TBMM

CHP oylarıyla referandumsuz

Dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili anayasa değişikliği teklifi referanduma gerek kalmadan kabul edildi. Teklifin tümü üzerinde yapılan nihâi oylamada 376 'evet' oyu çıktı. Teklifin referandumsuz kabul edilmesi, CHP'li en az 20 milletvekilinin 'evet' oyu verdiği anlamına geliyor.

Konular: TBMM, Türkiye
[Fotoğraf: Zahidin Köşüş / Al Jazeera]

dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifi, meclis'te 376 'evet' oyuyla kabul edildi. teklifin referandumsuz kabul edilmesi, chp'li en az 20 milletvekilinin 'evet' oyu verdiği anlamına geliyor. son oylamada, 376 kabul, 140 ret, 5 çekimser, 7 boş oy kullanıldı. 3 oy geçersiz sayıldı.

değişiklik paketi, cumhurbaşkanı erdoğan'ın imzalamasının ardından yürürlüğe girecek ve haklarında fezleke bulunan milletvekillerinin dokunulmazlıkları kalkacak, bu vekiller yargı önüne çıkacak. 

[Fotoğraf: Zahidin Köşüş / Al Jazeera]

en fazla dosya hdp'liler hakkında

meclis anayasa komisyonu başkanı akp milletvekili mustafa şentop'un açıklamasına göre, en az 138 vekil hakkındaki dosyaların toplam sayısı ise,  682'si meclis komisyonunda, 105'i adalet bakanlığı'nda olmak üzere 787... bunların yaklaşık yarısı hdp milletvekillerine ait.  59 milletvekili olan hdp'nin 51 vekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılması 408 fezleke hazırlandı.

HDP'liler oylama sonucunu alkışlayarak protesto etti.
[[Fotoğraf: Zahidin Köşüş / Al Jazeera]]

ilk maddeye 373, ikinci maddeye 374 'kabul' oyu

dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili ilk madde 373 kabul, 138 ret, 8 çekimser, 9 boş, 3 geçersiz oyla kabul edilmişti. ikinci madde ise, 374 kabul, 136 ret, 4 çekimser, 11 boş, 1 geçersiz oyla kabul edildi.

hangi suçlamalar var?

adalet bakanı bekir bozdağ, değişiklik paketiyle ilgili iki gün önce yapılan ilk oturumda, dokunulmazlıkları kaldırılmak istenen milletvekilere yöneltilen suçlamaların bir kısmını açıklamıştı. buna göre yöneltilen suçlamaların ve bu suçlamaların yöneltildiği milletvekili sayılarının önemli bir kısmı şu şekilde;

  • terör suçlarından: 216
  • hakaret: 201
  • yaralama: 11
  • görev suçları: 38
  • sahtecilik: 6
  • tehdit: 18
  • gizliliğin ihlali: 11
  • suçu ve suçluyu övmek: 55
  • halkı kin ve düşmanlığa tahrik: 54
  • toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet: 119
  • seçim kanununa muhalefet: 11
  • siyasi partiler kanuna muhalefet: 3
  • iftira: 13
  • askerlikten soğutmak:2

oylama öncesi 'laiklik' tartışması

oylama öncesinde meclis başkanı ile chp'liler arasında yaşanan laiklik tartışmasının ardından bazı chp'liler "türkiye laiktir laik kalacak" sloganları attı ve salondan ayrıldı. chp grup başkanvekili engin altay bu milletvekillerinin oylamaya katılacağını açıkladı.

hdp'den 5 vekil katılmadı

bugünkü oturuma hdp'den faysal sarıyıldız ve tuba hezer dahil 5 vekil oturuma katılmadı.

salı günü gerçekleşen tbmm genel kurulu'nda dokunulmazlık maddelerinin görüşülmesini öngören oylamada evet oyu 348'de kaldı. evet oyları teklifin birinci maddesinde ise 350'de, ikinci maddesinde ise 357'de kaldı. chp milletvekillerinin büyük oranda hayır oyu kullanarak yön verdiği bu oylama sonuçlarının tekrarlanması durumunda söz konusu teklifler ancak referandum ile değiştirilebilecek. 330'un altında bir sonuç teklifi düşürürken, 367'nin üstünde bir sonuç ise referanduma gerek kalmadan teklifi yasalaştıracak.

dokunulmazlık maddelerinin görüşülüp görüşülmeyeceğinin belirleneceği ilk oylamada 348 evet oyuna karşı 155 hayır oyu verilmişti. gizli oylamada 25 boş oy ve 8 çekimser oy verildi. bu sonuç, dokunulmazlık tekliflerinin görüşülmesini sağlarken asıl oylama sonucunda teklifin referanduma götürülebileceğini gösterdi. oylama sonucunda evet ve hayır oylarından çok  verilen 25 boş oy ve 8 çekimser oy dikkat çekiyor.

teklifin birinci maddesinin oylamasında ise 350 evet, 148 hayır, 5 çekimser, 27 boş ve 1 geçersiz oy kullanıldı. toplam oy kullanan milletvekili sayısı ise 531 oldu.

ikinci maddede ise 357 evet, 149 ret, 17 boş ve 6 çekimser oy kullanıldı. toplam kullanılan oy sayısı 529 oldu.

"bu işten kaçış yok"

cumhurbaşkanı erdoğan, dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliği teklifinin tbmm genel kurulundaki oylamasına ilişkin, atv yayınında chp'yi kastederek şu ifadeleri kullanmıştı:

"bir taraftan diyorlar ki 'hodri meydan'. 'hodri meydan' diyorsanız o zaman açın önünü, gitsin yargıya, hepsi yargılansın. burada kaçmanın bir anlamı var mı, yok. çünkü bugün yargılanmasan yarın zaten yargılanacaksın. ne zaman? milletvekilliği bittiği anda gene yargılanacak. bu işten kaçış yok, şimdi yargılan, hiç olmazsa türkiye cumhuriyeti büyük millet meclisinin başına dert olmayın." 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;