Avrupa

Cameron'dan son İskoçya ziyareti

İngiltere Başbakanı David Cameron, bağımsızlık referandumuna günler kala İskoçya’ya son ziyaretini yapıyor. Anketlere göre evet ve hayırlar neredeyse eşit, son sözü kararsızlar söyleyecek.

Bağımsızlık yanlısı İskoçlar, haftasonu Glasgow'da BBC binası önünde eylem yaptı. [Fotoğraf: Reuters]

iskoçlar, üç yüz yıldır birlikte yaşadıkları birleşik krallık’tan ayrılma konusundaki kararlarını, 18 eylül’de sandık başında verecek.

anket sonuçlarında evet ve hayır oylarının hemen hemen eşit çıkması, ingiliz muhafazakâr partisi lideri cameron’ı harekete geçirdi. cameron, birleşik krallığı dört uluslu bir aileye benzeterek iskoçları ikna etmeye çalışacak.

başbakanlık ofisinin basınla önceden paylaştığı konuşmada, “bunun geri dönüşü yok, tekrarı yok. eğer iskoçya 'evet' derse, birleşik krallık ayrılacak ve artık kendi yolumuza gideceğiz” ifadeleri yer aldı.

başbakan cameron’ın, bağımsızlık karşıtı “birlikte daha iyi” kampanyasının temel mesajlarını yinelemesi bekleniyor. cameron, iskoçya’nın birleşik krallık’ta kalarak daha fazla temsil hakkı kazanmasının uzun vadede iskoçlara daha faydalı olacağını anlatacak.

icm kamuoyu araştırma şirketinin yaptığı son ankette, oyunun ne olacağına şimdiden karar veren iskoçların yüzde 49’u bağımsızlığa “evet" diyecek. bağımsızlığa "hayır" diyeceklerin oranı ise yüzde 51.

ancak iskoçyalıların yüzde 17'si hâlâ kararsız. kararsızların oyunu çelmek için ingiltere’nin ünlü isimleri de kampanyalara giriyor.

ünlülerin oluşturduğu “birlikte kalalım” adlı kampanyaya son destek veren isim de ünlü futbolcu david beckham oldu.

domino etkisi yaratabilir

iskoçya'nın olası bağımsızlığının bazı ab ülkeleri için 'örnek teşkil edebileceği' endişesi de var. bu konuda endişe duyan ispanya hükümeti, ülkenin kuzeydoğusundaki katalonya için benzer bir referandum yapılmasının mümkün olmayacağının her fırsatta altını çiziyor.

ayrılıkçı katalanlar 9 kasım’da benzer bir referandum planlasa da, ispanya anayasa mahkemesi tarafından bu referandum meşru kabul edilmiyor.

metroscopia şirketinin yaptığı son ankete göre bağımsızlık isteyen katalanların oranı, istemeyenlerden bir puan daha fazla. iskoçya ekonomik olarak ingiltere’ye daha bağımlıyken, katalonya, ispanya’nın diğer kısmına göre ekonomik anlamda daha gelişmiş durumda. bu da ayrılıkçı katalanların elini güçlendiriyor.

iskoçya’daki referandumu hollanda ve fransa da yakından izliyor. korsika’da da fransa’dan ayrılmaya yönelik bir talep var.

belçika nüfusunun üçte ikisini oluşturan felemenkler arasında da bağımsızlık ya da aynı etnik kökenden oldukları hollanda’ya bağlanmayı talep edenler var.

iskoçya ve katalonya’ya daha fazla yerel yönetim imtiyazı verilmesi de bu ayrılık taleplerine karşı ingiltere ve ispanya tarafından koz olarak masada tutuluyor.

kaynak: reuters, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;