Türkiye

CHP'li milletvekili 4+4+4 teklifini yırttı

Ali Haydar Öner, TBMM Genel Kurulu'da sekiz maddesi kabul edilen kanun teklifinin 'yok hükmünde' olduğunu söyledi.

Haberin Öne Çıkanları

'Olmayan metni tartışıyoruz?'

Adan'ın konuşması gerdi

28 Şubat göndermesi

MHP İstanbul Milletvekili Celal Adan ile AKP Elazığ Milletvekili Zülfü Demirbağ arasında tartışma çıktı. [AA]

zorunlu eğitimin kesintili olarak 12 yıla çıkarılmasını öngören yasa teklifiyle ilgili olarak tbmm genel kurulu’nda yapılan görüşmelerin ikinci günü de gergin geçti. teklifin ilk sekiz maddesinin kabul edildiği görüşmeler iktidardaki ve muhalefet milletvekilleri arasında sert tartışmalarına sahne oldu.  

değişiklik önergesi üzerine söz alan chp isparta milletvekili ali haydar öner, kanun teklifinin 'yok hükmünde' olduğunu öne sürerek, teklif metnini yırttı.
 
kürsüye çıkan öner, konuşmasına başlamadan önce de, yumruklu kavgayla son bulan teklifle ilgili komisyon görüşmelerinin görüntülerinin bulunduğu cd'leri başkanlık divanı'na ve hükümet sıralarına bıraktı. öner, "görüntüler incelendiğinde, bugün olmayan bir metin üzerinde çalıştığımız daha iyi anlaşılacak. bu metin sahte evrak tanzimi hükmündedir. olmayan bir metin imzalanarak meclis başkanlığı'na gönderildi. meclis başkanı da bunu işleme koydu" dedi.  
 
tbmm'ye gelen 4+4+4 teklifi, türkiye'de 28 şubat döneminde geçilen sekiz yıllık kesintisiz eğitim sistemini değiştiriyor. 
 

Evden eğitim

iktidar partisi ile muhalefet partilerini karşı karşıya getiren söz konusu teklif, sekiz yıllık zorunlu eğitimi 4+4+4'e bölerek 12 yıla çıkarıyor. ilk sekiz yılın ardından evden eğitim alabilmenin de önünü açan düzenleme ile beş yaşını bitiren çocukların okula başlaması öngörülüyor. 

genel kurul’daki oturumda tartışmaya neden olan bir başka konu ise 28 şubat sürecinde kimin milli eğitim bakanı olduğuydu. 
 
söz alan chp grup başkanvekili muharrem ince, akp kahramanmaraş milletvekili ve tbmm başkanvekili mehmet sağlam'ın, 28 şubat'ta ve 8 yıllık kesintisiz eğitimle ilgili şura kararının tebliğler dergisi'nde yayımlandığı tarihte milli eğitim bakanı olduğunu söyledi. bunun üzerine söz alan sağlam, "şura kararlarının bakan olduğum dönemde yayımlanması, benim o kararlara katıldığım anlamına gelmez. şurada karar alındığında ben bakan değildim" dedi. 
 
28 şubat gerginliği
 
genel kurul'da kanun teklifinin ilk üç maddesi kabul edilirken, görüşmeler sırasında söz alan mhp istanbul milletvekili celal adan, teklifin bilimsel olarak yeterince tartışılmadığını söyledi. adan, teklife ilişkin eleştirilerini sürdürürken, akp hükümetinin imam hatiplilerin sorunlarını da çözmediğini öne sürdü. 
 
adan'ın, “sizin ayaklarınızın titrediği günlerde, 28 şubat baskısına karşı biz saf tutuyorduk” cümlesine akp sıralarından tepki geldi. adan, sürenin tamamlanmasının ardından konuşmasına kısa bir süre daha devam etti. bu arada adan ile akp elazığ milletvekili zülfü demirbağ arasında tartışma çıktı. adan, kürsüden ayrılarak demirbağ'a doğru koştu.
 
bunun üzerine, akp milletvekilleri araya girdi. mhp sıralarındaki milletvekilleri de akp sıralarına yönelince, her iki partinin milletvekilleri arasında kısa süreli arbede yaşandı. akp balıkesir milletvekili cemal öztaylan, demirbağ'ı sakin olması için uyardı.

