Türkiye

'Çuvalcı' komutandan madalya aldı

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, ABD Kara Kuvvetleri Komutanı Odierno’dan liyakat madalyası aldı. Odierno, 2003 yılında Kuzey Irak’ta Türk askerlerinin başına çuval geçiren birliğin komutanı olarak tanınıyor.

Konular: ABD
Odierno, Akar'a "Liyakat Madalyası" taktı. Kaynak: ABD Genelkurmay Başkanlığı web sitesi

Çuval olayı

abd’li komutan ray odierno, 2001-2004 arasında “irak’a özgürlük” operasyonu’nda 4. piyade birliği’nin komutanlığını yaptı. 2003'te ikinci irak savaşı öncesinde bu birliğin türkiye’de konuşlandırılması için, türkiye ile amerika arasında uzun süren pazarlıklar yapıldı. ancak ilgili tezkerenin tbmm genel kurulu'nda milletvekillerinin oylarıyla reddedilmesi üzerine askeri işbirliği gerçekleşmedi. tezkerenin reddinin ardından 4 temmuz 2003’te ray odierno’nun komutanlığını yaptığı birlikten bir grup amerikan askeri, türk askerlerini başlarına çuval geçirerek gözaltına aldı. süleymaniye’de gözaltına alınan türk askerleri, bağdat’a götürülüp, uzun süre sorgulandıktan sonra serbest bırakıldı.“çuval olayı” abd türkiye ilişkilerinin en gerilimli başlıklarından biri olarak tarihe geçti.

kara kuvvetleri komutanı orgeneral hulusi akar’ın amerika birleşik devletleri ziyareti devam ediyor. salı günü washington’daki arlington ulusal mezarlığı’nı ziyaret eden akar, meçhul asker anıtı’na çelenk bıraktı. törende amerikan kara kuvvetleri komutanı general ray odierno’nun yanısıra abd’nin üst düzey komutanları da yer aldı.

akar'a liyakat madalyası

törenin ardından odierno, kara kuvvetleri komutanı orgeneral hulusi akar’a, “liyakat madalyası” taktı.

amerikan genelkurmay başkanlığı’nın resmi internet sitesinde madalyaya ilişkin verilen bilgi notunda türkiye’nin 1952 yılından bu yana bir nato müttefiki olduğu bilgisine yer verildi. afganistan’da isaf bünyesinde türkiye’nin oynadığı rolün önemine vurgu yapılan bilgi notunda türkiye’nin coğrafi öneminin ise “türkiye’nin aynı zamanda irak, iran ve suriye ile de sınırları bulunması” nedeniyle büyük olduğu belirtildi. bilgi notunda madalyanın neden verildiğine ilişkin bir değerlendirme ise yer almadı.

al jazeera’nin madalya ile bilgi almak üzere telefonla ulaştığı genelkurmay iletişim daire başkanlığı ise ayrıntılı bilgi verilmeyeceğini belirtti. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;