Kürt sorunu
BDP'den Uludere'ye suç duyurusu
Parti Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, 34 vatandaşın öldüğü olayla ilgili üç sayfalık dilekçesini, Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'ne verdi.
Haberin Öne Çıkanları
Dur ihtarı yapılmadı
Kaçakçılık yapıyorlardı
Tazminat tartışması

barış ve demokrasi partisi (bdp), uludere'de yaşanan ve 34 kişinin ölmesiyle sonuçlanan türk silahlı kuvvetleri (tsk) operasyonuna ilişkin ankara cumhuriyet başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.
bdp grup başkanvekili hasip kaplan, üç sayfalık suç duyurusu dilekçesini, özel yetkili ankara cumhuriyet başsavcıvekilliği'ne verdi.
dilekçede, şırnak uludere'de sınırındaki olay sırasında, yanlarında silah bulunmayan, güvenlik güçlerine karşı bir davranışı olmayan gruba 'dur' ihtarında bulunulmadığı ileri sürüldü.
sınır ticareti nedeniyle hergün farklı grupların askerin bilgisi dahilinde sınırdan gidip geldiği öne sürülen dilekçede, olayın yaşandığı bölgede, 1999'dan bu yana türk silahlı kuvvetleri ile pkk arasında bir çatışmanın yaşanmadığı iddia edildi.
suç duyurusunda, olayla ilgili sorumluluğu bulunanların tespit edilerek cezalandırılması istendi.
kaçakçılık yapıyorlardı
türk silahlı kuvvetleri’nin 28 aralık gecesi irak sınırında düzenlediği hava operasyonunda, kaçakçılık yapan bir grup, insansız hava araçlarından gelen görüntüler üzerine pkk'lı sanılarak bombalanmıştı.
operasyonda tamamı şırnak’ın uludere ilçesi ortasu köyü’nden olan 34 sivil hayatını kaybetmişti. çoğu 20 yaşında altında olan operasyonun kurbanlarının sık sık sınırın öte tarafına geçerek sigara kaçakçılığı yaptığı anlaşılmıştı.
genelkurmay başkanlığı olayın ardından yaptığı açıklamada bombalanan bölgeden daha önce pkk'lıların türkiye sınırına sızarak karakol ve askeri üslere saldırılar düzenlendiği hatırlatılmış ve operasyonun da tespit edilen hareketlilik üzerine yapıldığı açıklanmıştı.
tazminat tartışması
türkiye başbakanı recep tayyip erdoğan, hayatını kaybeden her bir kişinin ailelerine 123'er bin lira 'terör tazminatı' ödenmeye başlandığını söylemişti.
başbakan yardımcısı bülent arınç, kanunun öngördüğü 22 bin lira tutarındaki tazminat miktarıyla ilgili yapılan eleştirilere , 16 ocak’ta verdiği yanıtta, "kim ne derse desin bu konuda bir kanun var. bu kanun uygulaması içinde ölenlerin belki birinci derecede yakınlarıyla görüşülerek bu tazminat taktim edilecektir” demişti.
ancak arınç yine de tazminat miktarının tekrar gözden geçirilebileceğinin sinyali vermişti.
ana muhalefet partisi chp ise, tbmm başkanlığı'na şırnak'ta yaşananlar sebebiyle zarar görenlere ödenen tazminatın 64 bin liraya yükseltilmesini önermişti.
kaynak: ajanslar
Yorumlar