Balkanlar
Bosna'da hükümetsiz bir yıl geçti
Ülkede yaşayan Boşnaklar, Sırplar ve Hırvatlar anlaşamadı, ülke en derin siyasi krizini yaşıyor. Etnik gerilim son haftalarda futbol sahalarına yansıyor.
Haberin Öne Çıkanları
Üç etnik grup anlaşamadı
Dünyanın çabası sonuçsuz
Etnik gerginlik futbola yansıdı

bosna hersek'te geçtiğimiz yıl 3 ekim tarihinde yapılan seçimlerde, etnik ayrışmanın öne çıkarıldığı bir kampanya döneminin ardından taraflar yeni hükümeti kurmak için masaya oturdu. boşnakların birleşik bosna'yı, sırpların bağımsızlığı, hırvatların ise otonom yapıyı savunduğu görüşmelerin üzerinden tam bir yıl geçti ancak sonuç alınamadı.
16 yıllık tarihinde en derin siyasi krizini yaşayan ülkede taraflar son olarak 26 eylül'de özerk bölge brcko'da bir araya geldi.
boşnakları temsil eden en büyük parti demokrat hareket partisi (sda) genel başkanı süleyman tihiç, seçimlerde birinci olan sosyal demokrat partisi (sdp) genel başkanı zlatko lagumciya, snsd genel başkanı ve bosna sırp cumhuriyeti başkanı milorad dodik, lahey'de yargılanan radovan karaciç'in bir zamanlar başkanlığını yaptığı sırp demokrat partisi (sds) genel başkanı mladen bosiç ile milliyetçi hırvat partiler hdz-bih başkanı dragan çoviç ve hdz-1990 başkanı bojo lyubiç'in katıldığı görüşmeden beklenen sonuç çıkmadı.
tarafların özellikle bakanlıkların dağılımı konusunda anlaşamadığı ülkede, yeni hükümet için umutlar tükeniyor. hırvatlar, yeni hükümetin başına bir hırvat'ın geçmesini savunuyor ve isteklerini anayasada olmasa dahi yazılmamış bir kurala dayandırıyor. sırplar ise yeni başkanın da kendilerinden olmasında ısrar ediyor.
aralarında anlaşan snsd, hdz-bih ve hdz-1990'ın taleplerine özellikle seçimlerde birinci olan sosyal demokrat parti genel başkanı zlatko lagumciya şiddetle karşı çıkıyor.
hırvat milliyetçi partiler hdz-1990 ve hdz-bih, kendileri dışında başka bir hırvat partinin hükümete kabul edilmemesini istiyor.
davutoğlu, clinton, merkel
seçimlerin sona ermesiyle başta türkiye olmak üzere birçok devlet ve organizasyon, bosna hersek'te hükümetin kurulması için çaba gösterdi ancak başarılı olamadı. türkiye dışişleri bakanı ahmet davutoğlu, ülkeyi üç kez ziyaret etti ve tüm kesimlerle buluştu.
ülkeye gelen isimler arasında abd dışişleri bakanı hillary clinton, almanya başbakanı angela merkel ve avrupa birliği (ab) yetkilileri de vardı.
işsizlik oranı yüzde 43
bosna hersek'in ekonomik görünümü zaman geçtikçe kötüye gidiyor. ülkede resmi olarak işsizlik oranı yüzde 43. hükümetsiz kalan ülkede dünyayı sarsan global krizin de etkisiyle binlerce şirket kapandı ve binlerce kişi işsiz kaldı.
2011'in ilk sekiz ayında verilen cari açık ise 322 milyon 118 bin 826 euro. bankalara ödenmeyen kredilerin oranı yüzde 10 sınırına dayandı.
ciddi nakit sıkıntısının yaşandığı ülkede, takas yöntemi yaygınlaşıyor. para bulamayanlar, ihtiyaçlarını takas yöntemiyle gideriyor.
kişi başına 4 bin 750 dolar milli gelirin düştüğü bosna hersek, satın alma gücü paritesine göre avrupa ve balkanlar'da en kötü ikinci ülke.
siyasi belirsizlik nedeniyle bosna-hersek'in avrupa birliği (ab) ve nato üyeliği yolundaki hızı neredeyse durdu. ülke ab ve nato yolunda yavaş adımlar atarken, bölge ülkeleri hırvatistan, sırbistan, makedonya ve karadağ'ın görüşmeleri tüm hızıyla sürüyor.
yarıda kalan maçlar
etnik gerginlik son haftalarda futbol sahalarında kendisini göstermeye başladı. önceki hafta sırpların yoğun olarak yaşadığı banya luka'da, süper lig'de mücadele eden ev sahibi borac ile başkent saraybosna'nın zelyezniçar takımları arasındaki maçta olaylar çıktı. sırp seyircilerin boşnak seyircilere ve futbolculara saldırması üzerine maç ertelendi.
mostar'ın 'boşnak' takımı velez ile hırvatların 'zrinski' takımını karşı karşıya getiren ülke kupası maçında da hırvat taraftarlar sahaya girerek boşnak futbolculara saldırdı. bu maç da yarıda kaldı.
kaynak: anadolu ajansı
kaynak: anadolu ajansı
Yorumlar