Türkiye - Rusya ilişkileri

Davutoğlu: Bayırbucak'ta tek bir terör unsuru yok

Başbakan Davutoğlu, Rusya'nın Suriye'de Bayırbucak bölgesine yaptığı saldırıları 'IŞİD'e yönelik operasyon' olarak göstermesine tepki gösterdi; "Bayırbucak bölgesinde tek bir DAEŞ unsuru yoktur, tek bir terör unsuru yoktur. Kimse Bayırbucak'a yapılan saldırıları DAEŞ ile meşru gösteremez" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu [Fotoğraf: Zahidin Köşüş / Al Jazeera Türk]

başbakan ahmet davutoğlu, partisinin meclis'teki ilk grup toplantısında konuştu. suriye sınırında düşürülen rus savaş uçağına değinen davutoğlu, rusya'nın işid'e yönelik operasyon yaptıkları iddiasına karşı çıktı. "bayırbucak bölgesinde tek bir daeş unsuru yoktur, tek bir terör unsuru yoktur" diyen davutoğlu, "kimse bayırbucak bölgesine yapılan saldırıları daeş ile meşru gösteremez. daeş'e saldırıyoruz diye bayırbucak'ın masum insanlarına saldırılmasına da göz yummayız" diye konuştu.

işid'e yönelik operasyon yapılıyor göstergesi altında masum suriyelilere katliam yapıldığını söyleyen başbakan, "bütün dünyanın tanıdığı ılımlı suriye muhalefeti hedef alınmaktadır. buna derhâl son verilmelidir" diye konuştu.

'ipleri germek niyetimiz yok'

rusya ile türkiye'nin ekonomik, siyasi ve ticari bağlarının güçlü olduğunu anımsatan başbakan şöyle devam etti:

"bu olayda rusya federasyonu ile ipleri germek, gerilim yaşamak gibi bir niyetimiz yoktur, olamaz da. rusya bizim dostumuzdur, komşumuzdur. büyük devletler arasındaki ilişkiler, iletişim kazalarına feda edilemez. rusya federasyonu bizim çok önemli bir ortağımızdır ve son 13 yılda da ilişkilere en büyük hassasiyeti gösterdiğimiz ülkelerin başında gelmektedir."

"olayda rusya yahut başka ülkenin hedef alınması söz konusu değildir" diyen başbakan, "bu ülkenin her karış toprağını korumak konusunda tereddüt içinde olmadık, olmayacağız" ifadelerini kullandı.

türkiye'nin hava sahasının aynı zamanda nato hava sahası olduğunu anımsatan davutoğlu, dünkü acil nato toplantısı sonrası nato genel sekreteri jenn stoltenberg ile de ayrıca bizzat görüştüğünü ifade etti.

'kılıçdaroğlu'na: gölge etmeyin'

başbakan davutoğlu, chp genel merkezi'nde parti meclisi'ne hitap eden kemal kılıçdaroğlu'nun türkiye'nin suriye politikasını eleştiren açıklamalarını anımsattı.

başbakan davutoğlu, "bugün bazı muhalefet temsilcilerini dinledik. bu kritik günde dahi, hükümetle omuz omuza vermek ve millî birliği temsil edecek şekilde tutum takınmak yerine, bugün sayın kılıçdaroğlu gibi dönüp türkiye'nin ortadoğu politikasını eleştirmek hiçbir muhalefet partisine yakışan bir tutum değildir" dedi.

"78 milyon aynı his ve düşüncelerle, türk silahlı kuvvetleri'nin hava sahamızı koruma konusunda verdiği çabadan memnun olmuştur" diyen başbakan, "buradan tavsiyem muhalefet liderlerine; ya bu ülkenin hava sahasını, kara sınırlarını korumak konusunda ilkeli bir tutum ile hep birlikte beraber olalım ya da lütfen gölge etmeyin; gidin kendi kurultay oyunlarınızla uğraşın" şeklinde konuştu.

muhalefeti ülkenin onurunu korumak için yükseltilen gür sese eşlik etmeye çağıran başbakan, "ya da küçük hesaplarla kendi mahallenizde top çevirmeye devam edin. kurultayınızda ne yapacaksınız görelim" diyerek tepki gösterdi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;