Türkiye
Cizre'de olaylı gece
Yüzleri maskeli göstericilerin polislerin kullandığı sivil araca molotof kokteyli atması üzerine açılan ateşte dört eylemci yaralandı.
Haberin Öne Çıkanları
Polisler gözaltına alındı
Sivil otomobildeydiler
'Havaya ateş açıldı'

şırnak'ın cizre ilçesinde yüzleri maskeli bir grup, içinde iki polisin bulunduğu bir aracı yakmak istedi. polisin silah kullandığı molotof kokteylli saldırıda yaralanan dört kişi cizre devlet hastanesi'nde tedavi altına alındı.
şırnak valiliği'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, sayıları 30'u bulan göstericiler, halı sahaya sivil otomobilleriyle gitmekte olan iki polise molotof kokteyli ve taş attı. açıklamada, polislerin araçlarını yakmak isteyen grubun elinden kaçabilmek amacıyla silah kullandığı belirtildi.
doğan haber ajansı (dha), üç kişinin polislerin silahından çıkan kurşunla, bir kişinin de aracın çarpması sonucu yaralandığını bildirdi. aracın çarptığı 17 yaşındaki göstericinin sağlık durumu ciddiyetini koruyor.
boş kovanlar toplandı
yasef mahallesi'nde gece yaşanan gerilimin ardından sabah saatlerinde sokaklarda çok sayıda boş kovan bulundu. mahalleye gelen barış ve demokrasi partisi'nden (bdp) yetkililer, kovanları topladı.
dha'ya konuşan görgü tanığı şükrü yaşar, "silah sesleri geldi, balkona çıktık. beyaz bir araba geldi, 'geri dön' diyorlardı. araçtan indiler, birisi havaya ateş açtı, diğeri rastgele ateş açtı" dedi.
dha, göstericilerin salı akşamı idil ve nusaybin caddesi ile yafes mahallesi'nde yollara barikat kurduklarını aktardı. ajansa göre, polis göstericilere gaz bombasıyla müdahale etti ve dörtyol kavşağı'nda bomba süsü verilmiş piknik tüpü imha edildi.
valilik açıklamasında olayla ilgili adli ve idari soruşturma başlatıldığı ifade edildi.
savcılık talimatı ile iki polisin gözaltına alındığı ve tahkikatın jandarma tarafından yürütüldüğü öğrenildi.
daha önce de saldırılar yaşandı
cizre'de son olarak geçtiğimiz ağustos ayında gerilim yaşanmıştı. ağustos 2012'de bdp'nin ülkenin güneydoğusunda düzenlemek istediği mitinglere izin çıkmamış, partililer cizre'de sokak sokak gezerek ilçede yaşayanların gösteriye katılmasını istemişti.
cizre'nin türkiye tarihindeki asıl yeri ise, 1992 yılına dayanıyor. söz konusu yılın nevruz bayramı'nda ilçe merkezine yürüyen göstericilerin üzerine açılan ateşte 100'e yakın insan yaşamını yitirmiş, nevruz 1992'den sonra bir bayramdan çok kitlesel eylemlere dönüşerek her yıl şiddete sahne olmuştu.
çözüm süreci
türkiye'de kürt sorunu'nun çözüm sürecinde yeni adımlar atılıyor. pkk'nın silahlı unsurlarının sınır dışına çekileceği bdp tarafından açıklandı. iktidarın kamuoyunu bilgilendirmek üzere devreye soktuğu akil insanlar heyeti ise, ülkenin yedi bölgesinde çalışmalarını sürdürüyor.
Yorumlar