Soçi 2014

Çerkesler Soçi'yi İstanbul'da protesto etti

Rus Konsolosluğu önünde toplanan Çerkes aktivistler, geçmişte yaşanan savaşlar nedeniyle Soçi’de kış olimpiyatlarının düzenlenmesinin oyunların ruhuna aykırı olduğunu savundu.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Çerkesler, olimpiyatları kınadı

Konsolosluk binasına bayrak attılar

Sloganlarla protesto ettiler

göstericiler, yaklaşık 150 yıl önce ruslarla çerkesler arasında kanlı savaşların yaşandığı coğrafyada olimpiyat düzenlenmesine tepki göstermek amacıyla istanbul'da bir araya geldi. 

taksim'deki rus konsolosluğu önünde toplanan çerkes aktivistler, soçi’de cuma günü başlayan kış olimpiyatlarını protesto etti. 

"yaklaşık bir buçuk milyon çerkes’in kanının aktığı topraklarda olimpiyat yapılması vicdanları yaralıyor" diyen çerkes aktivistler, taşıdıkları türkçe, ingilizce ve rusça pankartlarla tepkilerini gösterdi. 

çerkesya yurtseverleri tarafından düzenlenen gösteride "soykırım, yapanlar olimpiyat yapamaz", "soykırım, sürgün insanlık suçudur", "intikam değil adalet istiyoruz", "çerkesler burada, çerkesya nerede", "söyle rusya, çerkesya nerede" diye slogan atarak ellerindeki bayrakları konsolosluğun bahçesine fırlattı.

grup adına basın açıklamasını okuyan arzu sayan, 'soçi’nin fiili olarak 101 yıl süren çerkes-rus savaşının sonlandığı ve yaklaşık bir buçuk milyon çerkes’in öldürüldüğü, sürgüne ve soykırıma uğradığı yer olduğunu' söyledi. burada çarlık rusyası askerlerinin katliamlarını zafer olarak kutladığını vurgulayan sayan şöyle konuştu:

"çerkesya’nın son tarihi başkenti olan soçi’de soykırımın 150. yılında 2014 kış olimpiyatları’nın yapılıyor olması, ruslar’ın çerkes’lere uyguladığı sistematik katliamın devam ettiğini göstermektedir. 51 milyar dolarlık bütçeli soçi olimpiyatları başladığından beri çerkes halkı dünyanın dört bir yanında ayaktadır. bu zulüm asla affedilmeyecektir"

"olimpiyat ruhunu öldürdüler"

olimpiyat komitesi'nin de eleştirildiği açıklamada, tarihi gerçekler görmezden gelinerek oyunların soçi'ye verilmesinin, olimpiyat ruhunu öldürdüğü savunuldu. 

soçi’deki baskıdan kaçarak türkiye’ye gelen çerkes hakları dayanışma grubu başkanı bahattin zabun ise çerkesçe yaptığı konuşmada, "soçi’deki tüm çerkesler katledildi. kalan 67 kişiye de insanlık dışı işkenceler yaptılar. ancak tarih bunu affetmeyecek ve biz haklarımıza eninde sonunda kavuşacağız" dedi.

bayrak fırlattılar

gösteri sırasında bir aktivistin "vatanımızın üstünde duramayacaksınız. çanakkale şehitliği’nde nasıl ki olimpiyat köyü olmayacaksa soçi’de de olimpiyat olmayacak" diye bağırmasının ardından kalabalık, çevik kuvvet tarafından korunan konsolosluğa doğru koştu. aktivistler ellerindeki bayrakları ve flamaları binanın bahçesine fırlattı.

bu sırada bazı aktivistlerden "her yer soçi, her yer direniş", "kahrolsun rusya", "hesabını soracağız" sloganları yükseldi.

“intikam değil adalet istiyoruz"

aralık 2013’te rus polisince gözaltına alındığını belirten aktivistlerden adhan khuade, ruslar’ın sindirme ve yok etme politikasından artık vazgeçmeleri gerektiğini söyledi. soçi’de oluk oluk çerkes kanının aktığını vurgulayan khuade, “o topraklarda atalarımızın kemikleri sızlıyor şimdi. ancak biz intikam peşinde değiliz. biz adalet istiyoruz. tanınma istiyoruz, oralar bizim öz topraklarımız. bu tanınma olsa tabii ki ayrılıktan yana olmayız” dedi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;