Avrupa
Bulgaristan'da etnik çatışma
Roman 'çete lideri' olduğu iddia edilen bir kişiye ait araç, bir gencin ölümüne neden olunca Katunitsa kasabası karıştı, 127 kişi gözaltında.
Haberin Öne Çıkanları
Bulgaristan'da olay çıktı
Evler, araçlar yakıldı
127 gözaltı
bulgaristan’ın güneyindeki katunitsa kasabasında etnik çatışma çıktı. protesto gösterileriyle başlayan olaylar hafta sonu boyunca sürdü. kabasada asker ve polisin aldığı geniş güvenlik önlemleri sürüyor.
bulgaristan'ın ikinci büyük kenti olan filibe'ye bağlı katunitsa kasabasındaki başlayan olaylar, ‘çingene çarı’ lakabıyla anılan kiril raskov isimli bir roman lidere ait çalışan bir mini otobüs tarafından vurulup ölmesiyle başladı.
gencin öldüğünü duyan öfkeli köylüler roman liderin evinin önünde toplanarak önce protesto gösterisinde bulundu. ardından büyüyen olaylarda halk evi önce taşa tuttu, ardından ateşe verdi.
bulgaristan’da yıllar sonra yeniden ortaya çıkan etnik çatışmalarda bazı ev ve kazaya neden olan araçlar da yaktı. olaylar sonrası polis ve askerler hafta sonu boyu boyunca katunitsa sokaklarında devriye gezdi. polisin 120’yi aşkın kişi gözaltına aldığı açıklandı.
içişleri bakanlığı genel sekreteri kalin georgiev polc pazar günü düzenlediği basın toplantısında "polis, sivil barışı korumak için hızla ve takdir edilecek şekilde harekete geçti. 28’i holiganlık suçuyla olmak üzere, 127 kişi gözaltına alındı " dedi.
protesto gösterilerinde can kaybı
bulgaristan başbakanı boyko borisov "bu bir ceza konusu ve hepimiz bu olayları böyle değerlendirmeliyiz” dedi.
beş kişinin yaralandığı gösterilerde, 16 yaşında bir genç ise kalp krizinden hayatını kaybetti. gencin protestolar sırasında yere yığıldığı ve daha sonra götürüldüğü hastanede kalp yetmezliği sonucu hayatını kaybettiği açıklandı. ailesi, gencin bir süre önce bir kalp ameliyatı geçirdiğini söyledi.
‘çingene çarı’ lakabıyla anılan raskov, 69 yaşında ve bulgar basınında 'çete lideri' olarak anılıyor. komünizm dönemlerinde yasadışı döviz ve altın işlemlerinde bulunduğu gerekçesiyle birkaç kez mahkeme tarafından cezalandırılmış ve mahkum edilmişti. komünizm sonrası dönemde ise siyasete atıldı. raskov, 1998’de roman çingenelerin siyasi ve ekonomik hayata adım atmalarını kolaylaştırmayı amaçladığını söyleyerek, bir siyasi parti kurdu.
bulgaristan 2007’de avrupa birliği’ne katıldı fakat özellikle organize suçlar konusunda yeterince önlem almadığı konusunda eleştirilere hedef oluyor. ülkenin ikinci büyük kenti olan filibe'nin güneydoğusunda yer alan katunitsa kasabasının nüfusu ise, 2 bin 300.
Yorumlar