IŞİD

Celevle’den dumanlar yükseliyor

Bağdat'ın kuzeyindeki Diyala'ya bağlı Celevle'den IŞİD’in çekilmesi sonrası dumanlar yükseliyor. Yerel kaynaklara göre kentin üstünü kaplayan dumanın nedeni sivillere ait evlerin ateşe verilmesi.

Konular: Ortadoğu, IŞİD, Irak
Irak ordusu Diyala'da koalisyon güçlerinin hava desteğinde ilerliyor. [Fotoğraf: AP]

kent sakinleri işid ile irak ordusu ve ona destek veren peşmergeler arasında çatışmaların şiddetlenmesi üzerine bölgeyi terk etti. evlerin kimler tarafından ateşe verildiği ise net olarak bilinmiyor.

geçtiğimiz pazartesi günü kent yoğun çatışmaların ardından irak ordusu ve peşmerge tarafından geri alındı.

kentte birçok bina yıkılmış veya hasar görmüş durumda. irak ordusuna bağlı askerler kentin sokaklarında sürekli hareket halinde. kentin cadde ve sokaklarında bombalı tuzaklara karşı kontroller yapılıyor.

celevle'da elektrik ve sular kesik. kasabadaki kamu kurumları hizmet vermiyor. bölgede en önemli geçiş güzergahlardan biri olan celevle köprüsü de bir işid üyesinin bombalı intihar saldırısı sonucu kullanılamaz hale geldi.

işid güçleri geçtiğimiz ağustos ayında kenti ele geçirmişti.

irak bölünmenin eşiğinde

irak’ta uzun süredir devam eden kaos, işid’in 10 haziran salı günü ülkenin ikinci büyük kenti musul’u ele geçirmesi ve diğer bölgelere ilerlemesi sonrasında daha da şiddetlendi.

işid’in bölgeye düzenlediği saldırının ardından irak ordusunun askerleri bölgeden çekilmişti.

irak-şam islam devleti (işid), irak ve suriye’de faaliyet gösteren silahlı bir örgüt. selefi ideolojiye sahip olan işid; irak, suriye, filistin ve ürdün topraklarını içine alan bölgede şeriata dayalı bir devlet kurmak istiyor. 2004’te irak’ta kurulan ve şu anda liderliğini ebubekir el bağdadi’nin yaptığı işid, suriye ve irak’taki en güçlü silahlı gruplar arasında yer alıyor.

işid, suriye’de mumbuc, petrol bölgesi rakka ve irak sınırına yakın deyr ez-zor kentlerini elinde tutuyor. irak’ta ise anbar eyaletindeki felluce ve ramadi’yi büyük oranda kontrolü altına alan örgüt, son olarak musul ve ürdün sınırına yakın bölgeleri de alarak suriye ve irak’ta sünni nüfusun yaşadığı geniş bir alana oturdu.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;