2015 Genel Seçimi
'CHP ile daha ileri aşamadayız'
Davutoğlu koalisyon görüşmelerinde CHP ile daha ileri aşamada olduklarını söyledi ve "Oyunun sonunda koalisyon görüyorum" dedi. Muhtemel bir hükümet ortaklığında seçim barajını düşürmeyi teklif edeceklerini belirtti.

başbakan ahmet davutoğlu, ntv'nin canlı yayınına katıldı. koalisyon görüşmelerinden bahseden davutoğlu, "kime daha yakınsınız?" sorusuna şu cevabı verdi:
"ilkesel olarak eşit mesafedeyim. ekiplerimiz bayram sonrasında detaya inecekler. bu açıdan chp ile daha ileri aşamadayız. bu açıdan chp ‘uygunuz görüşebiliriz’ dedi. mhp ile bu anlamda uzağız demek istemedim. bahçeli 7 haziran akşamı ne söylediyse söyledi. ancak 'konuşacak bir şey kalmadı' demedi."
yüzde 10'luk seçim barajı hakkında "muhtemel bir hükümet ortaklığında seçim barajını düşürmeyi teklif edeceğiz" ifadesini kullandı.
"muhtemel bir hükümet ortaklığı görüşmesinde ak parti olarak biz bunu teklif edeceğiz. biz düşürülmesinden yanayız. sayın cumhurbaşkanımızın başbakanlığı döneminde tamamen kaldırılmasını da teklif ettik biz daraltılmış olarak. hukuk komisyonundaki arkadaşlara verdiğim görevlerden biri seçim kanunundaki değişiklikler."
davutoğlu, chp lideri kılıçdaroğlu’nun ‘yüzde 60’lık blok’ demesini eleştirdi. “chp ve hdp, ak parti karşıtı bir konum güttü. elimizde 258 var. karşı taraf kendi eline bakmadı ‘hep birlikte 292 yapıyoruz’ dedi. peki sen mhp’ye sordun mu?” dedi.
"oyunun sonu olarak gördüğüm hükümet ortaklığı"
bayram süresince partiler arası görüşme olmayacağını söyleyen davutoğlu "oyunun" sonunda koalisyon sördüğünü söyledi;
"bayramdan sonra ömer çelik ile haluk koç temaslara başlayacaklar. süreci takip ediyoruz. hükümet kurma aşamasına geldiğimizde en son hamlemi düşünüp geriye doğru geliyorum. bu tabloyu gördüğüm andan itibaren koalisyon konusundaki ciddiyetim ortaya çıktı. seçime gitmek isteseydik daha ikircikli bir dil kullanır, gerilimi arttırırdık. samimi bir muhatap bulduğumuzda yolumuza devam etmemenin bir anlamı yok. oyunun sonu olarak gördüğüm hükümet ortaklığı. şu anda erken seçimi düşünmek hükümet ortaklığını öldürür. hedefimiz samimiyetle bu ortaklığı kurmak."
davutoğlu, hdp eş genel başkanı selahattin demirtaş’ın ak parti ile koalisyon yapmayacakları yönündeki sözlerini hatırlattı:
"hdp'ye gelince; sayın demirtaş ilk gün ak parti ile işbirliği içinde olmayacağız dedi. biz de böyle dendiğinde illa ki onlarla arayış içinde olmayız. demirtaş’ın sözlerine baktım gitmeden. şimdi ben söylenen lafı unutmam. hatta kandil’den de tepki geldi sözlerine. hdp ile bugün gördüğüm değişen tutumda ise ilk açıklamadan farklı bir tutum vardı. daha doğrusu 258’in ne anlama geldiğini, yüzde 41’in ne anlama geldiğini yeni yeni anlıyor arkadaşlar. hdp’nin bence alacağı karar stratejik bir karardır. bizim ve diğer partilerin alacağı karar siyasi bir karardır. örneğin seçimi kalaşnikofla kutlamak zorunda mıydınız? ‘net bir tavır alın, kimin evinde silah varsa teslim etsin’ dedik. hdp ile konuştuk; şiddetle, terörle aralarına net bir tavır koyma ihtiyacı var. net olarak biz parti olarak türkiye'de halktan meşruiyetini almış hükümetin elinde olan silahlı güçlerden başka silahlı güç kabul edilemez demeleri lazım."
