Gezi Parkı eylemleri
Cenazeden sonra müdahale
Berkin Elvan için düzenlenen cenaze töreninden sonra Taksim'e gitmek isteyen gruba polis müdahale etti. İstiklal Caddesi üzerindeki ara sokaklarda çatışmalar oldu. İzmir, Eskişehir ve Mersin'de de müdahale vardı.

berkin elvan'ın cenazesinin feriköy mezarlığı'nda toprağa verilmesinin hemen ardından, harbiye önünde bekleyen gruba, toma'lar (toplumsal olaylara müdahale aracı) ile müdahale edildi.
biber gazı, tazyikli su ve plastik mermiyle müdahalenin ardından kalabalık dağıldı. bazı gruplar ara sokaklarda ateş yakıp barikatlar kurdu.
taksim dayanışması, törenin ardından kalabalığın taksim'de toplanması için çağrı yapmıştı. polis gezi parkı'nı kapattı, geniş güvenlik önlemleri alındı.

istiklal caddesi'nde toplanmak isteyen grupları polis dağıttı. dolapdere üzerinden taksim'e çıkmak isteyenlere de polis izin vermedi. biber gazı sıkan polise gruptakiler havai fişeklerle karşılık verdi.
kurtuluş caddesi'nde polisle göstericiler arasında çatışma oldu.
kadıköy'de kovalamaca
kadıköy altıyol'daki boğa heykeli önünde toplanan yaklaşık 300 kişilik grup sloganlar atarak berkin elvan'ın ölümünü protesto etti.
grup daha sonra barikat kurup ateş yakarak caddeyi trafiğe kapattı. sonra da adalet ve kalkınma partisi'nin (ak parti / akp) ilçe binasına doğru yürüyüşe geçtiler.
polis de gruba tazyikli su ve gaz bombasıyla müdahale etti. boğa heykeli önünden iskele meydanı'na doğru kaçan grupla polis arasında uzun süre kovalamaca oldu.
istanbul'daki olaylarda 45 kişi gözaltına alındı.

izmir'de polis müdahalesi
izmir'de bazı sivil toplum kuruluşları ve sendika üyelerinden oluşan yaklaşık iki bin kişi, saat 19.00'da alsancak sevinç pastanesi önünde toplanıp yürüyüşe geçti.
'bu daha başlangıç, mücadeleye devam', 'berkin elvan ölümsüzdür' sloganları atan grup, ellerinde berkin elvan'ın fotoğraflarını taşıdı.
polis birinci kordon ve kordon orduevi'nin önünde gruplara tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. göstericiler de havai fişek atıp ara sokaklara kaçtı. burada araç ve çöp bidonlarıyla barikat kurdular. müdahale sırasında yaralanan beş kişi ayakta tedavi edildi. olaylarda 12 kişi gözaltına alındı.

ankara güven park'ta ise yine gündüz saatlerinde polis tazyikli su ve biber gazı kullandı. burada fenalaşanlar oldu. ankara valiliği şu ana kadar 73 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.
akp binasına yürümek istediler
mersin'de saat 19.00 sıralarında toplanan yaklaşık 5 bin kişi gazi mustafa kemal bulvarı üzerinden ak parti yenişehir ilçe binasına yürüdü. 'hükümet istifa' pankartı açan grubun önü akp binasının bulunduğu inönü bulvarı girişinde polis tarafından kesildi.
polis grubu dağılmaları için anonsla uyardı. göstericiler yola barikat kurdu.
polis de tazyikli su, gaz bombası ve plastik mermiyle gruba müdahale etti. müdahale sonrası grup ara sokaklara dağılırken bazı göstericiler gözaltına alındı.
eskişehir'de de berkin elvan için düzenlenen protesto yürüyüşüne polis müdahale etti.

berkin elvan için türkiye'nin pek çok bölgesinde gösteri düzenlendi.
sivas, malatya, edirne, ardahan, şanlıurfa, trabzon, antalya, gaziantep ve konya bu kentlerden bazıları.
dün geceki olaylar
berkin elvan'ın ölüm haberinden sonra 11 mart salı gecesi başta istanbul ve ankara olmak üzere türkiye'nin pek çok şehrinde gözaltına alınanlar oldu.
gözaltındakilerin bir bölümünün emniyetteki işlemleri devam ediyor.
mersin'de gözaltına alınan 53 kişinin tamamı sabah serbest bırakıldı.
izmir'de de gözaltına alınan 102 kişi sabah sağlık kontrolünden geçirildi, ifadelerinin ardından serbest bırakılmaları bekleniyor.
kaynak: al jazeera
Yorumlar