2014 Yerel seçim

BDP'li adaylardan çok dilli projeler

Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) Diyarbakır Büyükşehir eş başkan adayları projelerini halka tanıttı. Projeler arasında, kent parlamentosunun güçlendirilmesi, büyük yatırımlar için referandum, ekonomi ve kadınlarla ilgili daire başkanlıkları, güneş enerjisi yaygınlaştırma, organik tohum bankası öne çıktı. Belediyenin tüm hizmetleri de başta Kürtçe olmak üzere çok dilli olacak.

Haberin Öne Çıkanları

BDPli adaylar görücüye çıktı.

Hizmetler çok dilil olacak.

Kadın projeleri ön planda.

BDP'li Diyarbakır Belediye Başkan adayları,STK'lara projelerini anlattı
BDP'li Diyarbakır Belediye Başkan adayları,STK'lara projelerini anlattı [Foto:Mahmut Bozarslan-Al Jazeera]
bdp'nin diyarbakır büyükşehir ve ilçe belediye başkan adayları, bugün sivil toplum kuruluşlarının karşısına çıktı. büyükşehir belediyesi'ndeki toplantının amacı, projelerin halka tanıtılmasıydı. bütün adaylar adına büyükşehir eş başkan adayları gültan kışanak ve fırat anlı konuştu. ilk sözü alan kışanak, toplantının sıradan proje tanıtımı olmadığını belirterek, "geleceğimizi nasıl birlikte daha demokratik, daha eşitlikçi, daha yaşanabilir hale getirebiliriz; bunları paylaşmak için geldik. bir anlayışa, kentte geleceğimzi nasıl şekillendireceğimize dair size sunum yapacağız," dedi.
daha sonra söz alan eş başkan adayı fırat anlı, projeleri anlattı. anlı, diyarbakır’ın artık bir parlamentosu olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
"büyükşehir belediye meclisi, kent parlamentosu işlevi görecek. meclis komisyonları, halkın temel ihtiyaçlarına göre oluşturulacak. meclisin gündemi, halka etkin olarak duyurulacak ve halkın katılımı teşvik edilecek. kararların oluşum sürecine, tüm toplumsal kesimler dahil edilecek. meclis toplantıları canlı olarak yayınlanacak. ekim ayı, hesap verme ve demokratik katılım ayı olarak değerlendirilecek. bir önceki dönem bütçesi için halka hesap verilecek. yeni bütçe, kent sosyal forumlarında tartışılarak yapılacak. kritik konularda referanduma gidilecek." 
yeni idari yapı, çok dilli belediyecilik
 
anlı’nın anlattığı projelere göre, idari yapı, ihtiyaçlar göz önüne alınarak yeniden düzenlenecek. belediye bünyesinde ilk kez yerel ekonomiyi güçlendirme ile kadın çalışmaları daire başkanlıkları kurulacak. ilçelerde ise büyükşehir hizmet kordinasyon merkezleri kurulacak.
belediye hizmetlerinin çok dilli olacağına dikkat çeken anlı, "hizmetler sadece kürtçe olmayacak. bu kentte bir dili konuyan bir tek kişi bile varsa, o dilde hizmet verilecek," diye konuştu. diyarbakır’ın çok dilli atlasının da yapılacağını ifade eden anlı, "kent genelinde tüm yerleşim yerleri, dağlar, ovalar, vadiler, tarihsel, inançsal ve kültürel mekanların değiştirilen bütün isimleri iade edilerek, amed kent atlası yapılacak," dedi.
projeler arasında dikkat çeken başlıklardan biri de ‘toplumsal hafıza çalışması' oldu. bu çalışma kapsamında diyarbakır’da yaşamış önemli şahısların kentteki yaşam alanları belirlenecek ve bu alanlarda yaşananlara dair bir köşe ya da sembol oluşturulacak. bu proje kapsamındaki bir çalışma da, diyarbakır cezaevi ile ilgili oldu. 12 eylül askeri darbesi dönemindeki işkencelerle gündeme gelen cezaevinin müzeye dönüştürülmesi çalışmalarına bu kapsamda destek verilecek. anadilde sağlık hizmeti ve astronomi gözlemevi projeleri de anlı’nın aktardığı hedefler arasındaydı. 
kadınlara yönelik projeler
gültan kışanak ise daha çok alt yapı projelerini anlattı. kışanak; ilçeleri  kapsayan ulaşım, tarihi, kültürel ve turizm, dicle havzası koruma, karacadağ koruma, yerel ekonomi master planlarının hayata geçirileceğini söyledi. kışanak, belediye bünyesinde kadın istihdamını geliştirme merkezi kurulacağını ifade ederek, mevsimlik işçi göçünün önüne geçilmesi için ‘doğduğum yerde doymak istiyorum’ projesini uygulayacaklarını ifade etti. 
kışanak’ın vurguladığı çalışmalardan biri de güneş enerjisiyle ilgili. güneş enerjisinin yaygınlaşmasını sağlayacaklarını anlatan kışanak, "içme suyu temin edilirken tüketilen enerjiyi güneşten elde edeceğiz. enerji için kullanacağımız kaynakları da hizmete aktaracağız," dedi.
çiftçiler için organik tohum bankası, gül üretimi için gül bahçesi de kışanak’ın anlattığı projeler arasındaydı. 
kadınlara yönelik şiddete karşı projeleri de vurgulayan kışanak, ilk adım istasyonu, kadın acil destek hattı, kadın yaşam merkezleri kurulacağını açıkladı. kışanak, ayrıca bölgede tarihten beri kadın mücadelesinde rol alan kadınlarla ilgili bilgilerin yer alacağı mezopotamya kadın müzesi kuracaklarını da sözlerine ekledi. 
kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;