Kürt sorunu
Bırakılan rehineler evlerine döndü
PKK tarafından Kuzey Irak'ta teslim edildikten sonra Türkiye'ye gelen altısı asker sekiz kişi, memleketlerine ulaştı.
Haberin Öne Çıkanları
Habur'dan girdiler
Erdoğan aradı
'Askerliklerini bitirecekler'

pkk’nın, kürt sorunu’nun çözümü için başlayan süreç kapsamında serbest bıraktığı sekiz rehine evlerine döndü.
çarşamba günü kendilerini alan heyetle habur sınır kapısı’ndan türkiye’ye giren altısı asker sekiz kişi, aileleriyle beraber helikopterlerle bölgeden ayrıldı.
şanlıurfa'ya götürmek üzere havalanan üç helikopter, hava muhalefeti nedeniyle son anda verilen kararla diyarbakır'a indi.
serbest bırakılan isimlerden kaymakam adayı kenan erenoğlu, polis memuru nadir özgen ve uzman çavuş zihni koç ile aileleri uçakla ankara'ya, astsubay abdullah söpçeler ise istanbul'a gönderildi.
erler reşat çeçan ve hadi gizli şanlıurfa'ya, er ramazan başaran mardin'in derik ilçesine, polis memuru kemal ekinci ise gaziantep'e karayoluyla gitti.
serbest bırakılan kişiler memleketlerinde ailelerin yanı sıra kalabalık gruplarca karşılandı.
başbakan recep tayyip erdoğan da, bırakılan kamu görevlilerini aradı ve "geçmiş olsun" dileklerini iletti.
'askerlik görevini tamamlayacaklar'
içişleri bakanı muammer güler ise pkk’nın serbest bıraktığı kişiler arasında bulunan altı askerin, yarım kalan görevlerini tamamlayacaklarını söyledi. güler perşembe günü ankara'da yaptığı açıklamada, “askerliklerinin kesintiye uğrayan bölümden sonrasını bitirecekler” ifadesini kullandı.
güler, kamu yetkililerinin görevlerine iadelerinin sağlanacağını da belirterek, "kaymakam adayı ve polisin o dönemdeki yaşadıkları sıkıntılarını, etkilerini atmalarını bekliyoruz. dinlenmeleri için biraz izin verelim" diye konuştu.
cumhurbaşkanı abdullah gül de sekiz kişinin bırakılmasının ardından "şiddet, silah durursa o zaman güvenlik politikalarından reform politikalarına geçiş kolay olur. böyle bir süreçteyiz, herkes bunun kıymetini bilsin ve neticeler iyi olsun'' demişti.
pkk tarafından farklı tarihlerde kaçırılan sekiz kişi, çarşamba günü altı kişiden oluşan bir heyet tarafından kuzey irak’tan alınmıştı.
imralı adası'nda hapis yatan pkk lideri abdullah öcalan, örgütün elindeki rehinelerin serbest bırakılması konusunu 23 şubat'ta kendisini ziyaret eden bdp milletvekilleri pervin buldan, sırrı süreyya önder ve altan tan'la yaptığı görüşmede gündeme getirmişti.
ab de memnun
pkk tarafından kaçırılan asker ve kamu görevlilerinin serbest bırakılması, avrupa birliği (ab) tarafından da memnuniyetle karşılandı.
ab genişleme komiseri stefan füle'nin sözcüsü peter stano, kaçırılan kamu görevlilerinin serbest bırakılmasını olumlu karşıladıklarını söyledi. stano, çok sayıda insanın hayatını kaybettiği sorunu bitirme hedefiyle devam eden çözüm sürecine tam destek verdiklerini bildirdi.
arınç'tan 'tutanak' açıklaması
öcalan'la yürütülen süreç ile ilgili olarak yeni gelişmeler yaşanırken, barış ve demokrasi partisi (bdp) heyetinin pkk lideriyle görüşmesine dair notlarla ilgili tartışmalar da sürüyor.
başbakan yardımcısı bülent arınç, tutanağın sızmasının sürece yapılmış sabotajlardan biri olduğunu belirterek, “çok şükür ki, bunun gerçek amacı bdp tarafından açıklanmış durumda” ifadelerini kullandı. arınç, “bizim için önemli olan sürecin sonunda amaçladığımız noktaya gelmektir” dedi.
bdp, üç milletvekilinin imralı adası'ndaki görüşmenin tutanaklarının medyaya sızmasından sorumlu tuttuğu kişileri kamuoyuna duyurmuştu. isimleri açıklanan kişilerden bdp parti meclisi (pm) üyeleri m. rauf kocaman ve resul baykara istifa ederken, partinin basın bürosu çalışanı ali özgüç de görevden alınmıştı.
hükümet ve öcalan arasındaki görüşmeler ise 2012'nin son aylarında milli istihbarat teşkilatı üzerinden başlamıştı.
kürt sorunu'nun çözümüne yönelik görüşme sürecinin içeriğini ise kamuoyuna ilk olarak 31 aralık'ta başbakan recep tayyip erdoğan'ın siyasi başdanışmanı yalçın akdoğan açıklamıştı.
kaynak: ajanslar
Yorumlar