Çavuşoğlu: Hollanda Türkiye'den özür dileyecek | Al Jazeera Turk - Ortadoğu, Kafkasya, Balkanlar, Türkiye ve çevresindeki bölgeden son dakika haberleri ve analizler

Hollanda

Çavuşoğlu: Hollanda Türkiye'den özür dileyecek

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hollanda'yla yaşanan krize ilişkin, "Kesinlikle adım atacağız, fazlasıyla atacağız. Daha sonra da Hollanda özür dileyecek Türkiye'den. Hollanda özür dilemediği sürece de biz bu adımları atmaya devam edeceğiz" dedi.

Konular: Türkiye, Avrupa, Türk
[Fotoğraf: AA]

dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu, fransa'nın metz şehrinde türk halkıyla yapacağı buluşma toplantısı öncesinde basın mensuplarının hollanda ile yaşanan krize ilişkin sorularını yanıtladı. bir gazetecinin krizin nasıl aşılabileceği yönündeki sorusu üzerine çavuşoğlu, "bir kere bunun karşılığı olacak. bunun altında kalmayız. özür dilemek yetmez. bunun karşılığını verdik, vermeye başladık. şu anda hollanda büyükelçisi iki gün önce planlanmış, gitmiş. 'ülkeye gelmesin.' dedik. giremez" dedi.

başka atacakları adımlar olduğunu, onları da planlamaya başladıklarını ifade eden çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"kesinlikle adım atacağız, fazlasıyla atacağız. daha sonra da hollanda özür dileyecek türkiye'den. hollanda özür dilemediği sürece de biz bu adımları atmaya da devam edeceğiz. çünkü bu işin savunulur bir yanı yok. ben onlara insan gibi dedim ki, dışişleri bakanına, 'eğer sizdeki seçim problemse ben seçimlerden sonra geleyim', 'hayır' dedi. 'seçimlerden sonra da garanti veremem.' daha dönüp cevap vermeden. başbakan küstahça, rutte, 'çavuşoğlu seçim öncesi de seçim sonrası da gelemez. gelirse sadece laleleri görmeye gelir. müzeleri görür ama türkleri göremez.' bundan daha faşizan bir anlayış olabilir mi? bundan daha fazla böyle insan haklarını, özgürlükleri ihlâl eden bir tutum olabilir mi? bundan daha küstah bir cevap olabilir mi?"

"bu viyana sözleşmesi'nin tamamen ihlâlidir"

çavuşoğlu ayrıca, "maslahatgüzarım ve bakanım kendi başkonsolosluğumuza alınmadı. ayrıca içerideki başkonsolosumuz da dışarıya çıkamadı. dışarıya çıkmasına izin verilmedi. bu viyana sözleşmesi'nin tamamen ihlâlidir. ayrıca yapılan uygulama bir ırkçılıktır. bir yabancı düşmanlığıdır, islâm karşıtlığıdır, demokrasiye aykırıdır, özgürlüklere aykırıdır" dedi.

hollanda hükümeti, dışişleri bakanı çavuşoğlu ile aile ve sosyal politikalar bakanı fatma betül sayan kaya'nın türk toplumuyla ve diplomatik temsilcilerle bir araya gelmek amacıyla geçen hafta sonu yapacağı ziyaretleri engellemişti.

rotterdam'da türk başkonsolosluğu'na geçmesine müsade edilmeyen kaya'nın önce korumaları gözaltına alınmıştı. kaya'yı aracından çıkarmaya çalışan polis, vinçli çekici getirip aracı zorla çekme girişiminde bulunmuştu. aracın kilidini açmak zorunda kalan bakan kaya, başka bir araçla polis eskortuyla almanya'ya götürülmüştü.

hollanda güvenlik güçleri, kaya'ya destek amacıyla toplanan türkleri dağıtmak için polis köpekleri ve atlı polisleri kullanarak gruba müdahale etmişti.

dışişleri bakanlığı da halen izinli olarak türkiye dışında bulunan hollanda'nın ankara büyükelçisi'nin bir müddet görevine dönmemesini istemişti. hollanda'nın ankara büyükelçiliği ve istanbul başkonsolosluğu'nun giriş ve çıkışları da güvenlik gerekçesiyle kapatılmıştı.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;