Türkiye
Çetin Doğan’dan BÇG savunması
28 Şubat davasında savunma yapan emekli Orgeneral Çetin Doğan Batı Çalışma Grubu kurulmasına ilişkin belgeyi bugün de olsa yine imzalayacağını söyledi, “Hukuka aykırı bir durum yok” dedi.

1997'de refah partisi ve doğru yol partisinin oluşturduğu koailisyon hükümetinin istifaya zorlandığı 28 şubat müdahalesine ilişkin davada sanıklar savunmalarına devam ediyor. pazartesi yapılan duruşmada savunmasını veren emekli orgeneral çevik bir, bugün mağdur ve diğer sanık avukatlarının sorularını yanıtladı. bir, türk silahlı kuvvetleri’nin verdiği iddia edilen brifinglerle ilgili olarak, “brifingler bilgilendirme maksadıyla yapılmıştır.türk silahlı kuvvetleri eğer ülkede bir tehdit varsa bunu anlatır. bu dönemde de irtica tehdidi vardı” diye konuştu.
çetin doğan savunmasına başladı
çevik bir’in savunmasını tamamlamasının ardından savunma sırası 28 şubat sürecinde batı çalışma grubu’nun başkanlığını yapan emekli orgeneral çetin doğan’a geldi. doğan, 4 nisan 1997 tarihinde bçg’nin kurulmasına ilişkin, “ben bu belgeyi bugün bile imzalarım. burada hukuka aykırı hiç bir durum yoktur. 4 nisan 1997 tarihli emre dayalı olarak harekat başkanlığınca çalışmalara başlanmış, bçg’nin teşkilat yapısı ve görev talimatı hazırlanmıştır” dedi. doğan, davanın tutuksuz yargılanan bir numaralı sanığı dönemin genelkurmay başkanı emekli orgeneral ismail hakkı karadayı’nın bçg’nin kuruluşuna dair belgeyi hatırlamamasını ise doğal olarak niteledi.
doğan duruşmada karadayı ile arasında geçtiğini öne sürdüğü bir diyaloğu anlattı, “kendisine imzalattığım zaman da aramızda bir konuşma oldu. konuşmada, sayın genelkurmay başkanı'na, 'kibrit kutusunun üstünde orak çekiçler aranıyordu. birçok kişiler hayali simgelerle takibata uğramış ve acı çekmişti. bugün türk ulusunun yüzde 99.9'u müslüman. dünyada bir eşi yok. bu nedenle burada yapacağımız faaliyetler içinde özen göstermemiz gereken konu, mütedeyyin insanları, inançlı insanları tedirgin etmemek. bizim üstünde durduğumuz dini ticaret olarak kullananlar, siyasi islam için bayrak açanlar. bizim hedefimiz bunlar olacaktır. devletin hedefi de budur' dedim. ardından okudum."
çetin doğan, iddianamede yer verilen 7 nisan 1997 tarihli "irtica konusunda alınacak tedbirler konulu toplantıya" ilişkin belge için ise , "bu da kağıt parçası, imzasız, fotokopi, bilgisayar çıktısı. yargıtay ceza genel kurulu kararlarına aykırı delil" ifadesini kullandı. doğan, bir süre önce karara bağlanan balyoz davasında hüküm giymişti.
(kaynak:anadolu ajansi)
Yorumlar