Türkiye

Darbecilere düşük piksel

12 Eylül'ün komutanları Evren ve Şahinkaya'nın telekonferans yöntemiyle ilk kez hakim karşısına çıktığı davada, avukatlar görüntü kalitesini yetersiz buldu.

Haberin Öne Çıkanları

Dört ekran kuruldu

İddianame okundu

Savunma başlıyor

Darbenin ardından kurulan Milli Güvenlik Konseyi yasama ve yürütme gücünü eline almıştı. [AA]

Darbeden önce

türkiye'de 12 eylül 1980 tarihinde yapılan askeri darbeyle ilgili açılan davada, dönemin genelkurmay başkanı kenan evren ile hava kuvvetleri komutanı tahsin şahinkaya mahkemeye videokonferans yöntemiyle bağlandı. sağlık durumları elverişli olmadığı için bundan önceki altı duruşmaya katılamayan iki emekli generalin ilk bağlantısında görüntü kalitesi avukatları tatmin etmedi. generallerin yüzünün net olmadığını söyleyerek itiraz eden avukatların talebini mahkeme kabul etmedi.

duruşmanın yapıldığı ankara 12. ağır ceza mahkemesi salonuna herkesin görebileceği şekilde yerleştirilen monitörler, ilk kez emekli generalleri hastane odasından gösterdi. ekranlara yansıyan görüntülerin kamuoyu ile paylaşılmasını isteyen avukatlar, ayrıca kaliteyi de yeterli bulmadı.

avukatların itirazı hakim tarafından kabul edilmezken bir başka tartışma da salondaki kamera ve mikrofonlar yüzünden çıktı. müdahil avukatlar, salonda milli istihbarat teşkilatı'na (mit) ait kamera ve mikrofonların bulunduğunu ileri sürdü. mahkemne heyeti itirazları reddederken, generallerin kimlik ve adres tespitleri yapıldı.

ardından iddianamenin okunmasına geçildi ve 80 sayfalık metnin okunması pazartesi günü tamamlandı.

darbenin hayatta kalan iki komutanı, salı günü videokonferans yöntemiyle savunmalarını yapacak. generallerin çapraz sorgusu da bu yöntemle yapılacak.

32 yıl sonra açılan davada, 95 yaşındaki evrenle 87 yaşındaki şahinkaya’nın duruşmalarda yer almaması darbe mağdurlarının ve avukatların tepkilerine neden oluyordu. haziran ayındaki kararında mahkeme iki sanığın ifadesinin ses ve görüntü teknolojisiyle alınmasına karar vermişti. 
 
iddianameden 
 
evren ve şahinkaya, 'türkiye cumhuriyeti anayasası'nın tamamını veya bir kısmını değiştirmeye veya ortadan kaldırmaya ve anayasa ile teşekkül etmiş olan türkiye büyük millet meclisi'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasına engel olmaya cebren teşebbüs etmek' suçundan yargılanıyor.
 
iddianamede, 1980'de başa geçen askeri yönetimin ülkenin tamamının denetim ve kontrol altına aldığını, siyasi partilerin faaliyetlerinin engellendiğini ve siyasilerin yasaklandığına yer veriyor. böylece toplum üzerinde kurulan baskı ve yayın yasaklarıyla düşünce hürriyetinin tamamen ortadan kaldırıldığı ifade ediliyor.
 
ayrıca, hiçbir yargı kararı olmadan 30 bin memurun görevine son verildiği, 7233 memurun sürgüne gönderildiği, 300 bin kişiye sakıncalı oldukları gerekçesiyle pasaport verilmediği ve yurt dışına kaçan 14 bin kişinin 'vatan haini' oldukları gerekçesiyle vatandaşlıktan çıkarıldıkları anlatılıyor.
 
evren ve şahinkaya’nın yargılandığı dava 12 eylül 2010 tarihinde gerçekleşen referandumda anayasanın değiştirilmesiyle açılabilmişti.
 
kaynak: ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;