Türk dış politikası

BMGK üyeliği için diplomasi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Karayipler'de ve New York'ta, BMGK geçici üyeliği için çalışmalar yapıyor. Türkiye, Suriye’deki kriz konusunda etkisiz kalmakla eleştirdiği BMGK’ya en son 2009 - 2010 yıllarında üye olmuştu.

Haberin Öne Çıkanları

Davutoğlu New York'ta

Dışişleri Bakanı CARICOM zirvesindeydi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu CARICOM Zirvesi'nde
CARICOM Zirvesi'ne katılan Davutoğlu, Dışişleri Bakanları ile kahvaltıda buluştu. [AA]

new york'ta birleşmiş milletler (bm) genel sekreteri ban ki-moon ve bm genel kurul başkanı john ashe ile görüşecek olan davutoğlu'nun gündeminde, türkiye’nin 2015-2016 dönemi birleşmiş milletler güvenlik konseyi (bmgk) geçici üyeliğine adaylığı var.

türk dışişleri de, davutoğlu'nun görüşmelerinde kıbrıs, suriye ve ukrayna’daki son gelişmelerin de ele alınacağını açıkladı.

bmgk üyeliği için çalışmalar

davutoğlu, 10 mart pazartesi günü karayip topluluğu (caricom) devlet ve hükümet başkanları zirvesi’ne katıldı. st. vincent ve grenadinler’de düzenlenen zirveye özel konuk sıfatıyla katılan davutoğlu, burada da türkiye’nin bmgk adaylığına yönelik çalışmalar yaptı. karayip topluluğu’na üye 14 ülkenin dışişleri bakanlarıyla toplu ve ikili görüşmeler gerçekleştiren davutoğlu, zirveye katılan ülkelerden türkiye'nin 2015 - 2016 bm güvenlik konseyi geçici üyeliğine destek vermelerini istedi:

“türkiye’nin 2009-2010 dönemi adaylığına da birçok karayip ülkesi destek vermişti. türkiye’nin, bölgesel ve uluslararası alanda çok hızlı gelişme ve değişimlerin olduğu bir dönemde küresel barış ve güvenliğe çok önemli katkı sunabileceğine inanıyoruz. bm üyeleri bize tekrar destek verirse yeni dönemde de aynı çabayı sergileyeceğiz.”

eylül ayında new york’ta yapılan bm genel kurul toplantısında davutoğlu, caricom genel sekreteri irwin larocque ile görüştü, larocque, türkiye’nin üyeliğine tüm üyelerin olumlu baktığını söyledi.

türkiye en son 48 yıl aradan sonra 2009 - 2010 yıllarında bmgk geçici üyeliğine seçildi. türk dışişleri, 5 yıl gibi kısa bir süre sonra bmgk’ya yapılan adaylık başvurusunun sebebini “uluslararası alanda hızlı değişimlerin yaşandığı kritik dönemde küresel barış ve güvenliğe önemli bir katma değer sağlayabilmek” olarak açıklıyor.

al jazeera’ye konuşan bm kaynakları da, “eleştirdikleri halde açıkça belli ki, güvenlik konseyi’nin türkiye için bir değeri var. belki de sebebi, üzerinde daha pozitif bir etki bırakacaklarını düşünmeleridir” dedi.

seçim eylül’de new york’ta

bmgk 2015 - 2016 geçici üyeliği için 5 aday, eylül ayında new york'ta yapılacak bm genel kurul toplantısında seçilecek.

bmgk’da 5’i daimi 15 üye bulunuyor. 5 daimi üyenin (abd, ingiltere, fransa, çin ve rusya) veto hakkı var. her yıl 5 geçici üye 2 yıllık süre için bm genel kurul toplantısında seçiliyor. birleşmiş milletler genel kurulu'ndaki oylamayı kazanmak için en az 129 ülkenin oyunu almak gerekiyor.

bmgk’da afrika grubu’na ve asya-pasifik grubu’na ait 3'er, doğu avrupa, latin amerika ve karayip devletler grubu’na ait 2'şer, batı avrupa ve diğerleri grubu’na ait 5 sandalye bulunuyor.

türkiye en son 2008’in eylül ayında yapılan bm genel kurul oylamasında 2009 - 2010 yılları için 192 üyeli genel kurul’da 151 oy alarak 2 yıl için geçici üye seçilmişti.

karayip topluluğu ile ilişkiler

karayip topluluğu’na 14 devlet üye: antigua barbuda, bahamalar, barbados, belize, dominik, grenada, guyana, haiti, jamaika, st. kitts ve nevis, st. lucia, st. vincent ve grenadinler, surinam ve trinidad tobago.

davutoğlu, karayip topluluğu ülkelerinin dışişleri bakanları ile yaptığı kahvaltıda, karayip ve latin amerika ülkeleriyle ilişkilerin son iki yılda hızla geliştiğini, elçilik sayısının da panama ve kosta rika ile birlikte 12’ye ulaşacağını söyledi:

“geçen yıl türkiye, karayipler kalkınma fonu’na 2 milyon dolar katkı yaptı. fona bu yıl için de 2 milyon dolar katkı sağladık. böylece karayipler kalkınma fonu’na olan toplam yardımımız 8 milyon dolara ulaştı.”

ziyarette, türkiye ile st. vincent ve grenadinler arasında ekonomik işbirliği anlaşması da imzalandı.

kaynak: al jazeera ve aa
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;