‘yeni seçimden en az gocunacak parti biziz’
“anketler sizi heyecanlandırmıyor mu? koalisyon olacağına tek başına iktidar olsam demiyor musunuz?” sorusuna davutoğlu şöyle yanıt verdi:
“bize gelen anketler oy oranımızın yüzde 45’i aştığı yönünde. ama millete ‘sen hata yaptın’ diyemeyiz. bir de bu bugünün anketi. kasım ayına kadar derelerin altından ne sular akar. etrafımız ateş çemberi.
güya ben kongreye gitmek için hükümet kurmak istemişim. ben önümde bir mesele varken, ikinci bir mesele için o meseleyi dumura uğratmam.
yeni bir seçimden en az gocunacak parti biziz. 18 milletvekili daha alsak iktidardık. milletin takdiridir ama sizin iktidar olma şansınız yok. bizim için koalisyon ihtimal ki olmayabilir; biz buna rağmen koalisyon için çaba sarf ediyorsak onların kapatmaması lazım.”
'cumhurbaşkanı’nın meşruiyetini tartıştırmam'
davutoğlu, “cumhurbaşkanı’nın anayasal sınırlarda kalması iddiası masaya gelirse duruşunuz ne olacak?” sorusuna şu cevabı verdi:
“bir anayasa reformu yapacağız, oturur konuşuruz. biz başkanlık sistemi deriz. ama cumhurbaşkanı’nın meşruiyetini tartıştırmam. o makamı yok sayarak yürüyebilir misiniz? bir makam size hükümet kur diye yetki veriyor. görüştüğünüz kişi o makama laf söylüyor.”
davutoğlu, “cumhurbaşkanı’nın anayasal sınırlarda kalması iddiası masaya gelirse duruşunuz ne olacak?” sorusuna şu cevabı verdi:
“bir anayasa reformu yapacağız oturur konuşuruz. biz başkanlık sistemi deriz. ama cumhurbaşkanı’nın meşruiyetini tartıştırmam. o makamı yok sayarak yürüyebilir misiniz? bir makam size hükümet kur diye yetki veriyor. görüştüğünüz kişi o makama laf söylüyor.”
gazeteci murat yetkin'in "siz samimiyetle bu koalisyonu kurmak için çaba sarf ediyorsunuz ama sayın cumhurbaşkanı'nın aklında seçimin tekrarı var deniliyor. burada bu seçim tekrarı anayasa'da olan bir şey. ama ak parti tek başına iktidar olana kadar hep tekrar mı edilir?" sorusuna ise şu yanıtı verdi;
"sayın cumhurbaşkanımızın koalisyonla ilgili fikirlerine gelince; benim de fikrim, açıktır, istediğimiz bir şey değildir ama önümüze gelince kaçınılmaz bir gerçektir. orada zikrettiği şeylerin tamamına bakmak lazım. ak parti iftar verir, bir sanatçının gelmesi suç mudur? en muhalefet edenle oturup konuşmamız lazım bugünlerde. sayın bahçeli ile bir, iki şeyimiz oldu; kendisine de söyledim, ben helal ediyorum dedim. ramazan gününde budur olması gereken. burada sanatçılar cumhurbaşkanımızın iftarına gitti diye neden kara listeye alınır? buna tepki gösterenlere tepki gösteriyor sayın cumhurbaşkanımız. yeni bir seçimden en az gocunacak parti ak parti’dir. ama diğer partilere de söyledim, kapatmanız gereken ara çok fazla. biz iktidar ortaklığı kuralım derken sizin geri çevirmeniz mümkün değil. koalisyon onlar için hep gündemde olabilecek, bizim için olmama ihtimali var.
başkanlık sistemi
başbakan "10 haziran akşamı istifanızın ardından seçimin sonucunu değerlendirirken başkanlık sistemi tartışması sona ermiştir, parlamenter sistemin güçlendirilmesi bir anayasa tespitinde bulundunuz" yorumuna şu yanıtı verdi;
"ben ne söylediğimi çok iyi biliyorum. başkanlık sistemi bitti demedim. bu seçim neticeleri ile başkanlık sisteminin mümkün olmadığı aşikâr dedim. halk bunu vermemişse bunu empoze etme imkânımız yok. yapılması gereken 10 haziran itibariyle var olan sistemi en iyi şekilde işletmek dedim. şu andaki sistemin gerçek bir parlamenter sistem olmadığını söylüyorum her zaman. bir sistemi beğenmeyebilirsiniz ve siyasi tablo bunu değiştirme şansı vermemişse, bu sistemi en iyi şekilde işletip krizi yol aşmamaktır size düşen. biz de bu sistemi en iyi şekilde işlettik, bir kriz olmadı. türkiye'de 7 haziran’dan bu yana hükümet eksikliği gibi bir şey hissedildi mi? türkiye'de dolar dün bizim cumhuriyet halk partisi ile ilk temasımız sonrasında en düşük seviyesine indi. eğer türkiye'de seçimlerden itibaren ben 'bu seçimler bitmemiştir, halk yanlış bir tercihte bulundu, yeni bir seçime gidilmesi gerekir' deseydik acaba istikrar olur muydu? biz bunu hissettirmedik. eğer blok dediğinde sayın kemal kılıçdaroğlu, biz de 'karşı bloğuz' demiş olsaydık nasıl bir çalkalanma olurdu? türkiye'nin sükunete, uzlaşma diline ihtiyacı var. şu anda türkiye'de bizim ak parti olarak hiç kimsede moral bozukluğu yok. bir bunalım olmayacağını biz gösterdik. yani sistemin işleyeceğini gösterdik."
