Beyaz Saray'dan Twitter tepkisi | Al Jazeera Turk - Ortadoğu, Kafkasya, Balkanlar, Türkiye ve çevresindeki bölgeden son dakika haberleri ve analizler

İnternet yasakları

Beyaz Saray'dan Twitter tepkisi

Washington'dan gelen açıklamada, Türkiye'de Twitter'a erişimin engellenmesinden derin kaygı duyulduğu ve bunun demokratik yönetime aykırı olduğu vurgulandı.

Konular: Türkiye
Twitter Türkiye'den siteye erişimin engellenmesinden sonra açıklama yaptı. [Reuters]

beyaz saray sözcüsü jay carney, “hükümetin türkiye vatandaşlarının temel iletişim araçlarına erişimini engellemesi, abd'de derin endişe yarattı. türkiye halkının bilgiye erişimine konulan bu engele karşı çıkıyoruz” dedi.

twitter yasağının abd’nin dünyada savunduğu değerlere aykırı olduğunu belirten carney, “bu uygulama, demokratik yönetim ve evrensel haklar için hayati önemde olan ifade özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü ve şeffaf yönetim prensiplerine ters düşüyor” ifadelerini kullandı.

abd dışişleri bakanlığı sözcüsü jen psaki de günlük basın toplantısına türkiye'deki twitter'a erişim yasağıyla ilgili açıklama yaparak başladı. psaki, "türk hükümeti'ne, twitter'a erişimin engellenmesini kaldırması ve tüm sosyal medya platformlarına serbestçe ulaşımın sağlanması çağrısında bulunuyoruz" dedi.

abd'nin türkiye'de ifade özgürlüğünü desteklediğini belirten dışişleri sözcüsü, "obama'nın daha önce vurguladığı gibi, demokratik hükümetler, kendisiyle aynı görüşte olmayan sesleri de dinlemeyi de kabul etmeliler. bağımsız ve özgür bir medya, demokratik ve açık toplumların esas unsurlarıdır" diye konuştu.

psaki, bir soru üzerine konuyu türk yetkililerle görüştüklerini belirtti ve "büyükelçimiz konuyla ilgili yakın temasta ve bu kanallar yoluyla kaygılarımızı dile getirdik" dedi.

twitter'dan açıklama

sosyal paylaşım sitesi twitter ise kendi hesabından yaptığı açıklamada, "twitter'ı hayati bir iletişim aracı olarak gören türkiye'deki kullanıcılarımızın yanındayız. bir an önce erişimin sağlanacağını umuyoruz" dendi. 

sosyal medya analiz şirketi gonzo insight'ın, internet analiz şirketi insight radar'a dayandırarak verdiği bilgiye göre, türkiye'den twitter'a erişimin engellenmesinden itibaren geçen sürede yaklaşık 2 milyon 500 bin tweet atıldı. bu dakikada 17 bin tweet atıldığı anlamına geliyor.

beş dilde twitter çağrısı

avrupa parlamentosu başkanı martin schulz, twitter’dan türkçe, ingilizce, fransızca, almanca ve ispanyolca olarak başbakan erdoğan’a seslendi. schulz, “özellikle türkiye'deki takipçilerime; başbakan erdoğan'ı ifade özgürlüğünü hemen serbest bırakmaya çağırıyorum.” dedi.

schulz’dan önce avrupa komisyonu sözcüsü daniel holtgen, “twitter'ın türkiye'de tam yasaklanması avrupa insan hakları mahkemesi'nin ifade özgürlüğüne aykırıdır. avrupa komisyonu yasal zemini araştırmakta” açıklamasında bulunmuştu.

af örgütü’nden tepki

uluslararası af örgütü de twitter’a erişimin engellenmesine tepki gösterdi. örgütün türkiye araştırmacısı andrew gardner, "seçim öncesinde twitter'ın kapatılması internet özgürlüğüne yönelik ağır bir darbe" değerlendirmesinde bulundu.

gardner, “twitter’ı engelleme kararı, aslında hükümetin internet içeriğini, değiştirilen yeni internet yasasını kullanarak nasıl denetim altına alacağının son derece kötü bir habercisi ve kaygı verici bir göstergesi. bu, ifade özgürlüğüne yöneltilen saldırıların ‘yasa desteğiyle’ yapıldığı anlamına da gelmektedir.” dedi.

türkiye’de bulunan ingiltere büyükelçiliği, twitter üzerinden, “birleşik krallık, twitter’a türkiye’den erişimin engellenmesine yönelik her türlü adımı endişe verici bulmaktadır” açıklaması yaptı.

galatarasay’dan açıklama

galatasaray spor kulübü de türkiye genelinde twitter’a erişimin engellenmesine dair resmi internet sitesi üzerinden açıklamada bulundu.

açıklamada kulübün dört milyonun üzerinde takipçisinin bulunduğu ve twitter’ın kulüp ile taraftarlar ve kamuoyu arasında iletişim aracı olduğu ve her branştan sporcunun gündelik hayatta çok sık kullandığı bir sosyal medya platformu olduğu belirtildi.

açıklama şöyle devam etti: “galatasaray olarak, türkiye’de olduğu gibi dünyada da eleştirilere yol açan bu uygulamadan kısa sürede geri dönülmesini umuyor ve bekliyoruz.”

başbakan erdoğan, twitter ile ilgili mahkeme kararı çıktığını 20 mart perşembe günü bursa mitinginde açıklamış ve "twitter mivitır hepsinin kökünü kazıyacağız" demişti. twitter'a türkiye'den erişim 20 mart perşembe günü akşam saatlerinde durdurulmuştu.

kaynak: al jazeera, insight radar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;