Hrant Dink cinayeti

Cerrah, Dink cinayetinde şüpheli

Hrant Dink'in ölümünde ihmali olduğu gerekçesiyle dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ile eski İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler 'şüpheli' olarak savcılığa çağrıldı.

Konular: Türkiye
Dink ailesi cinayetin örgütlü olarak işlendiğini savunuyor ve kamu görevlilerinin yargılanmasını talep ediyordu. [AFP]

agos gazetesi genel yayın yönetmeni hrant dink'in 19 ocak 2007'de şişli'de uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetmesine ilişkin istanbul cumhuriyet başsavcıvekilliği tarafından yürütülen soruşturmada, kamu görevlilerinin ifadesine başvuruluyor.

cinayetin olduğu dönemde istanbul emniyet müdürü olan merkez valisi celalettin cerrah ile dönemin istanbul emniyet istihbarat şube müdürü ahmet ilhan güler, soruşturmayı yürüten savcı yusuf doğan tarafından çağlayan'daki istanbul adalet sarayı'na çağrıldı.

'şüpheli' sıfatıyla ifadesi alınacak cerrah ve güler'in dışında, ihmali olduğu iddia edilen yedi kamu görevlisi de savcının karşısına çıkacak.

mahkeme geçen hafta yargıtay'ın cinayetin örgütlü suç kapsamında yargılanması talebini kabul etmişti. 

takipsizlik kararı kaldırılmıştı

hrant dink cinayetinde ihmali olduğu iddia edilen, cerrah ve istanbul vali yardımcısı ergun güngör ile emniyet görevlilerinin de aralarında bulunduğu 9 kamu görevlisi hakkında açılan soruşturmaya ilişkin istanbul cumhuriyet başsavcıvekilliği'nce verilen takipsizlik kararı, bakırköy 8. ağır ceza mahkemesi'nce 6 haziran 2014'te kaldırılmıştı.

dink ailesinin avukatlarının itirazını değerlendiren mahkemenin kararında, avrupa insan hakları sözleşmesi'nin (aihm) ilgili maddeleri ve ihlal kararı içeriğine göre, bağlayıcı olan ihlalin ortadan kaldırılmasının ancak cumhuriyet başsavcılığınca doğrudan soruşturma yapılması ile mümkün olacağı belirtilerek, aksinin kabulü halinde soruşturma bakımından kısır bir döngü yaşanması ihtimalinin ortaya çıkacağı anlatılmıştı.

kararda, "aihm'in ihlal kararındaki tespitler dikkate alınıp temel soruşturma işlemlerinin yapılarak, şüphelilerin hukuksal konumlarının yeniden belirlenmesi gerektiği sonuç ve kanaatine varıldığından, takipsizlik kararı olarak değerlendirilen işlemden kaldırma kararı kaldırılmıştır" denilmişti.

soruşturma süreci

dink ailesinin avukatlarının tek savcının görevlendirilmesini talep ettiği hrant dink cinayeti soruşturmasına, yaklaşık 7,5 yıllık sürede dört savcı bakmış, zaman içinde dink cinayetine ilişkin ayrı dosyalar halinde yürütülen soruşturmaların tümü, dönemin özel yetkili istanbul cumhuriyet savcısı muammer akkaş'a devredilmişti.

akkaş'ın yürüttüğü soruşturmada, 14 şubat 2013'te bir tanık, güvenliğinin sağlanması şartıyla ifade vermiş, cinayetin faili ogün samast'ın da 28 mayıs 2013'te ifadesi alınmıştı. 29 kasım 2013'te ise davanın sanıklarından erhan tuncel, savcı akkaş'a yaklaşık 6 saat tanık olarak ifade vermişti.

daha sonra, hsyk kararnamesiyle özel yetkileri alınarak tekirdağ'a atanan savcı akkaş'taki dosya, istanbul cumhuriyet başsavcılığı bünyesinde bu yıl kurulan terör ve örgütlü suçlar birimi savcılarından yusuf doğan'a devredilmişti.

dink cinayetine ilişkin tek dosyayla soruşturma yürütmeye başlayan savcılık, bu soruşturma kapsamında eski emniyet genel müdürlüğü istihbarat daire başkanı sabri uzun ve eski istihbarat daire başkanı ramazan akyürek'in de ifadelerine başvurmuştu.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;