Çalışma hayatı
Bursa'da otomobil işçilerinden eylem
Bursa'da faaliyet gösteren otomobil fabrikası Oyak Renault'ta işçiler, ücretlerinde iyileştirme talebiyle eylem başlattı. Fabrikada üretim durdu. Sendika "talebin karşılanması imkansız" dedi.
bursa organize sanayi bölgesi'nde üretim yapan ve 5 binden fazla işçinin çalıştığı oyak renault otomobil fabrikasında işçilerin ücretlerinde iyileşme talebiyle dün gece başlattığı eylem sürüyor. fabrikada üretim durdu. işçilerin bağlı olduğu türk metal sendikası'ndan açıklama yapıldı. sendika, açıklamasında işçilerin talebinin yerine getirilmesinin yasal açıdan mümkün olmadığı belirtildi.
bursa organize sanayi bölgesi'nde üretim yapan ve 5 binden fazla işçinin çalıştığı oyak renault otomobil fabrikasında, 00.00-08.00 vardiyasında görevli yaklaşık 1500 işçi, 14 mayıs gecesi servislerle geldiği tesise girmedi ve burada toplandı. 16.00-24.00 vardiyasında çalışan işçiler de mesailerinin dolmasına rağmen fabrikadan çıkmadı. işçiler mesaiye başlamayınca fabrikada üretim durdu.
fabrikadan dışarı çıkmayan işçiler, tesis önünde bekleyen arkadaşlarına sloganlar atarak destek oldu. cep telefonlarının ışıklarıyla birbirlerine destek veren işçiler, istifa ettiklerini belirttikleri türk-iş'e bağlı türk metal sendikası ile fabrika yönetimi aleyhine slogan attı.
işçiler ücretlerinde iyileştirme yönündeki taleplerine yanıt alana kadar eylemlerini sürdüreceklerini savundu. işçilerin servisleri de eyleme katılmamaları için kaldırılmadı.
sendikadan sağduyu çağrısı
türk metal sendikası ise, "yönetim kurulumuz, huzur ve güven içinde iş barışının sağlanmasını talep etmektedir, hiçbir işçimize zarar gelmemesini dilemekte, tüm tarafları sağduyuya çağırmaktadır" açıklaması yaptı.
sendikadan yapılan yazılı açıklamada, renault fabrikasındaki 5 bin 600 çalışanın da dahil olduğu 110 bin üyeyi kapsayan grup toplu iş sözleşmesinin türkiye metal sanayicileri sendikası'yla geçen yıl 15 aralık'ta imzalandığı anımsatıldı.
sözleşmedeki ücret artışlarının ve diğer hakların tüm üyeler tarafından memnuniyet ve sevinçle karşılandığı savunulan açıklamada şöyle denildi:
"yasal nedenlerle bu sözleşmenin dışında kalan bosch iş yerinde daha sonra münferit sözleşme imzalanmış ve 38 aydır hiçbir ücret artışı ve sosyal haktan yararlanamayan ve bu süreçte büyük mağduriyetler yaşayan bosch işçilerine bu mağduriyetlerini giderecek oranda yüksek artışlar sağlanmıştır. bu yüksek artışlara rağmen, bosch işçisinin 9,46 liraya yükselen ortalama saat ücreti, renault işçisinin 9,83 lira olan ortalama saat ücretinin gerisinde kalmıştır. bunun üzerine renault iş yerindeki üyelerimiz, imzalamış olduğumuz ve yaklaşık 8 aydır yürürlükte bulunan toplu iş sözleşmemize rağmen, sendikamızdan, aynı artışların kendilerine de yansıtılmasını talep etmişlerdir."
"yasal açıdan mümkün değil"
üyelerin talebinin yerine getirilmesinin yasal açıdan mümkün olmadığı belirtilen açıklamada, sonraki sözleşmede gruplar arasındaki farkın kapatılacağı yönünde güvence verildiği ifade edildi.
açıklamada, söz konusu yaklaşıma rağmen işveren vekillerinin görüştükleri işçilere, artışın mümkün olabileceğini ancak şirketin fransa'daki merkezine sorulması gerektiğini söylediği ve bu yönde beklenti oluşturduğuna işaret edilerek, şu ifadelere yer verildi:
"böylece işçilerimizde, işverenin kendilerine zam vermek istediği ancak sendikamızın bunu almak istemediği gibi algı oluşturulmuş, renault işçilerinin bir kısmı sendikamızdan istifa etmiştir. işveren vekilleri tarafından verilen sürenin sona ermesinden sonra, işçilere herhangi bir ücret artışı verilmeyeceğinin açıklanması, olayların büyümesine ve dün gece itibarıyla üretimin durdurulmasına neden olmuştur."
bu arada işçiler geçen ay bir otomotiv yan sanayi firması için daha iyi koşullarda toplu sözleşme imzalayan türk metal sendikası ile işverene tepki amacıyla daha önce de bazı eylemlerde bulunmuştu.
fabrikada bir vardiyada yaklaşık 400 otomobil üretiliyordu.
kaynak: aa, dha
Yorumlar