Bosna Savaşı

Bosna-Hersek'teki ‘katliam’ evi yıkılıyor

Bosna savaşı sırasında Sırp askerlerinin 70 Boşnak’ı diri diri yaktığı ev için belediye yıkım kararı aldı. Sırp Entitesi'nde bulunan ‘katliam’ evinde her yıl anma töreni düzenleyen Boşnaklar karara tepkili.

Haberin Öne Çıkanları

Yıkım günü 24 Aralık

İtiraz dilekçesine Bakanlıktan ret

OHR: Ev onarımı plana uygun

14 Haziran 1992’de, aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu yaklaşık 70 Boşnak, Sırp askerleri tarafından Vişegrad'daki evde yakıldı. [AA]

1992-1995 yılları arasındaki bosna savaşı sırasında, aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu 70 boşnak'ın sırp askerlerince diri diri yakıldığı ev belediye tarafından yıkılacak.

sırp entitesindeki vişegrad belediyesi kentleşme ve inşaat müfettişliği, kısa süre önce boşnak sivil toplum kuruluşlarınca onarılan evin, 24 aralık'ta yıkılmasına karar verdi.

her yıl kurban yakınlarının anma töreni düzenlendiği evin yıkılması kararı  boşnaklar'ın tepkisine yol açtı.

kurban yakınları onarıma başlamıştı

savaş mağduru kadınlar derneği başkanı bakira haseçiç, vişegrad belediyesinin yıkım kararına, sırp cumhuriyeti çevre planlama bakanlığı’na yazdıkları dilekçe ile itiraz ettiklerini, ancak itirazlarının bakanlık tarafından kabul edilmediğini belirtti.

haseçiç, evin onarımına başladıkları günden itibaren belediyenin kendilerine sorun çıkardığını, ifade vermek üzere sık sık emniyete çağrıldıklarını da söyledi.

uluslararası toplumdan değerlendirme

alınan karar üzerine, bosna hersek yüksek temsilciliği (ohr), abd'nin saraybosna büyükelçiliği ve avrupa güvenlik ve işbirliği teşkilatı (agit) yetkilileri, söz konusu evi ziyaret ederek belediye yetkilileriyle görüştü.

ohr siyaset birimi şefi peter appley, evin inşaat planına uygun şekilde onarıldığını gördüklerini söyledi.

appley, ab'nin bosna hersek yüksek temsilcisi valentin inzko'ya bu yönde bir rapor sunacağını da belirtti.

bosna-hersek savcılığı ise belediyeye yıkım kararını durdurma talebi gönderdi.

'soykırım' kelimesi de silinmek isteniyor

boşnakların tepkisini çeken vişegrad belediyesi'nin bir diğer uygulaması ise strajişte mezarlığı'nda savaş kurbanları anısına dikilen anıtın üzerindeki 'soykırım' kelimesinin silinmek istenmesi.

belediye yönetimi, vişegrad'da soykırım yaşanmadığını, ayrıca anıtın izinsiz olarak dikildiğini savunuyor.

‘katliam' günü

katliama tanıklık edenlerin ifadelerine göre, vişegrad yakınlarındaki korintik köyünde, 14 haziran 1992’de, aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu 70'in üzerinde boşnak, sırp askerleri tarafından pionirska sokağı'ndaki evde toplanmış ve evin tüm kapıları kilitlenmişti. ardından evi ateşe veren sırp askerleri, pencerelerden çıkmaya çalışan sivileri  de otomatik silahlarla vurarak öldürmüştü.

evde bulunanlardan sadece birkaçı, bu katliamdan kurtulmayı başarabilmişti.

uluslararası savaş suçları ve bosna hersek mahkemeleri tarafından, vişegrad'da işlenen suçlarla ilgili sadece 8 sırp askerine hapis cezası verildi. sanıklardan milan lukiç müebbet, diğer 7 kişi ise 8-30 yıl arasında hapis cezası aldı. vişegrad'daki katliama katılanların birçoğu mahkemeye çıkarılmadı.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;