Kürt sorunu
'BDP'nin yaptığı acziyet'
Milletvekillerinin açlık grevlerine katılmasını sert sözlerle eleştiren Başbakan Erdoğan, eyleme boyun eğmeyeceklerini bildirdi.
Haberin Öne Çıkanları
'Amaç kaos yaratmak'
Eylem kritik eşikte
'Müdahale' çağrısı

türkiye'deki cezaevlerinde 63 gündür açlık grevi yapan mahkumların talebi üzerine ankara'nın gündemine giren anadilde savunma düzenlemesi iktidar tarafından tbmm'ye resmen gönderildi.
ancak kürtlerin ağırlıklı temsil edildiği bdp, bu düzenlemeyi yeterli görmüyor. altı bdp, bir bağımsız milletvekili ve bir bdp'li belediye başkanı geçen hafta açlık grevine başladı.
türkiye başbakanı recep tayyip erdoğan, bdp'li milletvekillerinin mahkumlara destek için greve katılmasına tepki gösterdi.
salı günü partisinin grup toplantısında konuşan erdoğan, bdp’nin hiçbir zaman çözümün yanında olmadığını belirtirken, ''bunların amacı taleplerinin karşılanması değildir. bunların amacı, kaos oluşturmak, gerilimi tırmandırmaktır” şeklinde konuştu.
siyasetçinin işinin açlık grevi yapmak olmadığını söyleyen erdoğan, siyasetçi için böyle bir göreve tevessül etmek, acziyettir. bunlar bugüne kadar bugüne kadar çıkmaz sokaklara girmeye bataklıkta gezinmeye alıştılar'' dedi.
erdoğan, iktidarın ‘uluslararası gerilimi tırmandırma ameliyatına’ boyun eğmeyeceğini belirtirken, “bdp milletvekilleri de açlık grevine varsın devam etsin'' ifadelerini kullandı.
bahçeli'den tepki
bdp’lilerin açlık grevine katılmasına mhp genel başkanı devlet bahçeli de tepki gösterdi.
tutukluların açlık grevi eylemiyle türk milletini tehdit ettiğini söyleyen bahçeli, "bdp'li milletvekillerinin katıldığı bu ölüm oyunundaki gaye türkiye'yi teslim almak, bölücü terörün isteklerine akp'yi razı etmektedir” ifadelerini kullandı.
bahçeli, cezaevlerine prim ve taviz vermeden cezaevlerine gerekli insani müdahalenin yapılması ve açılmaya çalışılan tehdit kanalının işlemez hale getirilmesi çağrısında bulundu.
'öcalan'ın heykelini dikeceğiz'
bu arada bdp eş genel başkanı selahattin demirtaş, pkk lideri abdullah öcalan’ın posterinin dikileceğini açıkladı.
mardin kızıltepe’deki mitingde konuşan demirtaş, polisin öcalan posterine izin verilmemesine tepki gösterdi ve " 'kürtlerin katili' kenan evren'in heykellerinin dikilmesine, okullara adının vermesinden rahatsızlık duymayanlara sesleniyorum. öcalan'ın posterini kürdistan'da asmayacaklar da nerede asacaklar, daha heykelini dikeceğiz. bunu kafanıza yazın" ifadesini kullandı.
kızıltepe özgürlük meydanı'ndaki miting öncesi polis ile bazı göstericiler arasında olaylar çıktı. polis taşlı saldırıya karşı göstericileri gaz bombalı müdahalede bulundu. mahalle aralarına kaçan gösteriler ile polis arasında uzun süre kovalamaca oldu. olayların yatışmasının ardından bdp genel başkanı selahattin demirtaş, yaklaşık 5 bin kişiye konuştu.
açlık grevi kritik eşikte
türkiye’de cezaevilerindeki mahkumların açlık grevinde 63. güne girilirken, eylemcilerin durumuyla ilgili risk artıyor.
ankara’da ak parti hükümeti ve bdp arasında gerginlik ciddi boyutlara ulaşırken, eylemcilerin sağlık durumuyla ilgili yeni bilgiler açıklandı.
insan hakları derneği (ihd) diyarbakır şubesi, eylemcilerin sağlık durumunun kötüye gittiğini duyurdu.
derneğin diyarbakır’da salı günkü toplantısının ardından yapılan açıklamada, eylemciler arasında ciddi kilo kayıpları, ağrılar, ishal, kabızlık, yürüme zorluğu gibi sağlık problemlerinin baş gösterdiği kaydedildi.
'ölüm riskine yakın'
bu tip eylemlerde ölüm riskinin dünya ortalamasında 64 ila 67. günler arasında arttığını ifade eden dernek, şu anki durumda eylemcilerin ‘kritik eşikte’ olduğunu vurguladı.
derneğin açıklamasına göre, eylemciler muayeneyi hiçbir şekilde kabul etmiyor, ve bağımsız hekim talebinde bulunuyor. dernek, durumu en ağır olanların siirt cezaevinde olduğunu belirtti.
ihd’den yapılan açıklamada, eylemcilere zorla müdahale edilmemesi çağrısı yapıldı.
açlık grevlerini bitirmek için bdp ve hükümet arasındaki temaslar sona ererken, iktidar mahkemelerde anadilde savunma yapılmasını sağlayacak yasayı meclise sunmuştu. adalet komisyonu'ndan sonra tbmm'de görüşülecek düzenleme, mahkumların istekleri arasında yer alıyordu.
açlık grevi yapan eylemciler, pkk lideri abdullah öcalan’ın ev hapsine alınması, 'kürtçe üzerindeki baskıların kalkması' ve anadilde eğitim hakkının sağlanması gibi taleplerde bulunuyor.
'10 bin eylemci' iddiası
adalet bakanlığı'na göre 67 cezaevinde 688 tutuklu ve hükümlü eylemde. bunlar pkk üyesi hükümlüler ve çatı örgütü kck üyeliği ile suçlanan tutuklular. bdp yetkilileri ise, 72 cezaevinde 10 bini aşkın mahkumun eylemde olduğunu belirtiyor.
12 eylül'de başlayan açlık grevlerine pkk'lıların yanı sıra, örgütün kadın yapılanması olan pajk'a mensup mahkumlar da katıldı. önce birkaç cezaevinde başlayan eyleme katılım sınırlı oldu. ancak 5 ekim tarihinden itibaren türkiye’de tüm cezaevlerindeki pkk ve pajk’lı mahkumlar eyleme katıldı.
bdp'ye göre açlık grevindeki eylemcilerden 384 kişinin durumu kritik.
açlık grevi yapan eylemciler, pkk lideri abdullah öcalan’ın ev hapsine alınması, 'kürtçe üzerindeki baskıların kalkması' ve anadilde eğitim hakkının sağlanması gibi taleplerde bulunuyor.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar