Bulgaristan
Bulgaristan sandık başında
Bulgaristanlılar yolsuzluk, sosyal adaletsizlik, ırkçı söylemler ve yabancı düşmanlığının yanı sıra Türkiye'den gelmek isteyen çifte vatandaşların engellenmesi tartışmalarının gölgesinde genel seçim için oy kullanıyor. Bulgaristan hükümetinin, Türkiye'de oy kullanılacak sandık sayısını 140'tan 35'e düşürmesi ve Kiril alfabesiyle dilekçe yazma zorunluluğu getirmesi, oy verme merkezleri önünde uzun kuyruklar oluşmasına neden oldu.
bulgaristan'da genel seçimde oy verme işlemi yerel saatle 7:00'de başladı. seçimde 21'i bağımsız 13 siyasi parti ve 9 ittifak, 240 sandalye için yarışıyor.
merkez seçim komisyonu'na göre (zik), ülkede 6 milyon 500 bin kayıtlı seçmen var. katılım oranının yüzde 65'i bulması beklenen seçimde 12 binden fazla noktada oy verilebilecek. cezaevlerinde oy kullanma hakkı bulunan bin 222 tutuklu için de sandıklar kurulmuş durumda.
seçimde yurt dışında da 400 merkezde oy kullanılabiliyor. bulgaristan vatandaşları için 35'i türkiye'de olmak üzere 70 ülkede 371 noktada sandık bulunuyor.
bulgaristan hükümetinin türkiye'de oy kullanılacak sandık sayısını 140'tan 35'e düşürmesi oy verme merkezleri önünde uzun kuyruklar oluşmasına neden oldu.
oy verme işlemi akşam saat 20:00'de sona erecek.
seçimde herhangi bir partinin tek başına hükümet kuracak çoğunluğa ulaşması öngörülmüyor.
seçimin ilk sonuçlarının, gece geç saatlerde açıklanması bekleniyor. bulgar medyası, oy verme işlemi bittikten hemen sonra da sandık çıkış anketlerini yayımlamaya başlayacak.
zik'in sonuçları resmi olarak açıklamasının ardından hükümet kurma görüşmeleri başlayacak. cumhurbaşkanı, parlamentoda temsil edilen siyasi güçlerle istişarelerde bulunacak.
seçim yasasına göre, cumhurbaşkanı ilk önce en çok oy alan siyasi güce hükümet kurma görevi veriyor. bu ilk girişimin başarısız olması durumunda, cumhurbaşkanı ikinci siyasi büyük güce, onun da başarısız olması halinde, kendi tercihine göre üçünü parti veya bir koalisyonu hükümeti kurmakla görevlendiriyor.
kurulacak hükümetin yeni parlamentodan güvenoyu alabilmesi için 240 milletvekilinin en az 121'inin desteğini alması gerekiyor.
türkiye'deki bulgaristan vatandaşları oylarını kullanıyor
edirne ve kırklareli'nde yaşayan bulgaristan vatandaşları, bulgaristan'daki genel seçimler için oy kullanmaya başladı.
edirne'de bulgaristan vatandaşları konsoloslukta, kırklareli'de ise türkiye odalar ve borsalar birliği lisesinde saat 7:00'den itibaren sandık başına gitti.
ilk oyu kullanan zaid yılmaz, bulgaristan'da güçlü bir iktidarın oluşmasını istediklerini söyleyerek ülkede seçmenlere yönelik yapılan baskıları ise kabul etmediklerini ifade etti.
seçimlerde ailesiyle bulgaristan'da oy kullanmayı planladığını ancak son olaylar nedeniyle türkiye'de oy kullanmak zorunda kaldığı anlatan yılmaz, şöyle konuştu:
''ailemle birlikte bulgaristan'a gidebilirdim ama son olaylar benim gibi birçok kişiyi durdurdu. bize bu imkânı vermedi. bunlar üzücü olaylar, insanların haklarının kısıtlanmaması gerekiyor. bunu da devletin garanti etmesi gerekiyor. bulgaristan'da barışı, refahı ve huzuru istiyoruz. çünkü huzursuz günlerini çok yaşadık. huzursuz günlerini yaşadığımızdan dolayı türkiye'deyiz."
kocaeli'de yaşayan bulgaristan vatandaşları da oy kullanmak için sandık başına gitti.
balkan türkleri kültür ve dayanışma derneği (bal-türk) genel başkanı bayram çolakoğlu, sandık kısıtlaması nedeniyle sıkıntı yaşandığını belirterek, "insanlar demokratik haklarını kullanamıyorlar" dedi.
kiril alfabesiyle dilekçe zorunluluğu
bulgaristan merkez seçim kurulu (zik), parlamento seçimlerinde ab üyesi ülkeler dışında oy kullanacak seçmenlerle ilgili kritik bir karar aldı.
