Irak İşgali
Blair: Irak savaşındaki hatalardan dolayı özür dilerim
Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair, Irak işgalindeki “hatalardan” dolayı özür diledi ancak Saddam Hüseyin’i devirdikleri için pişman olmadığını söyledi. Blair, işgâlin IŞİD’in yükselişinde de rol oynadığını kabul etti.

amerikan haber kanalı cnn’den fareed zakaria’ya konuşan eski ingiltere başbakanı tony blair, 2003’te abd önderliğinde gerçekleştirilen irak işgalinde yapılan “hatalardan” dolayı üzgün olduğunu söyledi. blair, buna rağmen saddam hüseyin’i devirdikleri için pişman olmadığını ifade etti.
blair, “şunu söyleyebilirim: aldığımız istihbaratın yanlış olmasından dolayı özür diliyorum zira [saddam hüseyin] kendi halkına, başkalarına karşı kapsamlı bir biçimde kimyasal silah kullanmış da olsa, olduğunu düşündüğümüz program bizim düşündüğümüz şekliyle yoktu” dedi.
blair bu açıklamasıyla dönemin abd ve ingiliz hükümetlerinin irak’ı işgâl etmek için bahane olarak kullandıkları ‘kitle imha silahları’ iddialarını kastediyor. abd ve ingiltere, saddam hüseyin rejiminin kitle imha silahlarına sahip olduğunu iddia etmiş ancak sonraki dönemde bu istihbarat raporlarının yanlış olduğu ortaya çıkmıştı.
blair buna ragmen, “saddam’ı devirdiğimiz için özür dilemeyi zor buluyorum. 2015’te bile, orada olmamasının olmasından daha iyi olduğunu düşünüyorum” dedi.
blair, işgâlin işid’in yükselişinde de rol oynadığını itiraf etti.
eski ingiltere başbakanı, “elbette 2003’te saddam’ı deviren bizlerin 2015’teki durumda sorumluluğu olmadığını söyleyemezsiniz. ancak şunu idrak etmek de önemli: birincisi, 2011’de başlayan arap baharı da irak’ta etkisini gösterirdi, ikincisi, işid aslında irak’ta değil suriye’de bir üste yükselmeye başladı” dedi.
blair, günümüzde “savaş suçlusu” olarak adlandırılması konusunda ne hissettiği sorusuna cevaben de, “o zaman doğru olduğunu düşündüğüm şeyi yaptım” ifadelerini kullandı.
abd önderliğinde gerçekleştirilen ve saddam’ı deviren işgâl irak’ı kaosa çekmiş; yıllar süren mezhepçi şiddetle beraber el kaide’nin irak’taki yükselişiyle sonuçlanmıştı. 135 binden fazla sivilin ölümüne sebep olan işgâl süresince 4 binden fazla amerikan askeri ve 179 ingiliz askeri öldürülmüştü.
kaynak: cnn, al jazeera
Yorumlar