Mısır'da darbe dönemi

Darbe karşıtlarından seçim boykotu

Mısır’daki muhalif Darbeyi Ret Meşruiyete Destek Koalisyonu 26-27 Mayıs’ta yapılacak olan seçimleri boykot edeceklerini ilan etti. Koalisyon, Sisi’nin adaylığının ‘yasa dışı’ olduğunu söylüyor.

Konular: Ortadoğu, Mısır
Devrik lider Hüsnü Mübarek de Sisi'yi destekler nitelikte bir röportaj vermişti. [Fotoğraf: AP]

meşruiyete destek koalisyonu, seçimlerin ‘darbecilerin suçunu normalleştiren ve onlara makam sağlayan’ bir ‘komedi dizisi’ olduğunu belirterek seçimlere katılmayacağını duyurdu.

3 temmuz 2013’te yapılan darbenin mimarı abdülfettah sisi’nin cumhurbaşkanlığı adaylığına dikkat çeken koalisyon, ‘cumhurbaşkanlığı makamı boş değil, askeri darbe yasadışıdır. yasadışı bir durum üstüne inşa edilen şey de yasadışıdır” dedi.

koalisyon, sisi’nin ikinci mübarek olduğunu belirterek, önümüzdeki seçimlerin kamu mallarının heder edilmesine lojistik bir hazırlanma olduğunu söyledi.

‘adil bir hesaplaşmanın’ ertelenmesinin sağlıklı bir seçim havasını oluşturmayacağını söyleyen koalisyon, ‘darbeye destek veren batılı ülkelerin’ seçim gözetmenliğini de reddettiklerini belirtti.

koalisyon yaptığı açıklamada, sisi’ye destek vermenin bir katliam olduğunu ve kamu kurumlarının tahrip edilmesi ve siyasetin de buna alet edilmesi olduğunu ifade etti.

koalisyon, cumhurbaşkanı adayı abdulfettah sisi’nin demokratik yöntemlerle seçilen cumhurbaşkanı muhammed mursi’ye darbe yapmasının insan hakkı ihlali olduğunu ve darbeden bu yana öldürülen binlerce insanın kanından sorumlu olduğunu söyledi.

DOSYA: MISIR'DA DARBE DÖNEMİ

sisi, 14-15 ocak 2014'te yapılan anayasa referandumundan hemen önce, halkın ve ordunun desteği olması durumunda cumhurbaşkanlığına aday olabileceğini ilan etmişti.

sisi, 26 mart 2014 günü savunma bakanlığı ve genelkurmay başkanlığı görevlerinden istifa ederek mayıs 2014'te yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olduğunu açıklamıştı.

ikinci kez sandığa

26-27 mayıs tarihinde yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde mısır halkı bu yıl ikinci kez sandık başına gitmiş olacak.

ocak ayında yapılan ve katılımın çok düşük olduğu referandum sonucunda yeni anayasa kabul edilmişti.

cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından kesin tarih belli olmasa da bu yıl içinde genel seçimlerin de yapılması bekleniyor.

mısır’da darbenin ardından siyasi ve ekonomik istikrarsızlık sürüyor.

ülkede şiddet müslüman kardeşler’in darbe rejimi tarafından "terör örgütü" ilan edilmesinden sonra daha da arttı.

son olarak mısır mahkemesi 529 müslüman kardeşler üyesini idam cezasına mahkûm etmişti.

darbeyle devrilen eski cumhurbaşkanı mursi de hakkında açılan dört ayrı davadan yargılanıyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;