bulgaristan ulusal radyosu'nun zik'e dayandırdığı habere göre kurul, oy kullanma işlemlerinin başlamasına çok kısa süre kala ab dışındaki ülkelerde oy vereceklerin sandık başında kiril alfabesiyle dilekçe doldurması şartı getirdi.
karar, yurt dışındaki bulgaristan vatandaşı binlerce seçmenin tepkisine neden oldu.
sandık başında doldurulması gereken bu dilekçeler, kiril alfabesini bilmeyen bulgaristan vatandaşlarının zorluk yaşamasına neden olacağından oy kullanımını zorlaştıracak.
bu durum türkiye'deki binlerce çifte vatandaşın da oy kullanmasını güçleştirmesinin yanı sıra türkiye'deki sandıklardan daha az sayıda oy çıkmasına neden olacak.
kiril alfabesi bilmeyen vatandaşlara yardım edilebiliyordu
zik, daha önceki seçimlerde söz konusu dilekçelerin doldurulması sırasında kiril alfabesi bilmeyenlerin başkalarından yardım almalarına müsaade ediyordu.
daha önceki genel seçimlerde 140'tan fazla olan türkiye'deki sandık sayısını bu seçimde 35'e düşüren zik, sandık başında kimseden yardım almadan dilekçe doldurulması şartıyla kritik bir karara daha imza atmış oldu.
türkiye'de sandık sayısının azaltması nedeniyle bulgaristan'a giderek oy kullanmak isteyen çifte vatandaşlar, önceki gün ülkeye girişte kapitan andreevo gümrük kapası'nda saatlerce bekletilmişti.
gerb önde görünüyor
kamuoyu araştırma şirketi afis’in son anketine göre, yarışın eski başbakan boyko borisov'un liderliğindeki merkez sağ bulgaristan'ın avrupalı gelişimi için yurttaşlar (gerb) ile kornelia ninova liderliğindeki sosyalist parti arasında geçmesi bekleniyor.
gerb'in oylarının yüzde 31 görüldüğü araştırmada, sosyalistlerin oyu ise yüzde 30 görünüyor.
araştırma, katılım oranına göre parlamentoya 5 veya 6 siyasi gücün girebileceğini işaret ediyor.
boyko borisov, 2009-2013 ile 2014-2017 dönemlerinde başbakanlık yapmıştı. borisov hükümetlerine bakanlık almadan destek veren milliyetçi cephenin, seçimden sonra hükümet oluşumunda yine kilit rol oynaması bekleniyor.
popülist çizgide politika izleyen, ırkçı ve aşırı milliyetçilerin oluşturduğu "birleşik vatanseverler" koalisyonu, göçmen ve müslüman karşıtlığıyla bilinen ataka partisi'ni de içinde barındırıyor. birleşik vatanseverlerin anketlerdeki oy oranı yüzde 10'un altında görülüyor.
sosyalist partinin kadın lideri kornelia ninova, birleşik vatanseverler ile yakın olduklarını söylemiş, seçimden birinci parti olarak çıkmaları halinde iş birliği yapacaklarının sinyalini vermişti.
türklerin oyları için yeni parti: dost
bulgaristan'daki erken parlamento seçiminde, ülke nüfusunun yüzde 10'unu oluşturan türk ve müslümanların oyları için sorumluluk, özgürlük ve hoşgörü için demokratlar (dost) partisi'nin yanı sıra son parlamentoda 33 milletvekili bulunan hak ve özgürlükler hareketi (höh) mücadele verecek.
türkiye'de 24 kasım 2015'te hava sahasını ihlâl eden rus savaş uçağının düşürülmesi, höh'te görüş ayrılığına neden olmuştu. türkiye'nin tutumunu destekleyen genel başkan lütvi mestan, onursal başkan ahmet doğan'ın baskılarına maruz kalarak partiden ihraç edilmişti.
mestan ve bir grup milletvekili, nisan 2016'da dost partisini kurarak bulgaristan'daki türk siyasi hareketinde yeni bir sayfa açmıştı. kısa sürede örgütlenen dost partisi, erken seçimlere hürriyet ve şeref halk partisi (hşhp) ile ittifak yaparak dost birliği altında katılıyor.
seçmen listesinde ırkçı ataka partisinin eski milletvekillerine yer vermesiyle tepki çeken höh, bu kararının ardından ülkedeki türk ve müslümanlardan tepki görüyor.
afis’in araştırmasında dost birliği'nin oy oranının yüzde 1,1 ile 2,8 arasında değişebileceği ifade ediliyor. ancak henüz seçim sınavından geçmemiş olan dost birliği'nin bu seçimde büyük bir sürpriz yapabileceği de değerlendiriliyor. dost birliği'nin, düşük oy oranlarına rağmen seçim günü sonunda belli olacak gizli oy potansiyeline sahip olduğuna dikkat çekiliyor.
dost partisi yöneticileri de yüzde 4 olan seçim barajına takılmadan ülke siyasetinde önemli bir yer edineceklerine inanıyor.
kaynak: aa
Yorumlar