Kürt sorunu
Çukurca’nın ‘kayıp’ askeri
PKK'nın Çukurca'da düzenlediği saldırıda hayatını kaybeden uzman çavuş Erhan Ar’ın cenazesi bulunamıyor. Adli Tıp'ta yapılan incelemelerden de sonuç alınamadı, Zap suyunda aramalar devam ediyor.

çukurca karayolunda pkk’nın askeri konvoya düzenlediği saldırıda hayatını kaybeden askerlerden uzman çavuş erhan ar’ın cenazesi, dna testinden sonuç alınamayınca, cuma gününden bu yana zap suyu’nda aranıyor. cumartesi gecesi bulunan ve ankara adli tıp kurumu’na gönderilen ceset parçalarında dna eşleşirse, uzman çavuş ar memleketi yozgat’ta toprağa verilecekti. ancak cesedin ar'a ait olmadığı açıklandı.
hakkari- çukurca karayolunun 12’nci kilometresindeki vali erdoğan gürbüz çeşmesi kesiminde 17 ağustos çarşamba günü bir saldırı meydana geldi. askeri konvoya pusu kurduğu açıklanan pkk’nın ‘antitank mayınlı ve roketatar' ile yaptığı belirtilen saldırıda, 1’i binbaşı 8 asker ile 1 korucu hayatını kaybetti, 15 asker de yaralandı.
saldırı sırasında zırhlı araçtan inip çatışmaya giren binbaşı yavuz başayar ve koruması uzman çavuş erhan ar birlikte şehit oldu. zırhlı aracı bile hurdaya çeviren patlamayla birlikte, parçalanan iki askerin cenazeleri toplandı ve ankara adli kurumu’nda yapılacak dna testinden sonra toprağa verilmeleri kararlaştırıldı. yakından alınan örneklerle yapılan dna testinde binbaşı yavuz başayar’ın cenazesi kesinleşti. ancak uzman çavuş erhan ar’a ait bulguya rastlanamadı.
aileye de geç haber verildi
ar’ın ailesi de oğullarının hayatını kaybettiği haberini aynı gün geç saatlere kadar alamadı. ölüm haberi akşam saatlerinde yozgat jandarma komutanlığı'nda görevli binbaşı tarafından verildi.
askeri yetkililer, bilgi gecikmesini hakkari’den şehit kimlik bilgisinin kendilerine ulaşmamasıyla açıkladı.
tüm cenazeler kaldırıldı
bu sırada korucu cabbar gültekin aynı gün hakkari’de defnedildi, perşembe günü ise uzman çavuşlar turan kurt; balıkesir’de, nazır elitok kırıkkale’de, samet kılıç ordu’da, onbaşı vedat gülder ardahan’da, er serkan altay burdur’da toprağa verildi. binbaşı yavuz başayar da cuma günü ankara’da ve uzman çavuş hakan çil kahramanmaraş’taki törenlerin ardından defnedildi.
genelkurmay başkanlığı tarafından öldüğü açıklanan erhan ar için de memleketi yozgat’ta düzenlenecek cenaze töreni için hazırlık yapıldı. ancak adli tıp cenazenin ar’a ait olmadığını bildirince tören iptal edildi.
arama yapılıyor
ar’ın cenazesinin bulunması için cuma günü öğleden sonra hakkari- çukurca karayolu trafiğe kapatıldı ve hem saldırının olduğu yerde, hem de zap suyu boyunca geniş çaplı arama başlatıldı.
aramalarda cumartesi günü akşam saatlerinde patlama bölgesinden biraz uzakta zap suyu’nda ceset parçaları bulundu. bunların uzman çavuş ar’a ait olup olmadığı belirlenmesi için aynı akşam ankara adli tıp kurumu’na gönderildi. zap suyu’nda ceset arama çalışmaları dün de devam etti.
belirsizliğini koruyor
ar’ın durumu halen belirsizliğini koruyor. son yapılan açıklamada son bulunan cesedin de ar'a ait olmadığı.
adli tıp’ta bekleyen cenazenin kime ait olduğunun belirlenmesi için ise, aynı saldırıda şehit olan binbaşı yavuz başayar dışındaki altı şehidin yakınlarından dna örnekleri alınacak.
içişleri bakanı’nda iki farklı açıklama
içişleri bakanı idris naim şahin, dün yaptığı ilk açıklamada, cenazenin belli bölümlerine ulaşıldığını söyledi. şahin, ''akşam üzeri gelen adli tıp sonuçlarına göre, o cesede ait bölümler, cesedi henüz bulunamamış olan erhan ar kardeşimize ait olmadığı sonucuna ulaşılmıştır'' dedi.
şahin, gece yarısı yaptığı açıklamada ise adli tıp sonuçlarına göre bulunan ceset parçalarının şehit uzman çavuş erhan ar’a ait olmadığını söyledi.
Yorumlar