oturuma ara verildi

tartışmaların sürmesi üzerine tbmm başkanvekili sadık yakut, oturuma ara verdi. tartışma verilen arada da bir süre devam etti.

milli eğitim bakanı ömer dinçer, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifinin, milli eğitim sisteminin bütününde değil, yalnızca yapısal yönünde bir değişiklik getirdiğini söyledi. ''teklifin milli eğitim sisteminin bütününü değiştirdiği ve bir reform niteliğini taşıdığı'' yönünde bir ifadesinin bulunmadığını dile getiren dinçer, milli eğitim sisteminin bir çok ögeden oluştuğuna dikkati çekti. dinçer, söz konusu teklifin yalnızca bu sistem içinde yapısal bir değişikliği getireceğini vurguladı.

akp amasya milletvekili avni erdemir ise zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifine ilişkin, ''katsayı adaletsizliği bitsin, meslek liselerinin ayaklarındaki prangalar çözülsün istiyoruz'' diye konuştu.

gece geç saatlerde sona eren genel kurul görüşmelerine tsi 14:00'de yeniden başlanacak.

'kızların eğitimi zorlaşabilir'

tbmm'de görüşmeleri süren 4+4+4 düzenlemesinin yasalaşması halinde, zorunlu eğitim kesintili olarak 12 yıla çıkacak. ilk dört yıl ilkokul, ikinci dört yıl ortaokul, sonraki dört yıl ise lise şeklinde kademelendirilecek. ilköğretime başlama yaşının tabanı 60 ay, tavanı 72 ay olarak belirlenecek. 

eğitim sistemindeki bu değişiklik hem siyasette hem de sivil toplumda tartışmalara neden oluyor.

zira yeni sistem ‘türkiye'de 1997 yılında refah partisi lideri necmettin erbakan başbakanlığında kurulan hükümeti düşüren '28 şubat' döneminde kapatılan imam hatip okullarının orta okul kısımlarının yeniden açılmasına imkan vereceği ve kız çocuklarının eğitimini zorlaştıracağı endişesiyle eleştiriliyor.

teklif yasalaşırsa 4+4+4 sistemine 2012 eylül ayında başlanacak. bakanlar kurulu, söz konusu uygulamayı gerekli görürse bir yıl erteleyebilecek.

teklifin ilk halinde ilk dört yılın ardından okula gitmeden eğitimin tamamlanmasına imkan veren düzenleme, itirazların ardından sadece engelli öğrencilerin yararlanacağı şekilde değiştirilmişti.

eleştirilen maddeler

eğitim sisteminde önemli değişiklikler öngören teklif, okula başlama yaşında yenilik planlanıyor. buna göre, okul öncesi eğitimin zorunlu olmaktan çıkaracak düzenlemeye göre, ilköğretime başlama yaşı altıya iniyor. çocuğun beş yaşını bitirdiği yılın eylül ayı sonunda başlayacak eğitim süreci, 13 yaşını bitirip 14 yaşına girdiği yılda bitecek.

ikinci dört yılda öğrencilerin yetenek, gelişim ve tecrübelerine göre seçmeli dersler sunulacak. teklifin bu maddesi de büyük tartışmalara neden oldu. mesleki yönlendirmenin erken yaşlara çekilmesi, temel eğitim ve becerilerin yetersiz kalması ve bilinçsiz meslek seçimleri gibi risklere yol açacağı savunuluyor.

ayrıca çıraklık yaşının 15’ten 11’e indirilmesini öngören teklifin bu yönüyle ab ülkeleri politikalarıyla ters düştüğü iddia ediliyor.

üniversite sınavındaki mevcut düzenleme de değişiyor. puanların hesaplanmasında ağırlıklı orta öğretim başarı puanı yerine, adayların orta öğretim başarı puanı esas alınacak. bitirme başarı notları en küçüğü 250, en büyüğü 500 olmak üzere ortaöğretim başarı puanına dönüştürülecek.

meslek liselerini bitiren öğrenciler, kendi alanlarında seçim yaptıklarında ortaöğretim başarı puanlarına yüzde 4 ek puan verilecek.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;