Ortadoğu
BM: İran'da mahkumlar gizlice idam edildi
Cezası kesinleşmemiş tutukluların aileleri ve avukatlarına haber verilmeden darağacına gönderildiği ileri sürülüyor.
Haberin Öne Çıkanları
BM'nin İran raporu
'Gizlice idam' iddiası
2011'de 200 idam

birleşmiş milletler (bm) tarafından hazırlanan bir raporda iran'daki cezaevlerinde yaşanan insan hakları ihlalleriyle ilgili tespitlere yer verildi.
bm raporuna göre, çin'den sonra en çok idamın gerçekleştiği iran'da, cezaevlerinde yüzlerce kişi aileleri ve avukatlarına haber verilmeden gizlice darağacına gönderildi.
fransız haber ajansının (afp) ele geçirdiği raporda, iran’ın doğusundaki meşhed’deki bir cezaevinde 2010’da 300’den fazla kişinin asıldığı ileri sürülüyor. raporda ayrıca, 2011’de de şu ana kadar en az 146 kişinin gizlice darağacına gönderildiğine dair haberlere yer verildi.
iran’da bu yıl resmi olarak idam edilenlerin sayısı ise 200. aralarında üç siyasi mahkumun da bulunduğu 83 kişi, ocak ayında asıldı. 100’den fazla kişi ise idam cezasına uyuşturucu suçundan çarptırıldı.
rapor bm'ye sunulacak
bm’nin iran’daki insan hakları ihlallerini inceleyen özel raportörü ahmed şahid, vekilabad cezaevi’ndeki yetkililerin, iran yasalarını ihlal edip avukatlarına ya da yakınlarına önceden bildirilmeden tutukluları idam ettikleri yolunda iddialar olduğunu aktardı. 1 ağustos’ta göreve başlayan şahid, raporunu çarşamba günü bm genel kurulu’na sunacak.
bm’nin iran’daki insan hakları ihlallerini inceleyen özel raportörü ahmed şahid, vekilabad cezaevi’ndeki yetkililerin, iran yasalarını ihlal edip avukatlarına ya da yakınlarına önceden bildirilmeden tutukluları idam ettikleri yolunda iddialar olduğunu aktardı. 1 ağustos’ta göreve başlayan şahid, raporunu çarşamba günü bm genel kurulu’na sunacak.
darağacına gönderilenlerden yüzde dördünün suçlarının kesinleşmediği belirtilen raporda, reşit olmayan 100 tutuklunun da idamla yargılandığı bilgisine yer verildi.
iran’da geçen yıl, insan hakları izleme örgütü’ne göre 388, uluslararası af örgütü’ne göre ise 252 kişi idam edildi. dünya genelinde 2010 yılında iran’dan daha fazla idam sadece çin’de gerçekleşti..
tahran yönetimine göre, idam cezası ülkede kanun ve nizamın tesisi için gerekli. iran’da idam cezası sadece uzun ve karışık bir hukuki sürecin sonunda verilebiliyor. ülkede idamla sonuçlanabilecek suçlar ise cinayet, tecavüz, silahlı soygun, uyuşturucu kaçakçılığı ve zina.
kaynak: ajanslar
Yorumlar