Bulgaristan

Bulgaristan'daki Türk partiden 'insan hakkı' talebi

Bulgaristan’da üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH), Türk ve Müslümanlara Bulgar ismi soran memurlara para cezası uygulanması teklifinde bulundu.

43. Parlamentonun ilk genel oturumunda HÖH Lideri Lütvi Mestan yasa değişikli önerilerinde bulundu. [Fotoğraf: AA]

bulgaristan'ın hak ve özgürlükler hareketi (höh) partisi erken seçim sonrası parlamentonun ilk genel oturumunda insan hakları alanında üç yasada değişiklik öngören teklifler sundu. vatandaşlık kütük kayıt yasası’nda önerilen değişiklik teklifinde, iyi hal ve başka evraklarını düzenlemek isteyen türk ve arap kökenli isim taşıyan vatandaşlara kütük memurlarının komünizm rejimi sırasında zorla verilen bulgar isimlerini sormaları yasaklanıyor.

adalet kurumları yasası’nda önerilen bir düzenlemede, türk ve müslüman vatandaşlara bulgar isimlerini soran adalet kurumlarındaki memurlara 100 avroya kadar para cezası kesilmesi isteniyor.

vatandaşların kütük kayıt yasası, adalet kurumları yasası ve ceza kanunu’nda tasarlanan değişiklikler, ülkede 1989 yılına kadar eski komünist rejiminin türk ve müslümanlara yönelik uyguladığı asimilasyon kampanyasının kalıntılarının ortadan kaldırılmasını amaçlıyor.

ülkede 2001 yılında kabul edilen diğer bir yasayla komünistlerce zorla bulgar isimleri verilen vatandaşlar için gerçek isimlerini geri alma işlemi kolaylaştırılmıştı.

ideolojik amaçlı suçlarda 'zaman aşımı' kaldırılsın

başka bir değişiklikle de 30 haziran 2001 tarihine dek hayatını kaybeden türk ve müslümanlara zorla verilmiş bulgar isimlerinin devlet tarafından silinmesi öngörülüyor.

ceza kanunu’nda hazırlanan değişiklik teklifinde ise komünist rejimin asimilasyon kampanyası sırasında ideolojik amaçlı işlediği suçlar için zaman aşımı koşulunun kaldırılması talep ediliyor.

bulgaristan’da 1944 yılında darbe ile iktidara gelen bulgaristan komünist partisi, 1989 yılında devrilmesine dek ülkedeki türk ve müslümanlara karşı şiddet içeren bir asimilasyon politikası uygulamıştı. iktidarının son yıllarında azınlıkların varlığını tamamen inkâr etmeye çalışan komünistler uyguladıkları dini yasakların yanı sıra belirli azınlıkların isimlerini zorla değiştirmiş, bunu reddeden vatandaşları ise türkiye’ye göçe zorlanmıştı. zorunlu göç sonucu türkiye’ye 400 bine yakın türk ve müslüman sığınmıştı.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;