Türkiye

Çocuk anne adayı öldü

Ağrı'da ailesi tarafından 15 yaşında evlendirilen 8,5 aylık hamile kız kalp krizi geçirdi, anne adayı ve bebeği hayatını kaybetti.

Haberin Öne Çıkanları

İmam nikahlıydı

Soruşturma açıldı

Avrupa'da ikinci sırada

Türkiye'de 18 yaş altı evlilik yapan erkeklerin oranının yüzde 6,9, kadınların oranı ise yüzde 31,7. [AA]

Kanuna göre 17

eski medeni kanun, aile izniyle evlenmede erkeğin 17, kadının ise 15 yaşını doldurmuş olması, mahkeme kararıyla evlenmede ise erkeğin 15, kadının ise 14 yaşını doldurmuş olması şartını arıyordu. ancak çocuk yaştaki evliliklerin önüne geçebilmek için kasım 2001’de çıkarılan yeni medeni kanun ile evlenme yaşı kadın ve erkek için eşitlenerek, “17 yaşını doldurma” şartı getirildi. hâkim kararıyla evlilik için de “16 yaşını doldurma şartı” aranması hükme bağlandı.
 
 
türkiye'nın doğu ucundaki illerden ağrı’nın doğubayazıt ilçesinde15 yaşında hamile kalan z.ö, karnındaki bebeğiyle beraber öldü. suluçem köyü'nde yaşayan z.ö, bundan yaklaşık bir yıl önce ailesinin rızasıyla imam nikahı kıyılarak 26 yaşındaki mehmet ali kaya ile evlendi. 
 
sekiz buçuk aylık hamile olan z.ö, pazar günü fenalaşınca acil müdahale için yakınları tarafından köy minibüsüyle hastaneye kaldırıldı. acil serviste yapılan ilk müdahalenin ardından yoğun bakıma alınan z.ö. kurtarılamadı. anne adayının kalp krizinden hayatını kaybettiğini açıklandı. karnındaki bebeği de yaşamını yitiren z.ö.’nün cesedine adli tıpta otopsi yapılacak.
 
z.ö.’yü çocuk yaşta evlendiren anne ve babası hakkında ise soruşturma başlatıldı. 
 
imam nikahlı eşinin yaşından haberdar olmadığını ileri süren mehmet ali kaya ise, "evlendikten kısa süre sonra resmi nikah için kaymakamlığa gittim. nüfus müdürlüğü’ndeki memur, eşimin 15 yaşında olduğunu, resmi işlemler için 18 yaşını beklememiz gerektiğini söyledi. ben eşimin yaşını o zaman öğrendim. ailesi de kızının evlilik için küçük olduğunu söylemedi" diye konuştu.
 
üç kadından biri çocuk gelin
 
türkiye’de erken yaşta evliliklere dair yasal düzenlemelerin yetersizliği nedeniyle, her türlü çabaya rağmen toplumsal bir sorun haline gelen çocuk gelinlerin önüne geçilemiyor. araştırmalar türkiye’de her üç kadından birinin çocuk yaşta evlendirildiğini ortaya koyuyor.
 
uluslararası stratejik araştırmalar kurumu’nun (usak) geçen yıl hazırladığı rapora göre, türkiye erken evlilik oranında yüzde 14 ile avrupa’da gürcistan’ın ardından ikinci sırada yer alıyor. 
 
raporda, "kesin rakamlara ulaşmak mümkün olmasa da gelişmekte olan ülkelerde her yıl 10-12 milyon kız çocuğunun erken yaşta evlendirildiği, türkiye özelinde ise her üç kadından birinin çocuk evliliği yaptığı" belirtiliyor.
 
usak’ın raporunda türkiye'de 18 yaş altı evlilik yapan erkeklerin oranının yüzde 6,9 iken, bu rakamın kadınlarda yüzde 31,7 olarak görüldüğü kaydediliyor. bu evliliklerin yüzde 16,9'unun kentte, yüzde 24,6'sının da kırda gerçekleştiği belirtiliyor. 
 
türk medeni kanunu’na göre evlenmek isteyen kadın ve erkeğin en az 17 yaşında olması gerekiyor. adli sicili istatistik genel müdürlüğünün verilerine göre 2011 yılında yalı küçük olduğu için çocuklarına resmi nikah kıyamayan 18 bin 434 aile ‘evlenmeye izin’ davası açtı. 
 
hâkimler, çocukların evliliğe hazır olup olmadığına karar verebilmek için sağlık raporu istiyor. hâkim, yasa hükmü gereği, ‘olağanüstü durum ve pek önemli bir sebep’ şartını da arıyor. bazı hâkimler, “evlenmesinde sakınca yoktur” yönündeki doktor raporuna rağmen, ‘evliliğin anlam ve önemini kavrayacak psikolojik ve fiziksel durumda olmadığı’ gerekçesiyle çocuk gelinlere izin vermedi. 
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;