2014 Yerel seçim
CHP'de adaylık tartışması
CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran parti içinde istifalara neden olan adaylık tartışmalarını normal buluyor. Oran Al Jazeera Türk'e 'Değişim söz konusu. Bu da kırgınlıklara, küskünlüklere neden oluyor' dedi.
Haberin Öne Çıkanları
CHP'de adaylık tartışması
Oran: Değişim küstürür

chp’nin kalesi olarak görülen ve chp’li belediyelerin elinde bulunan ilçelerde adaylık tartışması sürüyor. chp'nin pazar günü yapılan parti meclisi toplantısında, istanbul’da kadıköy ve çekmeköy hariç diğer metropol ilçe adayları belirlendi. sadece istanbul değil, izmir ve antalya’da da yeni adaylar belirlenmesi mevcut belediye başkanlarının istifa tepkisine neden oldu.
chp genel başkan yardımcısı umut oran parti meclisi toplantısının ardından yaşanan adaylık krizini al jazeera turk’e değerlendirdi. oran tartışmanın çok sayıda aday olmasından ve değişimden kaynaklandığını söyledi.
“değişim söz konusu. bu da ister istemez kırgınlıklara, küskünlüklere neden oluyor. belki süreç daha planlı yürütülebilirdi. bazı yerlerde adaylık için çok sayıda başvuru vardı. seçilemeyenlerin tepkisi oldu, bu da doğal.“
chp içinde tartışmaya neden olan bir diğer konu da istanbul büyükşehir belediye başkan adayı mustafa sarıgül’ün önerdiği, kendisine yakın olan isimlerin metropol ilçelerden aday gösterilmesi. oran bu konudaki eleştiri ve tepkilere şu yanıtı verdi:
"büyükşehirler artık 'bütünşehir' oldu. dolayısıyla bu illerin belediye başkan adaylarının da görüşleri önem kazandı. sadece istanbul’a özgü değil, izmir, aydın, antalya’da da belediye başkan adaylarının ilçe adaylarıyla ilgili görüşleri alındı. mustafa sarıgül’ün görüşü de o bağlamda alındı."
chp'nin üç büyükşehirdeki ve diğer illlerdeki belediye başkan adaylarını belirlediği myk ve parti meclisi toplantıları daha kısa sürmüş ve daha az tartışmalı geçmişti. chp’de istanbul kadıköy adayı için ise meraklı bekleyiş sürüyor. chp genel başkan yardımcısı umut oran kadıköy ve çekmeköy ile ilgili son sözün chp lideri kemal kılıçdaroğlu tarafından söyleneceğini belirtti.
'mahruki'nin isminin yıpranmasını istemedik'
pazar günü yapılan parti meclisi toplantısında istanbul kadıköy ve çekmeköy ilçelerinin adaylarının belirlenmesinde chp liderine yetki verildiğini hatırlattı. chp'de kadıköy için pazar günü yapılan parti meclisi toplantısında nasuh mahruki’nin ismi gündeme gelmişti. mahruki’yi adaylık önerisi için telefonla arayan ise umut oran olmuştu. oran mahruki’nin işçi partisi üyesi olduğu için aday yapılmadığı iddiasının doğru olmadığını söyledi. umut oran “laik, demokratik ve sosyal hukuk devletinin yeniden inşaasında birleştirici güç olan chp’nin kapısı herkese açıktır” dedi. parti meclisi toplantısında kadıköy, bakırköy ve beşiktaş için gizli oylama yapılmasının gündeme geldiğini ve oylama sonucunda isminin yıpranması olasılığı belirince mahruki’nin adaylığından vazgeçildiğini söyledi.
Yorumlar