Avrupa
Breivik'e ayakkabı fırlatıldı
Norveç’te 77 kişiyi öldüren zanlının yargılandığı duruşma, ölenlerden birinin yakını tarafından gerçekleştirilen eylem nedeniyle kısa süreliğine ertelendi.
Haberin Öne Çıkanları
Avukatına geldi
'Bana fırlatılsın'
Mahkemeye ara

norveç'te gerçekleştirdiği saldırılar ile 77 kişinin ölümüne neden olan anders behring breivik'in duruşmasında, ölenlerden birinin erkek kardeşi breivik'e ayakkabı fırlattı.
salondaki afp muhabirine göre, ayakkabıyı fırlatan kişi ayrıca breivik'e "sen bir katilsin, cehenneme git" şeklinde bağırdı, bu olay üzerine salondakiler de "bravo" diyerek alkışladı.
ayakkabı breivik'in avukatına isabet etti. güvenlik görevlileri olaya müdahale ederek bu kişiyi dışarı çıkarttı.
bu gelişme üzerine kısa bir süre ara verilen oturuma birkaç dakika sonra yeniden devam edildi.
breivik, "biri bana bir şey fırlatmak isterse, girerken veya çıkarken bana fırlatsın, avukatımın üzerine değil" şeklinde konuştu.
32 yaşındaki norveç vatandaşı breivik, 22 temmuz tarihinde oslo’daki bir hükümet binası yakınlarına yerleştirdiği bombayı patlatarak sekiz, daha sonra ütoya adası'ndaki gençlik kampına düzenlediği silahlı saldırıyla da 69 kişiyi öldürdüğünü itiraf etmişti. norveç polisi, olayda ihmali olduğunu kabul etmişti.
breivik’in alacağı cezanın niteliği üzerinde, saldırganın akli dengesinin yerinde olup olmadığına ilişkin nihai karar da etkili olacak.
son söz yargıçlarda
aşırı sağcı norveçli üzerinde yapılan ilk psikolojik değerlendirme, breivik’in paranoyak-şizofren olduğu ve cezai ehliyeti bulunmadığı sonucuna varırken, ikincisi akli dengesinin yerinde olduğunu kaydetmişti.
saldırganın akli durumuna ilişkin son karar, on hafta sürmesi öngörülen dava süreci sonunda, davada görevli yargıçlar tarafından belirlenecek.
norveç yasalarında ölüm cezası yer almıyor ve kanunlara göre maksimum 21 yıl hapis cezası verilebiliyor. dava yargıçları, saldırganın akli dengesinin yerinde olduğu sonucuna varırsa, breivik muhtemelen bu cezayı alacak.
ancak aşırı sağcı norveçlinin, gelecekte kamu için tehdit oluşturacağına karar verilirse ömür boyu hapis yatması da mümkün.
breivik’in akli dengesinin yerinde olmadığı görüşü hakim olduğu takdirde, saldırgan akıl hastanesine gönderilecek ve süresi belli olmayan bir tedavi süreci başlayacak.
zanlı daha önce, saldırılarının 'vatan hainlerine karşı önleyici bir eylemler' olduğunu iddia ederek serbest bırakılma talebinde bulunmuştu.
saldırgan, dava sürecinde akli dengesinin yerinde olduğunu ve eylemlerinin bir siyasi doktrine dayandığını kanıtlamaya çalışıyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar