Filistin

Birlik hükümetinin lideri Hamdallah

Hamas ve Fetih hareketi, kurulacak uzlaşı hükümetinin başbakanı olarak hâlihazırda Batı Şeria'daki Filistin Yönetimi'nin başbakanlığını yapan Rami Hamdallah isminde anlaştı.

Fetih üyesi olan Hamdallah, Haziran 2013'te başbakan olarak atanmadan önce Batı Şeria'daki Necah Üniversitesi rektörüydü. [Fotoğraf: AP-arşiv]

al jazeera muhabirinin aktardığı bilgiye göre, gazze’de bir araya gelen iki hareketin temsilcileri, batı şeria’daki filistin yönetimi’nin hâlihazırdaki başbakanı rami hamdallah’ın filistin birlik hükümetine de başbakan olarak atanmasına karar verdi.

hamdallah 29 mayıs perşembe günü filistin birlik hükümeti başbakanı olarak yemin edecek. 

karar, fetih hareketi uzlaşı heyeti başkanı azzam ahmed ile hamas uzlaşı heyeti başkanı musa ebu marzuk'un gazze'de düzenlediği ortak basın açıklamasında duyuruldu.

azzam ahmed, kurulan hükümetin filistin devlet başkanı mahmud abbas'ın onayına sunulacağını söyledi.

al jazeera'ye konuşan hamas sözcüsü sami ebu zühri "bizim için mesele hareket meselesinden öte ulusal meseledir. hamas olarak bu yeni hükümete destek vereceğiz" dedi.

rami hamdallah, dönemin başbakanı selam feyyad’ın istifasının ardından filistin yönetimi başkanı mahmud abbas tarafından 3 haziran 2013’te başbakan olarak atanmıştı.

hamas hareketi ise fetih üyesi olan rami hamdallah’ın başbakan olarak atanmasına daha önce karşı çıkmıştı.

israil ise rami hamdallah’ı 'ılımlı bir şahsiyet' olarak değerlendirmişti.

derin ayrılığa son

filistinli hamas ve fetih hareketleri, 2006’daki seçimlerde hamas’ın kazanmasının ardından derin bir ayrılığa düşmüş, bu bölünmüşlük durumu filistin sorununda iki başlılığa neden olmuştu.

filistinli gruplar arasındaki ayrılık büyük çatışmalara neden oldu. çatışmalar neticesinde islami direniş hareketi (hamas) gazze bölgesini otoritesine geçirmeyi başardı. fetih hareketi hamas’ın gazze’yi ele geçirmesini meşruiyete darbe olarak nitelendirmişti.

2006 yılındaki seçimlerde oyların çoğunu alan hamas, 2007 yılında gazze'de yönetimi tamamen devralmıştı. filistin'de yönetim yedi yıldır iki başlı olarak sürüyor. israil, hamas yönetimindeki gazze şeridi'ni 2007 yılından bu yana abluka altında tutuyor ve bölgeye ağır ambargo uyguluyor.

filistinli gruplar 23 nisan 2014’te aralarındaki ihtilafları sonlandıracak bir anlaşma yaptı. anlaşmaya göre 5 hafta içinde bir ulusal birlik hükümeti kurulması, altı ay içinde de genel seçimlerin yapılması bekleniyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;