Sağlık

BM’den "Ebola" alarmı

BM Güvenlik Konseyi, Orta ve Batı Afrika ülkelerinde 2 binden fazla kişinin ölmesine neden olan Ebola salgınından etkilenen ülkelere acil yardım ulaştırılmasını isteyen karar tasarısını oy birliği ile kabul etti.

Arap ülkeleri, 'Filistin kararı düzeltilmiş tasarısını' BMGK'ya sunmuştu. [Fotoğraf: AFP-Arşiv]

bm güvenlik konseyi'nde düzenlenen acil oturumda, ebola hastalığının ulaşabileceği boyutlar, yardım çalışmaları ve koordinasyonu ile lojistik hazırlıklar masaya yatırıldı.

toplantıda konuşan bm genel sekreteri ban ki-moon, bm güvenlik konseyi tarihinde bir sağlık sorunu için daha önce iki kez aids salgını nedeniyle toplanıldığını, bunun bir sağlık sorunu konusundaki üçüncü toplantı olduğunu söyledi.

"ebola dolayısıyla çekilen acılar ve bölgeyi aşan etkileri tüm dünyanın dikkatini gerektiriyor" diye konuşan ban, "ebola salgını bugüne kadar görülen en büyük salgın ve her üç haftada virüse yakalananların sayısı ikiye katlanıyor. salgının vahameti ve ulaştığı boyutlar, benzeri görülmemiş bir uluslararası sağlık seferberliği gerektiriyor" dedi.       

kendisinin ilk kez tüm bm sistemi çapında ebola kriz merkezi (unmeer) oluşturduğunu kaydeden ban, ay sonunda alanda olmasını bekledikleri öncü misyonun salgını durdurma, hastaları tedavi etme, temel gereksinimleri ve düzeni sağlama ile salgının daha fazla yayılmasını engelleme görevleri olduğunu ifade etti.

‘uluslararası barış ve güvenliğe tehdit’

toplantıda, dünya sağlık örgütü başkanı margaret chan ve diğer önde gelen bm kuruluşlarının temsilcileri de salgına ilişkin son durumu aktardılar. konuşmaların ardından yapılan oylamada konsey'e sunulan karar tasarısı oy birliği ile kabul edildi.

karar metninde, ebola salgınının uluslararası barış ve güvenliğe tehdit oluşturduğu belirtilerek, tüm üye ülkelerin salgının etkili olduğu ülkelere uyguladıkları seyahat ve geçiş kısıtlamaları ile izolasyonu kaldırmaları, bu ülkelere tıbbi ve lojistik anlamda gerekli yardımları yapmaları istendi.

kararda, bm genel sekreterliği'nden de başta dünya sağlık örgütü olmak üzere, uluslararası çabaları koordine etmesi ve salgınla mücadelede liderlik sergilemesi talep edildi.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;