Ortadoğu

BM: Suriyeliler korunmalı

Esad rejiminin insanlığa karşı suç işlediği iddialarına değinen İnsan Hakları Yüksek Komiseri Pillay, UCM'nin devreye girmesini istedi.

Haberin Öne Çıkanları

Uluslararası topluma çağrı

'307 çocuk öldü'

'Ölü sayısı 4 bini aştı'

BM İnsan Hakları Konseyi'nin Cenevre'deki merkezinde yapılan oturumunda Suriye'de yaşananlar görüşüldü. [AFP]

birleşmiş milletler (bm) insan hakları yüksek komiseri navi pillay, suriye güvenlik güçlerinin muhaliflere karşı düzenlenen operasyonlar sırasında insanlığa karşı suç işlediği ile ilgili iddiaların uluslararası ceza mahkemesi (ucm) tarafından araştırılması gerektiğini söyledi. 

suriye'deki olaylarda ölen dört bin kişiden 307'sinin çocuk olduğunu ifade eden pillay, ülkedeki sivillerin şam yönetiminim uyguladığı şiddetten korumak için acil ve etkili önlemler alınması için uluslararası topluma bir kez daha çağrıda bulundu.
bm insan hakları konseyi'nin isviçre’nin cenevre kentinde yapılan olağanüstü oturumunda konuşan pillay, dokuz aydır süren olaylarda 14 binden fazla kişinin de gözaltında tutulduğunu kaydederken, suriye’deki durumun giderek iç savaşa doğru sürüklendiğini ifade etti. 
 
47 üyeli konsey'in aynı oturumunda, suriye’deki kötü muamele iddialarını soruşturmak üzere bağımsız gözlemcilerin ülkeye girmesini sağlamak için şam yönetimine baskı yapılmasının yolu aranıyor.
 
oturumda insanlık suçu işlediğine dair bir soruşturma izni için özel bir müfettiş tayin edilmesini öngören karar tasarısı ele alınıyor. 
 
bm insan hakları yüksek komiseri navi pillay, dün yaptığı açıklamada, suriye'deki olaylarda ölenlerin sayısının dört bini aştığını bildirmişti.
 
sınırda silah sesleri
 
cenevre’deki şam rejimine baskı arayışı devam ederken, suriye genelinden çatışma haberleri gelmeye devam ediyordu. suriye-lübnan sınırından bildiren al jazeera muhabiri rula amin, bulundukları vadi halid bölgesinden sabah saatlerinden itibaren yoğun silah sesleri duyduklarını aktardı. amin, silah seslerini duyan çevredeki halkın korkuyla korunacakları bir yere kaçıştıklarını söyledi. 
 
ab’nin yaptırımları
 
diğer yandan avrupa birliği perşembe günü aldığı kararlarla suriye üzerindeki baskısını arttırdı. dışişleri bakanlarının brüksel’de yaptığı toplantıda suriye'deki 11 kuruluş ile bu ülkeden 12 kişiyi yaptırımlar listesine eklenmişti. ayrıca suriye'ye gaz ve petrol sektöründe kullanılabileceği teçhizatın ihraç edilmesi de yasaklanmıştı. 
 
bakanların kararı uyarınca ab üyesi ülkeler suriye tahvilleri üzerinden işlem yapamayacak, internet ve telefon iletişimini denetlemekte kullanılabilecek yazılım programlarını da suriye'ye satamayacaklar. bununla beraber ingiliz-hollanda ortaklığındaki shell ve fransız total gibi petrol şirketleri de suriye’deki faaliyetlerini durdurmak zorunda kalacak. 
 
suriye’ye yönelik ilk yaptırım kararını mayıs ayında alan ab, sonraki dönemde de silah ambargosu uygulamaya başlamış ve bu ülkeden petrol ihracına ara vermişti.
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;