Haber

BM: Doğu Kudüs yoksullaşıyor

Uluslararası örgütün hazırladığı rapor, İsrail'in ayrımcı politikaları sonucu bölgedeki Filistinlilerin hayat kalitesinin giderek düştüğünü ortaya koydu.

Haberin Öne Çıkanları

Önce çocuklar

Duvarın altı çizildi

Kayıp 1 milyar dolar

İsrail’in ördüğü ayırma duvarı, 'ayrımcı politikalardan' biri olarak gösterildi. [EPA]

birleşmiş milletler (bm), israil’in ‘ayrımcı politikalarının’ ekonomik tecride yol açtığını ve işgal altındaki doğu kudüs’teki çocukların yüzde 80’ini yoksulluk içinde yaşamasına neden olduğunu bildirdi.

Filistin'in durumu

filistinliler, 1967 yılında israil tarafından işgal edilen batı şeria, doğu kudüs ve gazze’nin dahil olduğu topraklarda bağımsız bir devlet kurmak istiyor. ancak yaklaşık 20 yıldır süren israil-filistin müzakerelerinde bir türlü sonuç elde edilemiyor. görüşmelerin son turu 2014'da israil’in batı şeria’da israilliler için kurduğu yerleşim birimlerinin inşaatına yeniden başlamasıyla çıkmaza girmişti. filistin’in bm’de tam üyelik arayışı da düğümün büyümesine neden olmuştu.

bm ticaret ve kalkınma konferansı (unctad) tarafından hazırlanan rapora göre, 2010 yılında doğu kudüs’teki filistinli çocukların yüzde 82’si yoksulluk içinde yaşıyordu. aynı oran, bölgedeki israilli çocuklar söz konusu olduğunda yüzde 45’e düşüyor.

raporda, israil’in doğu kudüs'ün de içinde bulunduğu batı şeria'yı kendi topraklarından ayırmak için ördüğü duvar 'ayrımcı politikalar' arasında gösterildi. buna göre duvar, bölgede yaşayan filistinlilerin ne filistin ekonomisine ne de israil ekonomisine entegre olmasına izin veriyor.

unctad'a göre, israil yönetiminin ‘güvenlik bariyeri’, filistinlilerin ise ‘utanç duvarı’ olarak adlandırdığı duvar, kent ekonomisini doğrudan 1 milyar dolardan fazla zarara uğrattı. duvarın yaşattığı ticari kayıplar ve işsiz bıraktığı insanlar nedeniyle, ekonomi dolaylı yoldan her yıl 200 milyon dolar kayıp yaşıyor.

israil'e çağrı yapıldı

raporu hazırlayanlar, tecridin tek başına doğu kudüs’teki yoksullaşmasını açıklayamayacağını, ayrımcı politikaların yanı sıra israilli yerleşimcilere ve ülkedeki diğer filistinlilere göre doğu kudüs’te yaşayanlara farklı yasal statü uygulanmasının da yoksulluğu artırdığına dikkat çekti.

raporda, kudüs’te yaşayan filistinlilerin daha fazla vergi ödemelerine rağmen daha kötü hizmet gördükleri ve kamu harcamalarından orantısız bir şekilde düşük pay aldıkları vurgulandı.

unctad, israil’i bölgedeki 'işgalci güç' olarak sorumluluklarını yerine getirmek adına yeterli çabayı göstermediği için eleştirirken, ülkeye 'doğu kudüs’teki ekonomik koşulların ve bölgede yaşayan filistinlilerin refah seviyesinin iyileştirilmesi için' eyleme geçme çağrısında bulundu.

raporda ayrıca “bm kararnamesine uygun bir biçimde doğu kudüs’ün işgaline ve bölgedeki yerleşimci faaliyetlerine son verilmesi” çağrısında da bulunuldu.

işgal altındaki topraklar

israil, 1967’de altı gün savaşı’nın ardından mısır’dan sina yarımadası ve gazze şeridi’ni, suriye’den de golan tepeleri'ni alırken, batı şeria'yı da işgal etti.

ardından doğu kudüs ve çevre mahalleleri kudüs belediyesi adı altında birleştirildi. 1948’de yerle bir olan yahudi mahallesi ise, savaşın ardından yahudi yerleşimcilerle doldurulmaya başlandı.

filistinliler, israil yönetimindeki doğu kudüs'ü gelecekteki devletlerinin başkenti olarak kabul ediyor.

hukuka aykırı duvar

israil, batı şeria’yı kendi topraklarından ayıran ‘utanç duvarı’nın inşaatına 2002 yılında başladı.

uluslararası adalet divanı’nın, 9 temmuz 2004’te 14'e karşı bir oyla duvarın uluslararası hukuka aykırı olduğuna, hemen yıkılması gerektiğine ve inşaat sırasında zarar gören filistinlilere tazminat ödenmesine hükmetmesine rağmen, inşaat devam ediyor.

inşaat sırasında filistinlilerin bir kısmı evlerinden oldu, işlerine ve okullarına gidemez hale geldi.

giriş çıkışlar duvar boyunca devriye gezen israil askerlerinin denetimi altında, toplam 15 kontrol noktasından sağlanıyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;