Haber
Calderon'a suç duyurusu
Meksika Devlet Başkanı, uyuşturucu çeteleriyle olan mücadelesi sırasında 'savaş suçu işlemekle' itham ediliyor. Hükümet, suçlamaları reddediyor.
Konular:
Amerika
Haberin Öne Çıkanları
'Sistematik şiddet'
Hükümet kabul etmiyor
Dava yıllar sürebilir

bir grup aktivist, meksika devlet başkanı felipe calderon'un uyuşturucu çetelerine karşı 'saldırı düzenlediği' gerekçesiyle uluslararası ceza mahkemesi'ne (ucm) suç duyurusunda bulundu.
calderon'un savaş suçu işlediği iddiasıyla şikayetçi olan 23 kişinin avukatı, calderon'a bağlı güçlerin çetelere karşı düzenlenen 470 ayrı operasyonda insan haklarını ihlal ettiğini öne sürdü.
aktivistler, calderon'u sivilleri sistematik biçimde kaçırılmasından, öldürülmesinden ve işkenceye maruz kalmasından sorumlu tutuyor.
metzai sandoval isimli avukat, meksikalı uyuşturucu patronlarının da hükümetle savaş sırasında insanlığa karşı suç işlediğini belirterek, sinaloa kartelinin lideri joaquin 'el chapo' guzman hakkında da dava dilekçesi verdi.
"meksika'daki katliam, afganistan ve kolombiya'da yaşananlarda çok daha ciddi boyutta" diyen sandoval, ayrıca hükümetin savaş suçu işlemiş oldukları takdirde savcılık tarafından bu konuda bilgilendirmeleri gerektiğini vurguladı.
'savaş suçu işlemedik'
calderon hükümeti, yaptığı açıklamayla, hükümetin savaş suçu işlediği iddialarına yanıt verdi.
suçlamaları reddeden hükümet, yaptığı açıklamada suçlularla mücadele edenin seçilmiş demokratik bir hükümet olduğunu ve insan haklarını korumak için gerekli mekanizmaların oluşturulduğunu dile getirdi.
meksika içişleri bakanlığı da hükümetin savaşta olmadığını, sivillere karşı genelleşmiş ve sistematik saldırıda bulunmadığını ya da hükümetin bu yönde bir politikası olmadığını bildirdi.
'dava yıllar sürebilir'
ucm'nin şikayetleri nasıl değerlendireceği yönünde henüz herhangi bir bilgi yok. ancak uzmanlar, mahkemenin şikayetleri kabul etmeme ihtimali olduğunu, kabul etse dahi sürecin yıllarca sürebileceğini öne sürüyor.
meksika devlet başkanı felipe calderon, 2006 yılında uyuşturucu karşıtı kampanya düzenlediğinden beri ülkede en az 40 bin kişi öldürülmüştü.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar