Tarım

Buğday üretimi yüzde 13 azaldı

Türkiye’de 2014 yılında bir önceki yıla göre buğday üretimi yüzde 13, meyve üretimi yüzde 6,2 azalırken, sebze üretimi binde 4 oranında artış gösterdi.

Konular: Ekonomi, Piyasalar

türkiye istatistik kurumu (tüik) bitkisel üretim istatistiklerini açıkladı.

2014 yılında bir önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünler yüzde 6,6 ve meyveler yüzde 6,2 azalırken, sebze üretimi ise yüzde 0,4 oranında artış gösterdi.

üretim miktarları 2014 yılında yaklaşık olarak tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 59,6 milyon ton, sebzelerde 28,6 milyon ton ve meyvelerde 17,1 milyon ton olarak gerçekleşti.

buğday üretimi yüzde 13 geriledi

tahıl üretim miktarı 2014 yılında bir önceki yıla göre yüzde 12,7 oranında azalarak yaklaşık 32,7 milyon ton olarak gerçekleşti.

bir önceki yıla göre buğday üretimi yüzde 13,8 oranında azalarak 19 milyon ton, arpa üretimi yüzde 20,3 oranında azalarak 6,3 milyon ton, çeltik üretimi yüzde 7,8 oranında azalarak 830 bin ton, dane mısır üretimi yüzde 0,8 oranında artarak yaklaşık 6 milyon ton oldu.

baklagillerin önemli ürünlerinden nohut yüzde 11,1 oranında azalarak 450 bin ton, kırmızı mercimek yüzde 17,7 oranında azalarak 325 bin ton, yumru bitkilerden patates ise yüzde 5,5 oranında artarak yaklaşık 4,2 milyon ton olarak gerçekleşti.

ayçiçeği üretimi yüzde 7,5 oranında artış göstererek 1,6 milyon ton oldu.

tütün üretimi yüzde 24,9 oranında azalarak 70 bin ton, kütlü pamuk üretimi yüzde 4,4 oranında artarak yaklaşık 2,4 milyon ton, şeker pancarı üretimi yüzde 2,3 oranında artarak 16,9 milyon ton olarak gerçekleşti.

fındıkta düşüş yüzde 25

meyve ürünlerinin üretim miktarı 2014 yılında bir önceki yıla göre yüzde 6,2 oranında azalarak 17,1 milyon ton olarak gerçekleşti.

meyveler içinde önemli ürünlerin üretim miktarlarına bakıldığında, bir önceki yıla göre elma yüzde 20,7, şeftali yüzde 4,6, kiraz yüzde 9,9, kayısı yüzde 65,4 oranında azalırken, muzda yüzde 17, zeytinde yüzde 5,5 oranında artış oldu.

turunçgil meyvelerinden mandalina yüzde 11,1 oranında artarken, sert kabuklu meyvelerden fındıkta yüzde 25, cevizde yüzde 14,8 oranında azalış gerçekleşti.

üzüm üretiminde yüzde 4,1, incirde ise yüzde 0,5 oranında artış oldu.

sebze az da olsa arttı

sebze ürünleri üretim miktarı 2014 yılında bir önceki yıla göre yüzde 0,4 oranında artarak yaklaşık 28,6 milyon ton oldu.

domateste yüzde 0,3, hıyarda yüzde 5,2 oranında artış olurken, sivri biberde yüzde 4,2, dolmalık biberde yüzde 1,9, kuru soğanda yüzde 6 oranında azalış gerçekleşti.

kaynak: tüik

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;