Yemen

BM: 120 bin kişi yerinden oldu

BM, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava saldırısı düzenlediği Yemen'de en az 120 bin kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı.

BM'ye göre hava saldırılarının başlamasının ardından 120 binden fazla Yemenli yerinden oldu. [Foto: Reuters-Arşiv]

birleşmiş milletler (bm) genel sekreter sözcülüğü'nden yapılan açıklamada, hava saldırılarının başladığı 26 mart'tan bu yana 120 bin kişinin yerinden olduğu, abyan kentinde bin 730 ailenin okullarda kaldığı belirtildi.

bm insani işler koordinasyon ofisi'nin verilerine göre de ülkenin bir çok kesiminde gıda ve diğer temel ihtiyaçlara erişim zorluğu yaşanıyor.

aden'de un olmadığı için tüm fırınların kapandığı, bir çok bölgede cep telefonları ile karasal hatların devre dışı kaldığı ve elektrik kesintilerinin 12 saati bulduğu ifade edildi.

açıklamada bm ve diğer insani yardım kuruluşlarının su, hijyen ve sağlık yardımlarını hazırladığı ve bu yardımların yolların açılması halinde ihtiyaç duyulan bölgelere ulaştırılabileceği kaydedildi.

husilerin, aden'e doğru hareket ederek, kentteki bazı stratejik noktaların denetimini ele almaları üzerine, hadi yönetiminin, arap birliği ve uluslararası topluma acil askeri müdahale çağrısı yapmasıyla suudi arabistan öncülüğündeki koalisyon, 26 mart'ta husilere yönelik hava harekatı başlatmıştı.

operasyona bahreyn, katar, kuveyt ve birleşik arap emirlikleri'nden oluşan körfez ülkelerinin yanı sıra fas, sudan, ürdün ve mısır da katılıyor.

sivillerin korunması için eylem çağrısı

insan hakları izleme örgütü (hrw) yemen'de devam eden "kararlılık fırtınası" operasyonunda, sivillerin korunması için eylem çağrısında bulundu.

merkezi abd'nin new york kentinde bulunan hrw, suudi arabistan, koalisyon güçleri ve abd'ye yaptığı çağrıda, askeri operasyonlar sırasında sivillerin korunması konusunda daha ciddi tedbirler alınmasını istedi.

hrw'nin bm temsilcisi philippe bolopion da abd'nin savaş yasalarına tam uyumun sağlanması için koalisyona nüfuzunu kullanması gerektiğini belirtti.

bolopion, koalisyonun ve abd'nin savaş ihlallerini soruşturması ve risk altındaki halka insani yardımların ulaştırılmasına yardımcı olmasını isterken, endişe verici sivil ölümleri ve insani kriz konusunda, suudi arabistan liderliğindeki koalisyonun ve husilerin daha ciddi adımlar atması gerektiğinin altını çizdi. 

örgüt ayrıca, suudi arabistan kralı selman bin adulaziz'e ve abd savunma bakanı ashton carter'a operasyonlarda zarar gören sivillerle ilgili yapılan çağrıyı içeren bir mektup gönderdi.

husilerin, aden'e doğru hareket ederek, kentteki bazı stratejik noktaların denetimini ele geçirmeleri üzerine, hadi yönetiminin, arap birliği ve uluslararası topluma, acil askeri müdahale çağrısı yapmasıyla suudi arabistan öncülüğündeki koalisyon, 26 mart'ta husilere yönelik hava harekatı başlattı.

koalisyon güçlerinin yemen'deki hava harekatında bugüne kadar 311 kişi hayatını kaybederken, 120 binden fazla kişi yerlerinden oldu. dünya sağlık örgütü'nden yapılan açıklamada da yemen'de 19 mart'tan bu yana 643 kişinin öldüğü ve 2 bin 226 kişinin yaralandığı bildirilmişti.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;