İran Nükleer Programı

Çavuşoğlu'ndan İran değerlendirmesi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İran'a uygulanan yaptırımların kaldırılmasının bölge ekonomisine katkı sağlayacağını ancak İran'ın Suriye ve Irak politikalarını gözden geçirmesi gerektiğini söyledi.

Konular: İran, Türkiye
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu. [Fotoğraf: AA-Arşiv]

dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu, iran ile 5+1 ülkeleri arasında süren nükleer müzakerelerden anlaşma kararı çıkmasını türkiye'nin memnuniyetle karşıladığını söyledi. çavuşoğlu, yaptırımların kaldırılmasının türkiye ve bölge ekonomisine büyük katkı sağlayacağını belirtti.

iran'ın suriye ve irak politikalarını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini belirten çavuşoğlu, iran'a mezhepçi politikalardan vazgeçme çağrısı yaptı.

çavuşoğlu ile ortak basın açıklaması yapan iraklı mevkiidaşı ibrahim caferi de anlaşmadan memnun olduklarını ve bölgede istikrar için anlaşma şartlarının uygulanmasına ihtiyaç olduğunu söyledi 

dışişleri'nden yazılı açıklama

türk dışişleri, iran ile 5+1 ülkeleri arasındaki anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını belirten yazılı bir açıklama yayınladı.

bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "tarafları bu neticeyi mümkün kılan çabaları için kutluyor; varılan anlaşmanın tüm unsurları ile uygulanmasına önem atfediyor; önümüzdeki dönemde uygulamanın denetlenmesinde merkezi rol üstlenecek olan uluslararası atom enerji ajansı ve uluslararası toplum ile tam bir şeffaflık temelinde anlaşmada öngörülen işbirliğinin hayata geçirilmesini bekliyoruz" denildi.

bölgedeki istikrara vurgu yapan dışişleri bakanlığı, "anlaşmanın güven verici bir anlayışla kesintisiz biçimde ve tam olarak uygulanmasının bölge barış, güvenlik ve istikrarı bakımından da hayati‎ önem taşıdığını bu bağlamda vurgulamakta yarar görüyoruz" ifadelerini kullandı.

yıldız: olumlu bir gelişme

enerji ve tabii kaynaklar bakanı taner yıldız, iran ile 5+1 ülkeleri arasında nükleer müzakerelere dair anlaşmanın "çok olumlu bir gelişme" olduğunu ve iran'a yatırımların önünün açıldığını söyledi. 

maliye bakanı mehmet şimşek de twitter hesabından "anlaşmanın türk ekonomisi için harika bir haber olduğunu, iki ülkenin ticaretini artıracağını" söyledi. 

kaynak: twitter

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;