Türkiye
Büşra Ersanlı serbest kaldı
Üçüncü yargı paketinin hayata geçmesinden dokuz gün sonra, KCK soruşturmasından tutuklu bulunan akademisyenle birlikte 16 kişi tahliye edildi.
Haberin Öne Çıkanları
Karar açıklandı
Balyoz'da ret yanıtı
Zarakolu çıkmıştı

türkiye'de devam eden kürdistan toplulukları birliği (kck) soruşturmasından tutuklanan prof. dr. büşra ersanlı, sekiz ay sonra serbest kaldı. üçüncü yargı paketi düzenlemesiyle birlikte başlayan tahliye sürecinde, ersanlı'yla aynı davadan yargılanan 16 kişi de cezaevinden çıkacak.
istanbul 15. ağır ceza mahkemesi, yargı düzenlemesiyle birlikte ersanlı ve diğer 16 ismin lehine suç vasfının değişmesi ihtimalini göz önüne alarak tahliye kararı verdi. akademisyen ersanlı, akşam saatlerinde tutuklu bulunduğu cezaevinden çıktı.
205 sanıklı iddianameye göre, pkk'yı da kapsayan çatı örgütü kck'dan yargılanan akademisyen büşra ersanlı için 15 ile 22,5 yıl arasında hapis cezası isteniyordu.
ikinci kck iddianamesinde, ersanlı 'örgüt yöneticiliği'yle suçlanıyordu. akademisyen ersanlı, bdp'nin tbmm anayasa komisyonu’ndaki çalışmalarını yürütenler arasında bulunuyordu.
iddianameye göre, ersanlı'nın da içinde bulunduğu akademisyenler bdp'nin 'siyaset akademisi'nde dersler veriyordu ve akademi 'pkk'nın şehirdeki ideolojik eğitim merkezi'ydi.
türkiye dışişleri bakanı ahmet davutoğlu, marmara üniversitesi'nden arkadaşı ersanlı için milliyet gazetesine yaptığı açıklamada "bir akademisyen olarak tanıdığım büşra ersanlı’nın terörist olduğuna inanmıyorum" demişti.
ersanlı'yla birlikte kasım 2011'de kck'dan tutuklanan yazar ve yayıncı ragıp zarakolu, 10 nisan tarihinde serbest kalmıştı.
balyoz'da tahliye isteğine ret
üçüncü yargı paketinden yararlanmak isteyen bazı davalarda ise tutukluluların beklediği tahliye kararları çıkmadı.
balyoz darbe planı davasında tahliye isteği reddedilen isimler arasında mhp milletvekili emekli korgeneral engin alan, emekli orgeneraller çetin doğan, ibrahim fırtına, orgeneral bilgin balanlı, emekli oramiral özden örnek bulunuyordu.
diyarbakır 5. ağır ceza mahkemesi, pazartesi günü iddianameye göre pkk'yı da kapsayan çatı örgütü kürdistan toplulukları birliği (kck) davasından tutuklu bulunan bdp şanlıurfa milletvekili ibrahim ayhan'ın avukatından gelen talebi kabul etmemişti. diyarbakır 6. ağır ceza mahkemesi de, yine kck'dan tutuklanan bdp şırnak milletvekili faysal sarıyıldız'ın avukatlarının tahliye taleplerini reddetmişti.
oda tv davasından cezaevinde tutulan soner yalçın, barış terkoğlu ve barış pehlivan'ın tahliye istekleri de perşembe günü kabul görmemişti.
ergenekon davasında tutuklu bulunan eski genelkurmay başkanı orgeneral ilker başbuğ, chp milletvekilleri mustafa balbay ve mehmet haberal’ın yanı sıra hurşit tolon, doğu perinçek, tuncay özkan ve dursun çiçek gibi isimler de tahliye bekleyenler arasında.
ergenekon davasında tutuklu bulunan eski genelkurmay başkanı orgeneral ilker başbuğ, chp milletvekilleri mustafa balbay ve mehmet haberal’ın yanı sıra hurşit tolon, doğu perinçek, tuncay özkan ve dursun çiçek gibi isimler de tahliye bekleyenler arasında.
cezaevinden çıkanlar ülkücü
aynı düzenlemeden yararlanıp tahliye olarak gündeme gelen isimler ise ülkücü kanada mensup. 1979 yılında bahçelievler'de yedi öğrencinin telle boğularak öldürülmesinden müebbet hapis cezası alan ünal osmanağaoğlu ve bünyamin adanalı pazartesi günü, üç kişiyi öldürmekten üç kez idama mahkum edilen muhsin kehya ise çarşamba gecesi cezaevinden çıkmıştı.
4 temmuz tarihinde yürürlüğe giren yasa, adli kontrol sistemindeki üç yıl sınırını kaldırarak tutuksuz yargılama yetkisini hakim takdirine bırakıyor.
kck soruşturması üç yıldır sürüyor
kck’ya yönelik soruşturma 14 nisan 2009’da başladı. pkk'nın da dahil olduğu çatı örgütü kck'ya yönelik diyarbakır başta olmak üzere çok sayıda ilde yapılan operasyonlar neticesinde açılan ana davada, aralarında bdp’li belediye başkanları, parti ve dernek yöneticilerinin de olduğu 152 sanık yargılanıyor.
savcılık tarafından hazırlanan ilk iddianamede geçen bilgilere göre, pkk lideri abdullah öcalan tarafından kurulduğu öne sürülen kck’nın amacı, örgütün silahlı kadrolarıyla şehir kadroları arasında bağlantı sağlamak.
silah veya bomba gibi delillerin bulunmadığı iddianamede, pkk’dan talimat almak, belediye başkanlarını yargılamak, işadamlarını örgüte bağışa zorlamak gibi iddialara yer veriliyor.
soruşturma aralık ayında medyaya da sıçramış, aralarında vatan ve birgün gazeteleri ile diha muhabirlerinin de olduğu 36 gazeteci tutuklanmıştı.
kck üyeliği suçlamasıyla şimdiye kadar iki binin üzerinde kişi gözaltına alındı, bunlardan yaklaşık 500'ü tutuklu yargılanıyor. bdp, tutuklu sayısının yedi bini bulduğunu savunuyor.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar