Suriye'de iç savaş

Çavuşoğlu: ABD'yi davet edeceğiz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Biz, Rusya ile ABD'yi davet etme konusunda hemfikir kaldık. ABD'yi davet edeceğiz. Astana'da olacak" dedi. Çavuşoğlu ayrıca ABD'nin PYD'yi Suriye görüşmelerine dahil etme çabasına "ABD, o zaman DEAŞ'ı da davet etsin" yanıtını verdi.

[Fotoğraf: AA]

dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu, 9'uncusu düzenlenen ve büyükelçiler konferansı kapsamında düzenlediği basın toplantısında, abd dışişleri bakanlığı sözcüsü mark toner'in pkk'nın suriye kolu pyd'nin de suriye'ye ilişkin barış görüşmelerinde sürece dahil edilmesi yönündeki sözleri hakkında, şunları söyledi:

"abd o zaman deaş'ı da davet etsin. biz, rusya ile abd'yi davet etme konusunda hemfikir kaldık. lavrov ile görüştük ve abd'yi davet edeceğiz. astana'da olacak. abd'nin rolünü ve katkısını da inkar etmiyoruz. ama abd'nin, özellikle yeni yönetimden beklentimiz şudur. öyle de olacaktır. terör örgütüyle iş birliğine son verilmesi gerekiyor. bir terör örgütünü masaya davet edeceksen el nusra'yı da davet et, deaş'ı da davet et. öyle saçmalık olur mu? maalesef çok anlatmamıza rağmen gider ayak bile şu andaki yönetim bu çok ciddi hatalar yapmaktadır. esasen şunu unutuyorlar. bu tür davranışları, gerçekten yanlış politikaları türk toplumunda çok derin yaralar açıyor. bu derin yaraların tamir edilmesi zaman alır. giderayak 'ne zarar verirsek kardır' anlayışıyla hareket ediyorlarsa kusura bakmasınlar biz yeni yönetimle ilişkilerimizi güçlendirmek istiyoruz. iki birbirine güvenen müttefik gibi yolumuza devam etmek istiyoruz. bu konuda da umutluyuz, öyle öngörüyoruz, görüyoruz. fakat şu andaki yönetimin pkk'ya ypg aracılığıyla destek vermesi... açık söylüyoruz, ypg'ye verdikleri silahlar pkk'nın elinde."

çavuşoğlu, istanbul beşiktaş, kayseri ve geçen yıl ankara'da yaşanan saldırıların sorumlularının, ypg kamplarından geldiğini söyleyerek, ypg ve pkk'nın bir farkının bulunmadığını anlattı.

bu örgütlere türkiye'nin önemli bir müttefiğinin ve stratejik bir ortağının destek vermesinin kabul edilemeyeceğini kaydeden çavuşoğlu, "dolayısıyla astana'da ypg olmayacak." ifadesini kullandı.

toner: bildiğim kadarıyla davet almadık

abd dışişleri bakanlığı sözcüsü mark toner, günlük basın toplantısında astana görüşmeleri ile ilgili "bildiğim kadarıyla görüşmelere resmi bir davet almadık demişti.

toner ayrıca “suriye’deki krizin çözümü için politik bir çözüm arayışı gerektiğini uzun zamandan beri söyledik. bu, suriyelilerin yönettiği ve temsiliyeti yüksek, barış ve birliğe yönelten bir süreç olmalı... suriyeli kürtler, suriyeli araplar ve suriyeli türkmenler dâhil olmak üzere bütün suriyelilerin bu süreçte sözünün dinlenmesi gerektiğini düşünüyoruz." dedi.

sözcü, daha önce "pyd'nin masada yer alabileceğini mi söylüyorsunuz?" sorusuna, "bizim düşüncemize göre bir noktada onlar da bu sürecin bir parçası olmalıdır. pyd sahada temsiliyeti olan bir grup. suriye'deki uzun vade çözüm arayışlarında da seslerinin duyulması gerekiyor." ifadesini kullanmıştı.

washington post: trump yönetimi davet edildi

washington post gazetesi, rusya'nın 20 ocak'ta başkanlık görevini  devralacak donald trump yönetimini 23 ocak'taki astana görüşmelerine davet edildiğini savundu.

habere göre davet, trump'ın ulusal güvenlik danışmanı michael flynn'e moskova'nın washington büyükelçisi tarafından telefonla iletildi. trump yönetiminin daveti kabule dip etmeyeceği henüz bilinmiyor. 

kaynak: aa, washington post, reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;