İsrail - Filistin sorunu
Beyaz Saray'da Orta Doğu pazarlığı
ABD Başkanı Obama, İsrail Başbakanı Netanyahu'yu Oval Ofis'te ağırladı. Netanyahu'ya nükleer silahsız bir İran taahhüdünde bulunan Obama İsrail ve Filistin'e uzlaşı çağrısı yaptı.

görüşmede abd başkanı barack obama, netanyahu'ya iran'ın nükleer silaha sahip olmasını engelleyeceklerini taahhüt etti. obama ayrıca israil ve filistin'e, abd arabuluculuğunda yürütülen barış görüşmelerinde uzlaşmaya varmaları çağrısında bulundu.
netanyahu ise nükleer silaha sahip bir iran'ın en başta israil'e tehdit oluşturacağını söyledi.
görüşme öncesinde iki lider arasında filistin sorunuyla ilgili derin görüş ayrılıkları sürüyordu.
obama son olarak, barış görüşmelerinin başarısız olması halinde, abd’nin israil’i yalnızlaştırma çabalarına karşı korumasının güçleşeceği mesajını vermişti. abd başkanı filistin sorunuyla ilgili netanyahu'ya şu sözlerle sesleneceğini açıkladı: "eğer şimdi değilse ne zaman? eğer siz değilseniz kim sayın başbakan?"
netanyahu ise abd ziyaretinden önce ülkesinde yaptığı açıklamada, ‘hayati konularda’ taviz vermesinin ve bu konuda herhangi bir baskıyı kabul etmesinin mümkün olmayacağını belirtti.
netanyahu’nun hem obama ile görüşmesinde hem de 4 mart salı günü amerika israil halkla ilişkiler komitesi'nin (aipac) yıllık konferansında yapacağı konuşmada bu noktayı vurgulaması bekleniyordu.
abd: müzakereler sürsün
washington, barış görüşmelerinin daha önce belirlenen süre içerisinde başarıya ulaşamayacağını düşünüyor.
abd dışişleri bakanı john kerry, israil-filistin barış müzakerelerinin süresinin 29 nisan’dan itibaren dokuz ay daha uzatılmasını istedi.
ancak bu teklife sıcak bakmayan filistin yönetimi, israil’i işgal altındaki topraklarda yerleşim faaliyetlerini hızlandırmakla suçluyor.
görüşmelerdeki filistin heyetinin başmüzakerecisi saib erakat, müzakereler sürerken israil’in yeni yerleşim birimleri inşa etme konusunda adımlar attığını öne sürdü.
filistin yönetimi, kerry’nin israil-filistin müzakereleri için sunduğu anlaşma önerilerini de reddetmişti.
abd kaynaklarına göre, filistin yönetimi, israil’in bir devlet olarak yahudi kimliği üzerinden tanımlanmasına itiraz etti. kerry’nin sunduğu önerilerde israil 'ulusal yahudi devleti' olarak tanımlanıyordu.
israil ve filistin arasındaki barış görüşmeleri üç yıllık aradan sonra abd’nin arabuluculuğuyla temmuz 2013’te yeniden başladı.
abd dışişleri bakanlığı görevine gelmesinden bu yana geçen bir yıllık süre içinde kerry, israil ve batı şeria’yı 11 kez ziyaret etti. kerry bu ziyaretlerde taraflar arasında nihai bir statü anlaşmasına varılmasını umuyor.
iran'ın nükleer faaliyetleri
beyaz saray’daki görüşmede iki ülke arasında derin fikir ayrılığına neden olan ‘iran’ın nükleer faaliyetleri' konusu da gündeme gelecek.
iran ile p5+1 ülkeleri arasında varılan, tahran’ın nükleer faaliyetlerini azaltması karşılığında yaptırımların hafifletilmesini öngören geçici anlaşma ve son olarak tarafların nihai bir anlaşma için yol haritası üzerinde anlaşması israil’in tepkisini çekti.
netanyahu, iran ile anlaşmayı tarihi bir hata olarak nitelemiş ve tahran’ın küresel güvenlik için en büyük tehdit unsuru olduğunu belirtmişti.
abd ve israil arasında iran konusuyla ilgili yakın zamanda bir fikir birliğine varılması ise mümkün gözükmüyor.
kaynak: al jazeera ve reuters
Yorumlar