Çalışma hayatı

Çelik taşeronluk sistemini eleştirdi

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, iş güvenliği sözleşmesi yapması zorunlu 500 bin ‘tehlikeli’ ve ‘çok tehlikeli’ işyerinin henüz sözleşme yapmadığını ve 'acımasızca kullanılan taşeronluk sisteminin çalışanları köleleştirdiğini' söyledi.

Bakan Faruk Çelik. [Fotoğraf: AA / Arşiv]

çalışma ve sosyal güvenlik bakanı faruk çelik, 10 işçinin hayatını kaybettiği asansör faciasından sonra yaptığı açıklamalarını, anadolu ajansı'na verdiği röportaj ile sürdürdü. çelik, açıklamalarında işverenleri eleştiren ifadelere yer verdi. "iş sağlığı ve güvenliği sözleşmesi yapma zorunluluğu bulunan 680 bin tehlikeli ve çok tehlikeli işyerlerinden 180 bini sözleşme yapmış, 500 bini henüz sözleşme yapmamış” dedi.

son 10 yılda işçi ve işyeri sayısında yüzde 120'lere varan artış yaşandığını, ülkenin her alanda üç kat büyüdüğünü ifade eden çelik, inşaat sektörünün yüzde 7,1 büyüyerek dünya devleri arasına girdiğini söyledi.

bakan çelik, "ama bir asansör faciası, bir maden faciası karşısında maalesef bütün bu olumlu tabloların gölgelendiğini ifade etmek istiyorum" dedi.

“insanlar adeta köleleştiriliyor”

iş kazalarında son dönemde gözlenen artışın üretim zorlaması ile bağlantısı olduğunu söyleyen çelik, “bunun yanında maliyet zorlaması var. siz işi daha ucuza yaptırmak için taşeronluk sistemini acımasız bir şekilde kullanarak, insanları adeta köleleştirerek bir uygulama içerisine girerseniz, burada maliyetin getirdiği baskılardan dolayı, çok kazanma hırsıyla bütünleşen bu anlayış, ister istemez güvenliği ikinci derecede bırakmaktadır" diye konuştu.

istanbul’da imar zorlaması olduğunu söyleyen bakan çelik, “ali sami yen stadı'nın yerine, galatasaray'a yapılan stada karşılık takas işlemleri yapılıyor. ister istemez bir imar sorunu ortaya çıkmış, bir imar zorlamasıyla da karşı karşıya olduğumuzu görüyoruz” dedi.

“önce can mı, mal mı?”

bakan faruk çelik, istanbul'daki asansör faciasına ilişkin olarak da, “bizzat asansörden sorumlu olan insanlar, yetkililer var. bizzat inşaatın teknik inşasından sorumlu görevliler var ve bunların ortasında bu olay meydana geliyor” diye konuştu. 

bu olayda “önce can mı, mal mı?” sorusunun sorulması gerektiğini söyleyen çelik,  “türkiye bu kararı vermek durumundadır. çağdaş ülke olacaksak 'can mı mal mı' noktasındaki kararımızı netleştirmemiz gerekiyor" dedi.

“konunun cahilleri çok konuşuyor”

iş sağlığı ve güvenliği alanının insan faktörüyle ilgisi nedeniyle çok hassas olduğuna dikkati çeken ve bu konuda yapılan değerlendirmelerin yanlış olduğunu söyleyen bakan çelik, "bu konunun cahilleri çok konuşuyorlar, en çok ağrımıza giden konu o” dedi.

bakan çelik, “bir yer, eğer tümden anahtar teslim olarak bir başkasına inşa için verilmişse, sorumlu olan anahtar teslim o işi alandır” dedi.

yer sahibinin burada bir kusurunun söz konusu olmadığını söyleyen bakan çelik, “binayı toki yapıyorsa sorumluluk toki'nindir, orada bulundurması gereken teknik tüm elemanları orada bulundurmak durumunda. o sorumluluktan toki kaçamaz ama eğer siz bunu anahtar teslim bir başkasına, arsa sahibi olarak vermişseniz, o sorumluluk onu alan ve yapan firmadadır” dedi.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;