Kafkasya

Çin Özbekistan'dan doğalgaz alacak

Pekin yönetimi nisan ayından itibaren Türkmenistan'ın ardından ikinci bir Orta Asya ülkesinden doğalgaz ithal etmeye başlayacak.

Haberin Öne Çıkanları

Miktar açıklanmadı

Yıl sonunda imzalamıştı

Türkmenistan üzerinden

İmzalanan nihai anlaşma ile, Çin'in, yıllık 10 milyar metreküpe kadar Özbek doğalgazını satın alması anlaşmaya bağlanmıştı. [AA]

doğalgaz ihtiyacı son yıllarda giderek artan çin, 1 nisan'dan başlayarak, dünyanın önemli doğalgaz ihracatçılarından olan türkmenistan'ın ardından, bölgenin diğer ülkesi özbekistan'dan da doğalgaz almaya başlayacak.

özbekistan'ın doğalgaz dağıtımı ve taşımacılığı yapan uztransgaz şirketinden yapılan açıklamada, 1 nisan itibarıyla çin'e özbek doğalgazının ihracatına başlatılacağı duyurulurken, çin'e 2012 yılında toplam ne kadar özbek doğalgazı ihraç edileceği konusunda bilgi verilmedi.

açıklamada, özbek doğalgazının alımıyla ilgili anlaşmanın, uztransgaz ile çin ulusal petrol-gaz korporasyonu'nun şube işletmesi olan petrochina international limited şirketi arasında geçen yıl sonunda imzalanmış olduğu hatırlatıldı.

10 milyar metreküp

geçen yıl sonunda, petrochina international limited şirketi ile özbek doğalgazının dünya doğalgaz fiyat konjektürüne uygun olarak satın alınmasını öngören nihai anlaşma imzalanırken, buna göre özbekistan'dan satın alınacak yıllık 10 milyar metreküpe kadar olan bu doğalgaz, türkmenistan'dan başlayarak özbekistan ve kazakistan üzerinden çin'e kadar uzanan orta asya-çin doğalgaz boru hattı üzerinden taşınacak.

haziran 2010'da, özbekneftgaz ile çin ulusal petrol-gaz korporasyonu arasında, özbek doğalgazının satın alınmasıyla ilgili çerçeve anlaşması imzalanırken, geçen yıl sonunda imzalanan nihai anlaşma ile, çin'in, yıllık 10 milyar metreküpe kadar özbek doğalgazını satın alması anlaşmaya bağlanmıştı

bölgede 2008 yılında inşaatına başlatılan ve toplam uzunluğu 7 bin kilometre olan orta asya-çin doğalgaz boru hattının ilk şebekesi aralık 2009'de, ikinci şebekesi ise aralık 2010'da faaliyete açılırken, 3. şebekesi inşaatına da başlatılan bu boru hattı üzerinden 2011 yılında yaklaşık 20 milyar metreküp, 2012 yılında 30 milyar metreküp, 2015 yılında ise 65 milyar metreküp türkmen ve kısmen özbek doğalgazının çin'e ulaştırılması hedefleniyor.

kaynak: ajans

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;