Kobani

'Birkaç yüz IŞİD üyesini öldürdük'

Pentagon Sözcüsü John Kirby, ABD'nin Kobani'ye düzenlediği hava saldırılarında birkaç yüz IŞİD üyesini öldürdüğünü söyledi. Kirby, Kobani'nin hâlâ düşme tehlikesi olduğunu da belirtti.

Konular: IŞİD, Ortadoğu
Arşiv

abd öncülüğündeki koalisyon güçleri, kobani’deki işid mevzilerini yoğun şekilde vuruyor. abd son 48 saat içerisinde kobani ve çevresine 40 hava saldırısı düzenledi.

pentagon sözcüsü john kirby, hava saldırılarında birkaç yüz işid üyesinin öldürüldüğünü söyledi. kirby saldırılara rağmen kasabanın hâlâ işid'in eline geçme tehlikesinin bulunduğunu belirtti.

kirby düzenlediği basın toplantısında hava saldırılarının sayısının artmasını, "kobani'de eskisinden daha fazla işid üyesi var. ayrıca kentteki nüfusun çoğu tahliye edildi" diye açıkladı. 

'kobani’nin düşmesi durumunda bunu stratejik büyük bir yenilgi mi, yoksa büyük resimdeki küçük bir unsur olarak mı görürsünüz' sorusuna kirby şu yanıtı verdi:

“kobani işid’in eline geçerse bu bir başarısızlıktır. bundan şüpheniz olmasın. onlar saha kazanmak istiyor ve kürt militanlar onların sahayı ele geçirmesini önlemeye çalışıyor. hava saldırılarımızla da biz onlara (kürtlere) bu noktada yardım etmeye çalışıyoruz. kimse işid’in kobani’yi alma başarısını görmek istemiyor.”

'insani gerekçelerle vuruyoruz'

kobani'ye yönelik bombardıman kasabanın güneybatısını hedef aldı. uçaklar bu bölgelerde şehrin uzağındaki işid mevzilerini bombaladı. 

abd merkez kuvvetler komutanlığı (centcom), saldırılarla işid’in birçok savaş pozisyonunun yok edildiğini ve işid’e ait 16 binanın 'başarılı şekilde vurulduğunu' duyurdu.

işid'e karşı koalisyonun özel temsilcisi john allen da kobani'ye yapılan hava bombardımanalrıyla ilgili olarak, "kobani ve çevresindeki işid hedeflerini stratejik gerekçelerle değil insani gerekçelerle vuruyoruz" açıklamasını yaptı. 

kasaba 16 eylül'den beri işid kuşatmasında 

uçaklar kobani’nin üzerinden uçmaya devam ediyor. işid zaman zaman kente havan topları atıyor.

rakka devrimcileri saha komutanı ebu seyf, "bombardımanın ardından işid güçleri hiçbir yere saldıramadı. silah sesleri de kesilmiş durumda. koalisyon güçleri bölgedeki hedeflere 27 hava saldırısı gerçekleştirdi. terör örgütünün ilerlemesi durduruldu" ifadelerini kullandı.

işid 16 eylül'den bu yana kobani kasabasını kuşatma altında tutuyor.

kasaba merkezi dışındaki köylerin hemen tamamında kontrol işid'in elinde bulunuyor.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;