Türkiye
'Darbeyle mücadele sürecek'
Adalet Bakanı Ergin, CMK'da Özel Yetkili Mahkemeleri de kapsayan düzenleme girişiminin 'teröre ve çetelere yönelik sürece zarar vermeyeceğini' duyurdu.
Haberin Öne Çıkanları
'Süreç uzamaz'
Yargı paketine girecek
Erdoğan'dan eleştiri

ceza muhakemesi kanunu’nun (cmk) 250'inci maddesinde yapılacak düzenlemelerle ilgili açıklamalarda bulunan adalet bakanı sadullah ergin, ‘terörle, çetelerle, darbelerle, mafyalarla mücadelesine halel getirmeyeceğini’ söyledi.
ergin, ordu’da anemon otel'deki 26. reform izleme grubu (rig) toplantısının ardından yaptığı açıklamada, özel yetkili mahkemelerin (öym) durumuyla ilgili bazı ‘spekülatif yayınlar’ yapıldığını söyledi. yargı paketiyle ilgili çalışmaların fazla uzamayacağını söyleyen ergin, hem ‘terörle mücadele’ konusunda, hem de darbelere ve darbe girişimlerine yönelik süreçlere zarar verecek bir yaklaşımda olunmayacağını belirtti.
öym’lerin sadece silahlı terör örgütü konusuna bakıp bakmayacağı şeklindeki bir soru üzerine ergin, "çok değişik nazarlardan değerlendirmeler yapılıyor. bunların hiçbiri tek başına doğru değil. bu yüzden sizleri yanlış yönlendirmemek için detay açıklamasına girmiyorum” ifadesini kullandı.
yargı paketine girecek
hükümetin, öym’lerle ilgili düzenlemeleri üçüncü yargı paketine eklemesi bekleniyor. pakette, türkiye'de en çok şikayet edilen tutuksuz yargılanmanın önünü açacak maddeler de var.
açıklanması beklenen düzenlemede, öym’lerin yetkilerinin ve sayılarının azaltılması öngörülüyor.
mevcut yasaya göre, üç yıla kadar ceza alan bir kişi cezasını en yakın polis karakolunun gözetiminde olmak kaydıyla dışarıda geçirebiliyordu. yeni uygulamada bu süre sınırının kaldırılması planlanıyor. bu durumda hakimin uygun görmesi durumunda sanıklar tutuksuz yargılanabilecek. örgüt üyesi olmadıkları halde örgüt adına suç işleyen kişilere verilen cezalar da yarıya indirilecek.
erdoğan eleştirmişti
türkiye başbakanı recep tayyip erdoğan çarşamba günü yaptığı açıklamada, cmk’nın 250. maddesinde yapılması düşünülen değişiklik ile ilgili, “bu madde haddinden fazla bir yetki alanı doğuruyor ve adeta 'biz devlet içinde devletiz' havasına bu işi sokuyor. ve ‘ben devlet içinde ayrı bir gücüm, devletim. ben cumhurbaşkanına varıncaya kadar hepsini istediğim anda buraya çağırırım’ tavrı da var” şeklinde konuşmuş ve yasayı eleştirmişti.
erdoğan söz konusu uygulamalar nedeniyle son dönemde yargıya olan güvenin azaldığını da belirterek, “bizim bir defa şu anda hedeflerimizde şu var; mesela tutuksuz yargılanabileceği halde maalesef tutuklu yargılanan insanlar var. bu askerdir, bu gazetecidir, bu ne bileyim bir siyasidir, kim olursa olsun... yani bu insanların tutuksuz yargılanmaları mümkünken niçin illa da bir tutuklu yargılanma yapılıyor. bu süreci çok daha farklı bir şekilde yumuşatarak atlatmamız lazım. ve bunlar tabii ülkede yargıyı da zor duruma sokuyor. yargı da aslında sıkıntıya giriyor. yargıya güven çok ciddi manada artmışken şimdi azalmaya başladı. bunları da görmemiz lazım'' ifadelerini kullanmıştı.
kaynak: ajanslar
Yorumlar