Avrupa

Bulgaristan cumhurbaşkanını seçiyor

Seçimlerin ikinci turunda favori, iktidardaki GERB Partisi’nin adayı Rosen Plevneliev. Halk, yerel seçimler için de oy kullanıyor.

Konular: Bulgaristan

Haberin Öne Çıkanları

Plevneliev avantajlı

Türklerden Kalfin'e destek

Türkiye'de de oy kullanılıyor

Eski Bayındırlık Bakanı Rosen Plevneliev ilk turda oyların yüzde 40'ını almıştı. [Reuters]

bulgaristan'da seçmenler, cumhurbaşkanlığı ve yerel seçimlerin ikinci turu için sandık başına gitti. cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda, 23 ekim'deki ilk turda en çok oy alan iktidardaki avrupalı gelişim taraftarı vatandaşlar (gerb) partisi’nin adayı eski bayındırlık bakanı rosen plevneliev ve ana muhalefetteki bulgaristan sosyalist partisi'nin (bsp) adayı ivaylo kalfin yarışıyor.

seçime katılım oranının yaklaşık yüzde 52 olduğu ilk turda plevneliev oyların yaklaşık yüzde 40’ını, kalfin ise yaklaşık yüzde 29’unu almıştı.


kalfin ilk turda ikinci olmuştu

plevneliev’in kazanması beklenen seçimler sonrası sandık çıkış anketlerinin tsi 20.00 civarında açıklanması, resmi sonuçların da pazartesi günü duyurulması bekleniyor.

üyelerinin çoğunluğunu  türklerin oluşturduğu hak ve özgürlükler hareketi (dps–höh) ise ikinci turda bsp adayı kalfin'i destekleme kararı almıştı.  bulgaristan’daki seçimlerin ikinci turunda yurt dışında yaşayan ülke vatandaşları da oy kullanabiliyor.

türkiye'de de oy kullanılıyor

türkiye’deki bulgaristan vatandaşları da; edirne, kırklareli, bursa ve yalova’da oy kullanıyor. analistler, ilk tur seçimlerinde alınan sonuçların 2013’te yapılacak parlamento seçimlerine de yansıyacağını ve çekişmenin gerb ile sosyalist parti arasında yaşanacağını düşünüyor.

bulgaristan’daki yerel seçimlerde ise ilk tura katılım oranı yaklaşık yüzde 49 olmuştu. ilk turda toplam 264 il ve ilçede adaylardan sadece 92'si yüzde 50 barajını geçmeyi başararak belediye başkanı seçilmişti.

172 il ve ilçenin yeni belediye başkanının kim olacağı ise ikinci turda belli olacak. türklerin yoğun olarak yaşadığı kırcaali kentinde hasan azis ilk turda yüzde 54 oy oranı ile seçimi kazanmış ve üçüncü kez belediye başkanlığı koltuğuna oturmuştu. ancak iktidardaki gerb partisi seçim sonuçlarına itiraz etti.  

bulgaristan’da, yurt dışında yaşayan ülke vatandaşları yerel seçimlerde oy kullanamıyorlar.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;