Afrika

Boko Haram'ın takas teklifine ret

Nijerya'daki radikal örgüt Boko Haram, kaçırdığı 200'den fazla kız öğrenciyi hapisteki üyelerinin serbest bırakılması halinde öğrencileri bırakacaklarını açıkladı. Nijerya hükümeti teklifi reddetti.

Konular: Afrika

nijerya'nın kuzeyinde kamerun sınırında 200'den fazla hıristiyan kız öğrenciyi kaçırıp, hepsini satmakla tehdit eden boko haram'dan kız öğrencilerin kurtulmasının yolunu açacak bir öneri geldi.  

boko haram lideri ebubekir şeku, bir video mesaj yayınlayarak kız öğrencilerin artık islam'ı seçtiğini ve hapisteki boko haram üyeleri bırakılmadan öğrencileri de bırakmayacaklarını söyledi. 

nijerya içişleri bakanı abba moro ise afp'nin "boko haram'ın önerisini reddedecek misiniz?" sorusuna "tabii ki" yanıtını verdi. 

afp'ye ulaşan boko haram videosunda videoda rehin alınan kız öğrencilerden 100'e yakını görünüyor.

videonun uzunluğu 17 dakika. hicab giymiş öğrenciler dua ederken görülüyor.

14 nisan günü kuzeydoğudaki borno eyaletine bağlı chibok kasabasında kız öğrencileri kaçıran boko haram son dört yıl içinde en çok tepki çeken eylemini yaptı. 

kız öğrencilerin kurtarılması için abd, ingiltere ve fransa, nijerya hükümetine özel harekat timi göndermeyi teklif ederken, fransa cumhurbaşkanı francois hollande paris’te kız öğrencilerin kurtarılmasını sağlayacak bir zirve toplanmasını önerdi.

zirveye nijerya’nın komşularıyla ülkeye özel askeri yardım öneren ülkelerin katılması öngörüldü.

zirveye çad, kamerun, nijer, abd, bm, avrupa birliği ile nijerya’nın eski sömürgecisi ingiltere temsilci göndermeyi kabul etti.

öğrencilerin durumu sosyal medyada da büyük bir yankı uyandırdı. 

twitter'dan #bringbackourgirls etiketiyle dünya çapında çağrılarda bulunuldu.

Boko Haram lideri Ebubekir Şeku 17 dakikalık videoda takas önerdi. [AFP]

afrika’nın en kalabalık ülkesi nijerya’nın kuzeyinde islam devleti kurmak isteyen boko haram, 2003’te kuruldu. ilk saldırılarını 2009’da başlattı.

grup kendisine afganistan'daki taliban'ı örnek aldığını belirtirken el kaide'ninkine benzer bir bayrak kulanıyor. 

ismi ‘batı tarzı eğitim haramdır’ anlamına gelen grup son 5 yılda binlerce kişiyi öldürdü.

kaynak: afp, reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;