'kimse hesap vermeyecek konumda değil'
“yolsuzluklar dosyası açıldı mı?” sorusu üzerine davutoğlu şöyle konuştu:
“bizim kongrede ahlaki restorasyonu gündeme getirdik. biz bu makamları babamızdan almadık. kimse layüsel, hesap vermeyecek konumda değildir. biz inananlar içinse iki hesap vardır. ben öyleysem, benim partimle ilgili herkes de aynı durumdadır. bu bakanlarla ilgili mahkemelerin takipsizlik kararı var. ben başbakan olmadan önce de yapılmış bir araştırma komisyonu var. bu komisyon çalışmalarında bir yere gelindi. bu anlamda bildiğim bir yanlış uygulamaya göz yummam. tekrar bir dosyaların açılması birinci gündem maddesi olmamalıdır. bu konularda herhangi bir arkadaşın açıklama yapması gerekiyorsa yapmalıdır. ancak koalisyon gündemdeyken bu konuyu gündeme getirmek ise bir seçim yatırımıdır.”
aym'nin dershane kararı
anayasa mahkemesi'nin dershanelerle ilgili verdiği karara ilişkin soru üzerine davutoğlu, çıkan karara saygı duyulması gerektiğini vurguladı. davutoğlu kararın gerekçesi oluşmadığı için bir şey söylemenin doğru olmayacağına dikkati çekerek, "kararın nereye ulaştığını yürütme erki olarak ifade etmek ve çözüm bulmak zorundayız. çünkü dönüşümü gerçekleştirmiş birçok dershanenin mağdur edilmemesi lazım. buradaki ikinci başka bir şey var. ben bunun hukuk, yürütme, yargı ilişkisinde yanlış anlaşıldığı kanaatindeyim. yargı bir uygulamayla ilgili herhangi bir mağduriyeti gidermek için karar alabilir ama yargı politika belirlemez. yani yargı 'eğitim politikamız şöyle olmalı' yaklaşımıyla karar alamaz" diye konuştu.
'güçlü hükümet' ya da 'milli irade'
başbakan ahmet davutoğlu, ak parti ankara il teşkilatının iftar programında da konuştu. davutoğlu hükümet kurma görüşmelerinden bahsetti ve güçlü bir hükümeti ya da erken seçimi işaret etti. davutoğlu şunları söyledi:
"netice ne olursa olsun, inşallah güçlü bir hükümet kurmak nasip olur. ama kuramazsak ve seçim mukadder olursa, netice ne olursa olsun aziz milletimizin müsterih olmasını ve geleceğe ümitle bakmasını istirham ediyorum. türkiye'de bütün bir milleti kucaklayan, 78 milyonu kucaklayan bir hükümet vardır. 78 milyonun sözcülüğünü yapan ak parti kadroları vardır ve duruma hâkimdir. bana gelen raporlar da onu gösteriyor. hükümet kurarsak inşallah bütün teşkilat bu hükümetin başarısı için çalışacak. ama muhalefet partileri bu konuda geri adım atarlar, hükümet kurma imkânı olmazsa da milli iradeye gittiğimizde dimdik, harekete hazır ak parti teşkilatlarının arkamızda olduğunu bilmek en büyük güvencemizdir."
davutoğlu pazar günü chp, salı günü mhp, bugün de hdp liderleriyle görüştü. başbakan, kılıçdaroğlu ile görüşmesinin 'samimi atmosfer'de gerçekleştiğini söyledi.
mhp lideri bahçeli, davutoğlu ile görüşmesinde muhalefette kalma kararını sürdürerek, chp ve akp'yi koalisyona itti.
hdp ankara milletvekili sırrı süreyya önder de koalisyon konusunda şunları söyledi:
"bir akp ve chp koalisyonunun, bu adalet, barış ve demokrasi başlığını içererek, ilkesel bir yaklaşım konseptiyle ele alarak gerçekleşmesi doğrultusunda oluşacak bu formüle, yapıcı ve katkı sunucu bir muhalefet noktasında tutum alacağımızı belirttik."
kaynak: al jazeera, ntv ve aa
Yorumlar